14.11.2018

Minna Eväsoja: Melkein geisha - Hurmaava ja hullu Japani


Japanilainen kulttuuri on kiehtonut maailmaa - no, lähestulkoon aina, luulen.

Ensimmäinen 'virallinen' suomalainen japaninmatkaaja oli Wikipediasta onkimani tiedon mukaan 1700-luvulla elänyt luutnantti Adam Laxman, joka lähti Katariina Suuren mandaatilla vielä hyvin suljettuun maahan tutkailemaan mahdollisuuksia kauppasuhteille.
1800-luvun lopulla Japaniin ehti myös A. E. Nordenskiöld, joka kirjoitti kokemuksistaan teoksessaan Vegan matka Asian ja Europan ympäri ynnä historiallinen katsahdus edellisiin pitkin vanhan mailman pohjoisrannikkoa tehtyihin löytöretkiin.
Ja heidän jälkeensä on tullut tietenkin useita muita rohkelikkoja, muun muassa monen tuntema Matti Turunen (Marutsei Tsurunen), Genjin tarinan suomentaja ja japanin ensimmäinen länsimaalainen poliitikko...

Tähän pitkään jatkumoon solahtaa myös Minna Eväsoja, tämän kirjan kirjoittaja ja pitkän linjan Japanin-tuntija, jonka moniin meriitteihin  kuuluu muun muassa perinteinen japanilainen teekoulutus. Japanilaiset teekouluut tunnetaan ankaruudestaan ja niihin hakeutuvat ymmärtääkseni etupäässä vähintään ylempään keskiluokkaan kuuluvien perheiden tytöt, o-jousamat. Eväsoja pääsi koulutukseen ihka ensimmäisenä suomalaisena. Hänen kiinnostuksensa koulua kohtaan herätti Japanissa hämmennystä: miksi ilmeisen hyvätaustainen perhetyttö elää yksin vieraassa maassa, kun hänen kaiken järjen mukaan pitäisi olla kotona järjestelemässä tulevaa avioliittoaan. 'Fiancé on kotona odottamassa' oli sopiva selitys tähän - ja  moniin muihin Eväsojan Japanissa kohtaamiin outoihin ja hämmennystä aiheuttaviin tilanteisiin...

Teekoulun jälkeen Eväsoja palasi kotimaahan. Pian Japani kutsui jälleen, nyt suuntana oli Koben yliopisto, jossa hän aloitti vaativat, väitöskirjaan tähtäävät opinnot  japanilaiseen estetiikkaan liittyvästä käsitteestä wabista, eli karusta kauneudesta. Wabi, jonka juuret löytyvät vuosituhannen takaisen Heian-kauden runoudessa ja 1500-luvulla alkaneessa teetaiteessa, on Eväsojan mukaan haastava aihe myös japanilaisille perinteisten taidemuotojen tutkijoille. Jo se, että asioita pääsee edes tutkimaan, vaatii opiskelijalta suunnattomia ponnistuksia, harjoituksia ja pitkäjännitteisyyttä. Senseit, jotka ottavat opiskelijat ankarien siipiensä suojaan, vaativat heiltä miltei yli-inhimillisiin mittasuhteisiin kohoavaa panostusta opintoihin. Laiskottelua tai lusmuilua ei sallita, ei edes ulkomaalaisilta opiskelijoilta.

Melkein geisha -teoksessa Eväsoja palaa unohtumattomiin opiskeluvuosiinsa hurmaavassa ja hullussa Japanissa. Teos koostuu lyhyistä tuokiokuvista, jotka ovat omakohtaisten, hyvin henkilökohtaisten muistojen värittämiä. Hän ei  analysoi, eikä tahdokaan antaa kirjassaan objektiivista selostusta japanilaisesta yhteiskunnasta. Ja hyvä niin: kovaa faktaa löydän halutessani muistakin lähteistä.

Nyt ollaan siis todella henkilökohtaisella tasolla. Ja mikä parasta, Eväsoja kirjoittaa kokemuksistaan ja fiiliksistään rehellisesti, turhia kursailematta.
Eväsojan kirja on riemastuttavan reipasotteinen, niin että ainakin oma mielikuvani alati kohteliaista, korrekteista ja etäisyyttä etsivistä japanilaisista heitti tämän kirjan parissa aika lailla häränpyllyä. Toki nuo luonteenpiirteet ovat japanilaisista löydettävissä - ja niitä myös arvostetaan ja alleviivataan, mutta korrektiuden takana on toki muutakin...

