21.4.2015

Lukuviikko: Minä lukijana ~ kirjan uudet muodot


  Lukuviikko on Lukukeskuksen järjestämä vuosittainen kampanja, joka innostaa lapsia ja nuoria lukemisen pariin. Lukuviikon aikana koulut ja kirjastot ympäri Suomea juhlivat lukemista. Tänä vuonna viikon teemana on 'Minä lukijana'. 

Kirjablogeissakin lukuviikkoa juhlitaan. Blogistaniasta löytyy tällä viikolla vaikka mitä kivaa aiheeseen liittyvää!
Minä ajattelin kantaa korteni kekoon kertomalla tällä viikolla lukemiseni uusista tuulista: sähkökirjoista ja sähköisessä muodossa olevista äänikirjoista. Tässä ensimmäisessä jutussa olen vasta astumassa e-kirjojen ihmeelliseen maailmaan... Onneksi monet valveutuneet kirjabloggaajat ovat ottaneet  kirjojen sähköiset formaatit osaksi arkipäiväänsä. Minä kuljen tässä siis hiukan jälkijunassa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!


  Olen tähän saakka ollut melkeinpä tulisieluinen painetun kirjallisuuden puolustaja. En ole  oikeasti edes mieltänyt e-kirjoja kirjoiksi vaan... Niin, en itse asiassa koskaan edes ajatellut tuota ajatusta loppuun, sillä kysymys on ollut minulle ihan viime viikkoon asti yhdentekevä: vain painetut kirjat ovat saaneet mielessäni 'oikean kirjan' statuksen. 

  Luulen, että moni muukin jakaa kanssani nämä ajatukset: 
Miten kirjallisuuden käy, jos kaikki teksti siirtyy biteiksi hajuttomaan ja mauttomaan virtuaaliavaruuteen? Mitä tapahtuu lukukokemukselle, jos en saa ottaa kirjaa käteeni, tuntea sen painoa ja tuoksua, lehteillä sivuja... Ja miten käy kirjahyllyilleni, aarrekätkölleni, johon olen vuosien ajan kerännyt mieleistä luettavaa, vanhaa ja uutta, osin perittyäkin. Miltä tuntuisi tulevaisuudessa kerätä näitä aarteita vain koneen kätköihin? Vanhojen kirjojen rakastajalle kirjan muodonmuutos on painajaisuneen verrattava kokemus! Olin kyllä tietoinen, että e-kirjat valtaavat alaa ja että niihin pitäisi tutustua hyvissä ajoin, mutta ei vielä, ei vielä...
Onneksi monet valveutuneet kirjabloggaajat ovat ottaneet  kirjojen sähköiset formaatit osaksi arkipäiväänsä. Minä kuljen tässä siis hiukan jälkijunassa, mutta parempi myöhään!

  Sitten tapahtuikin jotakin, jota haluan tässä kutsua 'onnelliseksi sattumaksi': minulle tarjottiin pyytämiäni arvostelukappaleita e-kirjaformaatissa. Vaikka en voinut ottaakaan tarjousta sillä kertaa vastaan (kyseisen kirjan salausmuoto ei mahdollistanut tiedoston avaamista ilman sopivaa laitetta), ajatus e-formaattiin tutustumisesta jäi mieleen kytemään.  Ryhdyin ottamaan asiasta selvää ja huomasin yllätyksekseni,  että sähkökirjoja voi lukea myös ihan tavallisen tietokoneen näytöltä. Tarvitaan vain ilmainen Adobe Digital Editions -ohjelma, jonka voi asentaa koneelle todella helposti ja nopeasti. Totta kait tätä systeemiä oli kokeiltava! Asensin Adoben ohjelman koneelle ja suunnistin e-kirjakauppaan (jonka nimen jätän tässä yhteydessä mainitsematta, mutta googlettamalla löytyy).

