18.11.2018

Minna Eväsoja: Shoshin - Aloittelijan mieli. Japanilaisia ajatuksia ja ajatuksia Japanista



Ovatko kirsikankukat kauneimillaan täydessä kukkaloistossa tai kuutamo pilvettömällä taivaalla?

Yoshida Kenkō teoksessaan Joutilaan mietteitä (1330-1331)

Tämä 1300-luvulla eläneen munkki Kenkōn ajatus vie minut japanilaisen estetiikan ytimeen, jossa  kauneus on jatkuvasti muuttuva olotila. Kirsikankukkien puhjettua ne alkavat pian lakastua ja varistaa terälehtiään maahan. Juuri tuon hetken sanotaan olevan kirsikankukkajuhlan, hanamin, kaunein. Siihen liittyy kosolti mono no awarea,  haikeutta hetkien ohikiitävyydestä.  Täydellinen kukinta on ohi, mutta se ei tarkoita kauneuden katoamista, vaan muutosta, jota edustaa myös Kenkōn tekstissä  esiintyvä kuu. Japanilaisessa ajattelussa kauneus onkin usein tuon pilven taa piiloutuvan kuun tavoin kätkettyä, katseilta suojattua...

Kuinka erilaisia me länsimaiset tässä olemmekaan: käsityksemme estetiikasta nojaa ajatukseen, jossa kauneus näyttäytyy ennen kaikkea rikkeettömänä ja muuttumattomana pysähtyneisyyden tilana, vieläpä hyvin suorana ja peittelemättömänä. Olisiko ajattelutavassamme hieman petraamisen varaa? Tämä ajatus hyppää väistämättä mieleen tätä kirjaa lukiessa...

*

Minna Eväsoja tutustuttaa lukijansa japanilaiseen ajatteluun ja estetiikkaan kauniilla ja hyvin lähestyttävällä tavalla. Hän on valinnut teoksensa pohjaksi joukon vanhoja tekstejä joita hän tulkitsee  oman tutkijataustansa ja elämänkokemuksensa pohjalta - emme siis saa käsiimme vain vanhojen tekstien kokoelmaa, vaan teoksen, jonka vapaasti kirjoitetut tulkinnat ovat omiaan herättämään lukijassa paitsi kiinnostusta noihin vanhoihin teksteihin, myös kipinän tehdä niistä omia tulkintoja. Minä löysin tästä kirjasta kosolti kaikupohjaa uusille - ja vähän tutuimmillekin - ajatuksille. Huokailin ilahtuneena, nyökkäilin innokkaasti melkeinpä jokaisen aukeaman äärellä. 

 Eväsoja on opiskellut kiotolaisessa teekoulussa ja suorittanut yliopistolliset jatko-opinnot Koben yliopistossa, tutkimusaiheenaan japanin vanha estetiikkaan liittyvä karun kauneuden käsite wabi.
Edellisessä teoksessaan Melkein Geisha Eväsoja keskittyi Japanissa viettämiensä vuosien arkisempaan puoleen. Jäin kaipaamaan tuolta muutoin niin viehättävältä lukukokemukselta syvällisempää katsausta Japanin vanhaan kulttuuriin. Tämä uusi teos, Shoshin -Aloittelijan mieli, täyttikin tuon toiveeni täydellisesti!

Eväsoja on valikoinut kirjaansa tekstejä laajalta aikakaarelta: vanhimmat ovat peräisin heian-kaudelta, eli noin tuhannen vuoden takaa, ja uusimmat 1800-luvulta. 
Teos jakaantuu lyhyiin ja napakoihin lukuihin, joiden äärelle voi halutessaan pysähtyä vaikka vain hetkiseksi - suosittelenkin kirjaa kaikille kiireen keskellä eläville - pienikin hetki iättömien ajatusten äärellä luo perspektiiviä päivään!