Fukuin prefektuurissa sijaitseva Eheijin temppeli. Kuvan lähde: Wikipedia.

Eväsoja kertoo kirjassaan esimerkkejä asioista ja kohtaamisista, jotka saivat hänet hurmaantumaan, mutta ehdottomasti myös hämmentymään, joskus (harvoin) jopa ärsyyntymään.
Viiteen vuoteen mahtuu paljon, ja tämän kirjan luettuaan uskon sataprosenttisesti, että tyttö voi lähteä Japanista, mutta Japani ei koskaan voi lähteä tytöstä.

Japanista palattuaan Minna Eväsoja on toiminut Helsingin yliopiston tutkijana sekä kouluttautunut uuteen ammattiin, terveydenhoitajaksi. Yhteys Japaniin ja siellä asuviin ystäviin on säilynyt vireänä, siitä ovat osoituksena Eväsojan kirjoittamat neljä kirjaa, joista uusin, Shoshin, aloittelijan mieli ilmestyi keväällä 2018. Kirja on tulossa blogiin...

* Tämän kirjan tahdon itselleni ehdottomasti myös painettuna versiona.


** Blogin 'Japanilaisessa syksyssä' tähän mennessä ilmestyneet jutut:
Yasunari Kawabata: Lumen maa
Junichiro Tanizaki: Avain
Kazuo Ishiguro: Menneen maailman maalari
Murasaki Shikibu: Genjin tarina 1 ja 2 /Kirsikankukkajuhla & Tuuli männyissä
Yasunari Kawabata: Tuhat kurkea
Takashi Hiraide: Kissavieras
Hiromi Kawakami: Sensein salkku
Yasunari Kawabata: Kioto
Jun'ichirō Tanizaki:  Unien silta
Sōseki Natsume: Kokoro
Kaori Ekuni : Blink blink
Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
Shusaku Endo: Kuiskaus
Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja
Haruki Murakami: Maailmanloppu ja ihmemaa



Minna Eväsoja: Melkein geisha - Hurmaava ja hullu Japani 
Gummerus 2016

10 kommenttia:

  1. Kiitos Kaisa Reetta: tämä meni postauksesi perusteella ja Shoshin, aloittelijan mielin herättämien tunnetilojen perusteella oitis varaukseen! Se oli kauniisti kirjoitettu, koostettu ja tyylikkäästi toimitettu teos, jota jo esteettisyyden ansiosta oli ilo pidellä hyppysissään, lukea ja ihastella...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takkutukka, ihanaa! Shoshin oli minulle ehkäpä vielä täydellisempi lukukokemus kuin tämä Geisha, se vastasi moniin sellaisiin kysymyksiin, joita minä olisin halunut kysyä Eväsojalta tätä kirjaa lukiessani!

      Kiitos kommentistasi!<3

      Poista
  2. Tästä kirjasta lähti minun kiinnostukseni Japaniin, kun löysin kirjan miniäni hyllystä viime vuonna. Ihastuin Eväsojan tapaan kertoa ja hänen kuvaamaansa perinteiseen Japaniin. Nyt olemme molemmat miniän kanssa lukeneet koko syksyn suosittelemiasi kirjoja. Aloitin juuri professorin ja taloudenhoitajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virpi, ihastuin Eväsojan tapaan kirjoittaa: hän kertoo kokemastaan juuri sopivan maanläheisesti...

      Voi miten ihana kuulla, että 'Japanilaisesta syksystä' on ollut iloa!

      Lämmin kiitos kommentistasi <3

      Poista
  3. Tämä oli minusta aivan humaava <3 Shoshin, aloittelijan mieli on myös, hyvin filosofinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta, kyllä!! Ja Shoshin myös - se onkin tulossa blogiin seuraavaksi...

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  4. Ihana kattaus japanilaisia kirjoja postauksen alaosassa <3

    Melkein geisha on jo pitkään ollut lukulistalla. Bloggaat kirjasta todella houkuttelevasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, tämä ihastuttavuus kannattaa ehdottomasti ottaa lukuun, suosittelen lämpimästi!

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  5. Minäkin tykkäsin tästä kirjasta valtavan paljon. Samoin Kankimäen kirja oli hyvin mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli, Kankimäen kirja oli myös mitä nautinnollisinta luettavaa - hänen uutuutensa odotteleekin jo...

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!