5.10.2017

Meillä on uusi kirjallisuuden nobelisti - ja hieno sellainen!


Jokasyksyinen jännitysnäytelmä on taas nähty ja koettu. Tämän vuoden Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja on japanilaissyntyinen brittikirjailija Kazuo Ishiguro (1954).

Jonkinlainen yllätys tämä oli - henkilökohtaisesti hyvin mieluinen sellainen. Julkisuudessa ovat pyörineet sellaiset nimet kuin Margaret Atwood tai Haruki Murakami (joka viimeksimainittu on ollut  omalla suosikkilistallani siitä lähtien kun hänen tuotantoonsa ensimmäistä kertaa tutustuin).

Mutta että Kazuo... Pitkästä aikaa voin täydestä sydämestäni onnitella Ruotsin akatemiaa hyvästä valinnasta ja suositella voittajan tuotantoon perehtymistä, ellei sitä joole tehnyt.

Olen lukenut Ishigurolta neljä kirjaa ja rakastunut täysillä niihin kaikkiin.  Vuosien varrella olen  kuvaillut lukukokemuksia muun muassa tähän tapaan:

 "Olen yksinkertaisesti lääpälläni Kazuo Ishiguron selkeään ja alleviivaamattomaan tapaan kirjoittaa elämästä. Hänen viileän eleetön kerrontansa vetää minua puoleensa kuin magneetti ja sytyttää minussa halun sukeltaa tarinoiden pinnanaliseen myrskykeskukseen, sinne missä kaikki alkaa..."

  "Tutustuin Ishiguron teoksiin vasta pari vuotta sitten lukemalla hänen varhaistuotantoonsa kuuluvan romaanin Silmissä siintävät vuoret, ja seuraavaksi vuoroon tullut  Pitkän päivän ilta  muutti innostukseni jo rakkaudeksi. Tämän viimeisin lukukokemukseni jälkeen olenkin jo valmis kiertymään rusetiksi Ishiguron sormen ympäri: tuntuu siltä kuin olisin tuntenut hänet aina..."

"Ishiguron teosten huimaavuus ja huumaavuus eivät paljastu kirjojen ensimmäisiltä sivuilta eivätkä yksittäisistä tekstinpätkistä, vaan ohuin, brilliantein kirjainlangoin yhteenkiedotusta kokonaisuudesta, osiensa summasta ja jostakin vielä enemmästä, jossa on mukana taiteen myös taikaa. Ishiguron teosten voima paljastuukin usein viiveellä ja niin kävi nytkin. Tarinan todellinen paino iski tajuntaani vasta hyvän aikaa lukukokemukseni jälkeen. Putosin romaanissa kohtaamieni ihmisten suruun, joka ensin oli ollut yksin heidän, mutta jonka yhtäkkiä tunsin myös omakseni, siksi suruksi joka jokainen ihmisolento kantaa mukanaan syntymästä kuolemaan."

Kirjoihin ja niiden herättämiin tunnelmiin voi tutustua muun muassa alla avautuvista linkeistä:







12 kommenttia:

  1. Loistavaa! Minä olen lukenut viisi Ishiguroa. Parhausjärjestyksessä:
    1. Pitkän päivän ilta (lähellä täydellisyyttä)
    2. Ole luonani aina
    3. Me orvot
    4. Menneen maailman maalari
    5. Silmissä siintävät vuoret (ehkä lievä pettymys)

    Tämän kunniaksi voisin napata omasta hyllystä jommankumman vielä lukemattoman Ishiguron, Yösoittoja tai The Unconsoled (jota ei vissiin jostain syystä ole suomennettu).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pekka, tätä valintaa kehtaa juhlia! :)

      Minulla on vielä kolme suomennostakin lukematta. Novellikokoelma löytyi onneksi hyllystä, mutta menneen maailman maararit- ja Me orvot -teoksia saa odottaa kirjastosta, eikä antikoistakaan tahdo enää niitä löytää. Onneksi uusia painoksia on luvassa! Jospa saataisiin myös The Unconsolated käännökseen nyt. Voisin sen jo tietty lukea alkukielläkin, mutta luotan mieluummin Helene Bützowin hienoon käännöstyöhön kuin omaan 'luonnontiede-englantiini' :)

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
    2. Maalaria ja Orpoja olen joskus nähnyt kaupiteltavan messuilla jollain 30 eurolla, ei tullut kauppoja... Saas nähdä, tuleeko kaikista kirjoista nyt uudet painokset. Tänään divarissa joku setä kyseli niitä, ei ollut muuta kuin Ole luonani aina -pokkari. Divarin täti sanoi, että Ishiguro on ollut aika kysytty jo ennen palkintoa, mihin setä totesi "ai jaa, en ollut hänestä koskaan kuullutkaan". Hah, on tämä Nobel-ilmiö vähän kummallinenkin. :)

      Poista
    3. Ohho, kolmella kympillä saa kohta jo uuden painoksen, jos sellaisia on kerran tulossa... Luultavasti ostan puuttuvat teokset sähköisinä versioina ja hankin painetut myöhemmin. Kaikki kirjahyllyni Ishigurot olen löytänyt antikvariaateista ihan kohtuuhinnalla, paitsi Ole luonani aina, joka on pokkaripainos.

      Totta, Nobel-ilmiö nostaa hintoja varmaan antikvariaateissakin... Tällasta se kirjapisneskin on :)

      <3

      Poista
  2. Tämä oli kyllä tosi iloinen yllätys, Ishiguro on kuulunut jo pitkään lempparikirjailijoihini :)

    VastaaPoista
  3. Olipa ihana kirjoitus. En ole vielä lukenut yhtään Ishiguron kirjaa, joten on mukava lukea, että edessä on nautinnollisia lukuhetkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula kiitos :) Tartu ihmeessä Ishiguroon - suosittelen aloittamaan vaikkapa Pitkän päivän illasta... Edessäsi on ihania hetkiä!

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  4. Murakamia itsekin hengessäni veikkasin, mutta Ishiguro on Nobelinsa ansainnut. Onnea voittajalle, jonka jatkotuotantoa odotan suurella mielenkiinnolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takkutukka!

      tämä oli yllätys myös siinä mielessä, että maailma sai odottaa hänen viimeisintä romaaniaan kymmenisen vuotta. Mutta niin; hyvää kannattaa aina odottaa... On mielenkiintoista nähdä, milloin hän julkaisee seuraavan kerran.

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!