4.10.2017

Juha T. Hakala: Luova laiskuus

Anna ideoille siivet

Mistä luovuus kumpuaa? Millaiset ihmiset ovat luovia? Voiko luovuutta kehittää vai onko se vain synnynnäinen ominaisuus samalla tavalla kuin vaikkapa silmien ja hiusten väri?
Kumpuavatko luovuus ja 'hulluus' samasta lähteestä? Miten luovuus ja epäjärjestyksen tai suoranaisen kaaoksen sietäminen liittyvät yhteen? Entäpä miten kiire ja stressi vaikuttavat luovuuteen? Mitä tehdä, jos pelkkä ajatus uuden oppimisesta tai esimerkiksi työpaikalla tapahtuvista muutoksista ahdistaa?

Miten vapautua tyhjän kankaan/paperin, tai loputtomilta (ja niin turhilta) tuntuvien työprojektien aiheuttamasta ahdistuksesta?

Kasvatustieteen professori, filosofi Juha T. Hakalan Luova laiskuus -teoksen viesti on selvä: luovuus kuuluu meille kaikille ja on parhaimmassa tapauksessa läsnä kaikessa mitä teemme, olipa kyse sitten taiteen tekemisestä, opiskelusta, töistä, harrastuksista tai ihmissuhteista. Sen voima vain tuppaa arjessa unohtumaan siinä määrin että yhtäkkiä toimiikin pelkällä automaattiohjauksella. Teos pursuaa ideoita luovuudenlähteen uudelleen aukaisemiseksi - ja mikä parasta, mitään ihmetemppuja ei tarvita vaan kyse on oikeastaan näkökulman muuttamisesta, urautuneelta polulta sivuun astumisesta - ja silmien avaamisesta. Luovuus on meissä  jo valmiina.

Vaikka teoksen anti oli minulle jo ennestään tuttua, itse havaittua ja koettuakin, ei pieni muistutus luovuuteen liittyvistä ilmiöistä tehnyt pahaa. Allekirjoitan Hakalan ajatukset ideoiden hitaasta kypsymisestä, 'valmistautuneen mielen' kohdalle osuneista onnellisista sattumista, näkökulman vaihtamisen voimasta, projektien pilkkomisesta (vain muutamia avainjuttuja tässä mainitakseni).
Hakala esittää ajatuksensa lukuisten, todellisesta elämästä ammentamiensa esimerkkien kautta, keveästi ja huumorilla höystettynä. Teoksen 'henkilögalleriasta' voi bongailla Nobel-palkittuja tieteentekijöitä, taiteilijoita, yrityksiä, graduntekijöitä, keksijöitä, ja monia monia muita, kevätvasikoiden lailla raja-aitojen yli hyppiviä ihmisiä (ja organisaatioita) jotka ovat uskaltaneet kyseenalaistaa lauseen: 'Mutta kun tämä on aina tehty näin!'.

Hakala kirjoittaa aiheesta mukavan rennolla ja inspiroivalla otteella. Jutut vievät mukanaan ja saavat lukijan milloin hymyilemään, milloin nyökkäilemään innostuneesti. Vaikka teksti on kevyttä, asiaa on paljon ja sen takana on paljon kokemusta ja asiantuntemusta. Hakala on muiden toimiensa ohella vetänyt vuosien ajan muun muassa graduryhmiä, joissa hän on auttanut opinnäytetöihinsä sotkeentuneita opiskelijoita pääsemään eroon 'gradukauhustaan'.
Hakalalta on muuten tänä vuonna ilmestynyt päivitetty versio Uusi graduopas -teoksesta (Gaudemus), joka tarjoaa käytännön neuvoja tutkielman kanssa tuskaileville.

Juha T. Hakala: Luova laiskuus
Gummerus 2013

1 kommentti:

  1. Juuri näin: luovuus voi kukoistaa missä vaan, kun sille vaan (saa) antaa tilaa. Hyvä joutilaisuus ja lupa ja/tai uskallus katsoa asioita vähän eri suunnasta ovat luovuuden ravintoa.

    VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!