E-kirjoja voi myös lainata, niin omasta kirjastosta kuin esimerkiksi HelMetin kautta ja niitä löytyy myös ilmaisen Gutenberg-projektin kautta. Itse koin Gutenbergin hiukan sekavaksi, eikä suomenkielinen tarjonta ollut siellä kovinkaan mielenkiintoista.



Joku voi nyt kysyä (ehkä aiheellisestikin) miksi halusin ehdoin tahdoin tutustua (minulle) uuteen formaattiin sillä kaikkein hankalimmalla tavalla, eli läppärin ruudulla. On totta, että suotuisampi vaihtoehto olisikin ollut hankkia heti se ihana lukulaite, jonka avulla lukukokemuksesta saa todella miellyttävän: 'kuin lukisi oikeaa kirjaa'. Päätin tehdä kokeilusta tarkoituksellisestukin vähän hankalamman,  tehdä itsestäni eräänlaisen 'testinuken': tiedän näet, että monet kirjojen ystävät ovat periaatteessa kiinnostuneita e-kirjoista, mutta jostain syystä sitä lukulaitetta tai tablettia/älypuhelinta ei vain tule hankittua. Nyt siis kokeillaan, miltä e-kirjat tuntuvat, kun niitä luetaan 'koneiden karvahattumallin' näytöltä. Kokeilu on minusta tarpeen, koska varsinkin lukulaitteisiin satsaaminen voi tuntua turhalta panostukselta, suomenkielisten  e-kirjojen tarjonta kun ei tähän saakka ole ollut kovinkaan suurta. Tarjonta on kuitenkin hitaasti kasvamassa ja ainakin suurimmat kustantamot ovat alkaneet julkaista kirjoja samaan aikaan  sekä perinteisessä että e-kirjaformaatissa.
E-kirjojen kysyntää laskee varmasti myös niiden suhteellisen kalleus: vaikka ne ovat painettuja versoita halvempia, on niiden hinnassa mielestäni yhä varsin paljon ilmaa (josta verotus nappaa tietenkin oman osansa).
  
 Pääsette seuraamaan tutustumistani e-kirjojen maailmaan ihan ensi hetkistä lähtien, sillä hankin elämäni ensimmäisen e-kirjan vasta viime viikon lopulla.  Kirjoitan tuosta lukukokemuksesta oman postauksensa.  
 Metsästäkin näyttää löytyvän innokkaita kirjailijoita ;)

 Eri laitevalmistajat (esim Apple, Kindle) käyttävät lukulaitteissaan ja tableteissaan erilaisia e-kirjaformaatteja, mikä tietenkin aiheuttaa lukijalle omat hankaluutensa. Käytännössä kaikki suomenkielisiä sähkökirjoja myyvät kirjakaupat kuitenkin tarjoavat kirjansa niin sanotussa EBUB-muodossa, joka tietämäni mukaan toimii laitteessa kuin laitteessa, joten lukijan ei tarvitse mietiskellä asiaa ostotapahtuman  jälkeen. Sekaannuksia saattaa ilmetä vasta siinä vaiheessa, kun koneelle aletaan haalia kirjoja ulkomaisista nettikaupoista.
Lisäsekaannusta lukijaparalle saattaa aiheuttaa sekin, että eri tahot suojaavat tuotteitaan erilaisilla koodeilla, jotka mahdollistavat kirjojen avautumisen vain tiettyjen  valmistajien laitteilla.
On hyvin mielenkiintoista seurata, yhdenmukaistuvatko e-kirjojen formaatti- ja salausmuodot jossakin vaiheessa niin, ettei lukijan tarvitsisi vaivata päätään moisilla seikoilla - enää ikinä!

  *Tätä juttua kirjoittaessani kävin tutustumassa kirjakauppojen e-kirjatarjontaan ja huomasin, että esimerkiksi Akateeminen kirjakauppa on laittanut e-kirjojen latauskauppansa tauolle jo vuonna 2012. Kertoohan tämä jo jostakin! Miksi me, jotka 90-luvulla olimme maailman johtava kännykkä- ja nettikansakunta, olemme jääneet e-kirjojen suhteen muista maista näin pahasti jälkeen. Sitä sopii miettiä...