Minna Eväsoja johdattaa lukijansa aloittelijan polulle, elämän mittaisen oppimisen filosofiaan, jossa oppimisen käsite laajenee kaikille elämänalueille. Päämääriin kiiruhdetaan hitaasti, ja jo matka asioiden sisäistämiseen sisältää oman itseisarvonsa. Luulen, että kyse on syvällisestä kokemuksesta, jossa yksittäisen taidon harjoittaminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kaikkeen ihmisessä. 
Minna Eväsoja kertoo esimerkin omista kalligrafiaopinnoistaan, jossa aloittelija harjoittelee yhden ainoan horisontaalisen viivan (numero 1) vetämistä viikkoja, eikä tulos ole sittenkään senseitä tyydyttävä. Harjoittelu ei kuitenkaan mene hukkaan, sillä jotakin tärkeää on tapahtunut, jokin on liikahtanut. Minusta ajatus tämänkaltaisesta oppimisprosessista on kertakaikkisen ihana, myös siksi, että 'epäonnistumiset' menettävät nyt negatiivisen merkityksensä: töpeksimisistä tulee osa laajempaa oppimiskokemusta. Vanha japanilainen sananlasku sopii tähän filosofiaan paremmin kuin hyvin: Kaadu seitsemästi, nouse ylös kahdeksan kertaa. 
Oppiminen käy japanilaisen filosofian mukaan hitaasti, tiukkojen muotoseikkojen ja tyylin hallitsemisesta kohti täydellistä vapautta ja luovuutta... Tämä idea näkyy kaikessa (vanhassa) japanilaisessa taiteessa ja muussa kulttuurissa.

Ajatus aloittelijan mielestä ja japanilaisesta estetiikasta punoutuu tässä kirjassa kauniilla tavalla yhteen. Astumme Eväsojan kanssa vanhojen teehuoneiden hämärään kauneuteen, kuljemme japanilaiseen puutarhaan taiten asetetuilla astinkivillä ihailemassa vanhoja ryhmyisiä luumupuita ja hiljaisia temppeleitä, kurkistamme tiheästi istutettujen puiden alaoksien läpi kajastavaa avaraa näkymää, kosketamme vanhaa, halkeillutta teeastiaa hellästi sormenpäillämme ja aistimme sen olemuksessa piilevän karun kauneuden, wabin...

Vanha japanilainen estetiikka soi harmoniaa, jossa yksinkertainen ja loistokas tasapainottavat toisiaan ja ovat yhdessä enemmän kuin osiensa summa. 
Tämä tasapaino rytmittää myös aloittelijan tietä: Alun selkeys, yksiselitteisyys, muodon ja oikean tyylin seuraaminen muuttuu vähitellen sävyjen ja syvyyksien tulkinnaksi, kunnes ihminen lopulta palaa selkeyteen, muodon vaatimuksista täydellisesti vapautuneena. Vain harva kykenee tähän - mutta me muut - ehkä se, että saa kulkea tällä polulla, riittää...

Tahtoisin kertoa tästä kirjasta niin paljon - vaikka hamaan maailman tappiin asti... Taitaa olla parempi että etsit teoksen käsiisi ja luet kaikesta tästä itse. Suosittelen lukukokemusta lämpimästi!

Luin kirjan sähköisenä versiona, mutta tahdon sen ehdottomasti myös kotikirjastooni, sillä teoksen taitto on äärimmäisen kaunis. Kirja sisältää myös runsaan kuvituksen, jonka Eväsoja on valinnut Ateneumin taidemuseon vanhojen japanilaisten puupiirrosten kokoelmasta. Tällaisista taidekirjoista on parasta nauttia perinteisinä opuksina, mutta mikäli sinulla on mahdollisuus tutustua teokseen heti e-kirjaversiona, kannattaa napsaista teos ruudulle!

* Minna Eväsojalta on ilmestymässä ensi keväänä myös  uusi teos,  Wabi ja sabi - Mietiskelypäiväkirja.


Minna Eväsoja: Shoshin - Aloittelijan mieli. Japanilaisia ajatuksia ja ajatuksia Japanista
Gummerus 2018


4 kommenttia:

  1. Kiitos kutkuttavasta esittelystä! Kirja on odotellut yöpöydällä jo hyvän aikaa, kohta tartun siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virpi, ole hyvä! :) Sinulla on hienoja lukuhetkiä edessäsi! <3

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  2. Tästä kirjasta postatessa iski runsaudenpula, se antoi ja avasi niin paljon...
    Eväsojan asiantuntemus ja herkkyys toteutuvat kauniilla ja harmonisella tavalla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takkutukka, tästä kirjasta riittää moneen, moneen lukukertaan, siksikin häluan tästä painetun version!

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!