 ** Lukuviikkoa juhlistavan juttusarjani seuraavassa osassa arvioin sen elämäni ensimmäisen sähköisessä muodossa lukemani kirjan ja sen jälkeen pohdin e-kirjojen mahdollisuuksia varsinkin lukuviikon varsinaisen kohderyhmän, eli lasten ja nuorten näkökulmasta.


12 kommenttia:

  1. Mukavaa, että olet uskaltautunut kokeilemaan e-kirjoja. Liputan lukulaitteen puolesta (omaani olen jo aivan koukussa...), sillä lukumukavuus on taatusti suurempi kuin tietokoneen näytöltä, mutta toki kannattaa kokeilla ennen kuin satsaa lukulaitteeseen. Itse en omalla kohdallani miellä, että kirjallisuus olisi sidoksissa kirjaan. Kirjan sisältö on minulle kirjallisuutta, ja sisältö toki välittyy lukijalle myös e-kirjan muodossa. Tokihan painettu kirja on esineenä kauniimpi ja tunnelmallisempi, enkä omista painetuista aarteistani aio luopua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MarikaOksa, tuntui siltä, että nyt viimeistään on uskaltauduttava esiin paperisten barrikadien takaa ja tutustuttava muihinkin kirjaformaatteihin.

      Ja ihmeen hyvältä tuo lukukokemus tuntu - kunnollisten laitteiden kanssa saattaisin jopa pikkuhiljaa siirtyä enenevässä määrin e-kirjojen lukijaksi - sillä niiden helppous ja keveeys on vertaansa vailla!
      Kirja esineenä on kaunis ja sillä on tietenkin aivan oma paikkansa sydämessä, sitä asiaa ei muuta tietenkään mikään...
      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  2. Minäkin oon tutustunut e-kirjoihin paremmin vasta noin vuosi sitten. Mulla oli ihan samanlaiset ajatukset kuin sullakin ja pitkään ainoa oikea kirja oli mulle painettu kirja. Ensin luin kirjoja tabletilta, mutta viime kesänä hankin kindlen. Siinä on vain se hankaluus, että se on Amazonin tuote ja kirjat pitää konvertoida (oli kai se oikea termi?), mutta tietotekniikkanero poikamme mulle hankki ohjelman, jolla muutoksen voi tehdä ja itse asiassa se onkin aika yksinkertaista, kun hommaan tutustuu. Kotona ollessa en kyllä juurikaan lukulaitetta käytä, mutta matkoilla se on kätevä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna, tuota kindleä katselin minäkin kunnes tajusin sen Amazon-riiippuvuuden. Nyt on hakkusessa ehkä Sonyn laite, joka tuntuisi toimivan EBUB-formaateissakin. Konvertointi olis tietenkin yksi keino, täytyykin tutustua asiaan paremmin, kiitos kun toit tämän tiedon! <3

      Minä ihastuin nyt siihen ajatukseen, miten helppo sähkökirja voi olla... 200 gramman laitteella voi kuljettaa mukanaan parhaimmassa tapauksessa kait tuhansia kirjoja, tehdä merkintöjä, koirankorvia, kopioida tekstinäytteitä blogiin... Vau! Tuntuu, kuin oliin avannut oven ihan uuteen maailmaan.

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  3. Täällä eräs, joka tulee vieläkin jälkijunassa: vierastan edelleen e-kirjoja ja tartun mieluummin perinteiseen kirjaan. Vaikka olenkin tällainen fossiili (:-D), niin on hienoa, että muut ovat e-kirjat löytäneet omikseen. :-) Pst, kauniita kuvia jälleen kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, kiitos :)

      Kyllähän perinteinen kirja on se aivn ylitsepääsemätön 'formaatti', mutta... jos ajattelen sellaista tilannetta, jossa minun täytyisi valita, tarttuako 850-sivuiseen tiiliskiveen (sellaisen luin vm vuonna Murakamilta) vai lukea sama kirja 200-grammaisesta lukulaitteesta, arvaa, kumman vaihtoehdon valitsisin ;)

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  4. Täällä yksi armottoman vanhanaikainen, joka ei edelleenkään osaa edes ajatella lukevansa ”oikean” kirjan sijasta sähköistä. Minulle kirjan lukeminen on hyvin paljon myös ihanaa kirjan painoa ja paperin tuntua sormenpäissä, mahdollisuutta laittaa väliin lippuja ja lappuja ja piirrellä huutomerkkejä ja alleviivauksia ja tehdä merkintöjä marginaaleihin... Ja oi kyllä: kirja on myös kaunis ja kosketeltava hengenkappale. Toki toisinaan lueskelen kirjallisuutta (artikkeleita yms.) myös tietokoneen ruudulta esim. opintoja varten, mutta kokonaisen kirjan lukemista ruudulta en tosiaan osaa ajatellakaan.

    Henkilökohtaisista mieltymyksistäni huolimatta e-kirjat ovat minustakin hyviä olemassa ja tiedän, että ne ovat monelle hyvinkin mieleisiä. Ja tosiaan esim. monille nuorille e-kirja saattaa olla hyvinkin luonteva kirjaformaatti. Ja niin, koskaan ei tietenkään pidä sanoa että ei koskaan - ei vaikka mieli tekisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, eikö olekin ihanaa, että jokainen löytää nykyisin sen kirjamuodon, mikä eniten miellyttää. Minä en olisi uskonut, kuinka kovasti innostuisin tästä uudesta tavsta lukea. Perinteinen kirja säilyy minullakin aiivan varmasti sinä ykkösvaihtoehtona -mutta sen rinnalle otan mielihyvin myös sähkökirjan.

      Tarinat eivät katoa maailmasta senkään jälkeen, kun painettu kirjallisuus siirtyy museotavaraksi. Olen siitä aivan varma. Ja tarina - sehän on kirjallisuuden sydän, ei niinkään se, millä keinoin se kulkee luoksemme.

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  5. Hyvää ja kiinnostavaa pohdintaa. Luulen, että Suomi ei ole kuitenkaan ihan niin jäljessä kuin miltä joskus tuntuu:
    http://www.theguardian.com/books/2015/apr/11/traditional-books-new-chapter-success-london-book-fair

    Olen itse lukenut jonkun verran e-kirjoja ja tietenkin kirjailijan tuotos, tarina ja teksti, on sama kuin painetussa kirjassa. En kuitenkaan osaa nauttia e-kirjasta samalla tavalla, vaan luen huonommin ja huolimattomammin. Itselläni moni hyväkin kirja menee e-kirjana vähän pilalle. Aion siis pääosin nauttia romaaneista edelleenkin painetussa muodossa, käytännön tietokirjoissa sen sijaan e-kirjat ovat usein valttia, mutta niitä luenkin eri tavalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, olipa mielenkiintoinen juttu, kiitos kun linkitit!

      Niin totta, itse tarina on tärkein, ei niinkään formaatti. Miän en oikein voi edes vielä arvioida tai vertailla perinteisiä ja e-kirjoja, koska e-lukukokemukseni on vielä melkein nolla, enkä ole ikinä lukenut mitään kunnollisilla laitteilla. Arviointi tulee myöhemmin. Mielenkiintoista tämä kuintenkin on! Aion jatka tutkimuksia - ja hankkia kunnon laitteen...

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  6. Lukulaitetta voisin kokeilla matkoilla, siis ihan kirjan sivun näköistä sähkökirjavempelettä. Olen ymmärtänyt, että kehittyneemmissä versioissa olisi mahdollisuus muistiinpanoihinkin, mikä olisi bloggaajalle hyvä.
    Tietokoneelta en viitsi lukea edes lehtiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, juurikin nuo ominaisuudet miellyttäisivät lukulatteessa minuakin: keveys, muistinpanomahdollisuudet jne...

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!