11.10.2017

Jyrki Heino: Kello

Ei ole kulunut kuin pari kesäistä kuukautta siitä kun luutnantti Carl Wennehielm ja kaupunginviskaali Appengren selvittivät Turun kaupunkia kuohuttaneen Hirwisalon murhatapauksen (Jyrki Heino: Kellari, S&S, 2012) - ja taas mennään!

Tällä kertaa tämä mainio, 1700-lukulainen dekkarikaksikko saa selvitettäväkseen, jos mahdollista, Hirvisaloa vieläkin kinkkisemmän jutun.
Nyt he kaiken lisäksi joutuvat jättämään rakkaan kotikaupunkinsa Turun ja matkaamaan tuskin kuljettavia kärrypolkuja jumalan selän takana häämöttävään Savoon - ja Pietariin. Matkustaminen oli tuohon maailmanaikaan täynnä riskejä ja dramatiikkaa, eikä niiltä vältytä tälläkään matkalla.

 Kello vie lukijansa hyvin autenttiselle - ja pomppuilevalle - matkalle halki parin sadan vuoden takaisen Suomen. Eletään aikaa, jolloin välimatkat ovat pitkiä ja raskaita, asujaimisto harvaa, laajojen saloseutujen eristämää. Siksi tuntuu miltei mahdottomalta, että täältäkin, monen päivämatkan päässä Turusta Wennehielm ja Appelgren tapaavat omaan luokkaansa kuuluvaa väkeä, ihmisiä, joiden kanssa he keskustelevat sivistyneesti ajan muoti-ilmiöistä, politiikasta ja kulttuurin uusista tuulista ja nautiskelevat Euroopasta tuoduista viineistä, samaan aikaan kun ympärillä humisevat mittaamattomat, susien ja karhujen asuttamat metsät. 1700-luvun loppu on - sekin - ollut suurien vastakohtaisuuksien aikaa...

Jyrki Heino kutoo tarinansa taitavasti maan  historiallisiin käänteisiin.
On syksy 1797, Turku valmistautuu tärkeään ja suuresti odotettuun vierailuun. Uusi kuningas, Kustaa III:n saappaisiin astunut Kustaa IV Aadolf on lähtenyt Pietariin kosiomatkalle ja aikoo matkallaan viivähtää muutaman tuokion Turussakin.

Kuninkaan seurueeseen kuuluu myös  kenraali Pehr Swanstråle, joka - hieman yllättäen - ottaa vierailunsa aikana yhteyttä salapoliisisankariimme. Kenraali esittää Wennehielmille pyynnön, josta kunnian mies ei voi kieltäytyä: Swanstrålen ainoa poika on kadonnut jo vuosia sitten Porrassalmen kauhistuttavissa taisteluissa ja nyt isä tahtoisi selvittää tämän kohtalon. Tutkimusten vauhdittamiseksi hän ojentaa Wennehielmille pojalle kuuluneen kellon, joka on vastikään ja  hyvin salaperäisesti palautunut perheelle. Ensimmäinen johtolanka löytyykin tuota pikaa: kellon koneisto kätkee uumeniinsa erään tuttuakin tutumman monogrammin...

Heino kuljettaa tarinaansa rauhallisesti ja kiireettömästi, vanhan ajan dekkariperinteitä kunnioittaen. Romaanin ajankuva on tälläkin kertaa nautittavaa luettavaa, lukija saa kuin huomaamattaan tietoa Suomen historian käänteistä, mielenkiintoisia kulttuurihistoriallisia detaljeja unohtamatta.  Turun yliopiston biokemian professorina toimiva Heino harrastaa vapaa-ajallaan historian tutkimista ja kirjoittamita. Rakkaus entisiä aikoja kohtaan näkyy: Wennehielm-romaanit kuvaavat 1700-luvun elämää, ihmisiä, sen juhlaa ja arkea vivahteikkaasti ja monipuolisesti.
Dekkarisarjassa on tähän mennessä ilmestynyt kolme teosta. Kello on järjestyksessä toinen.

Sarjan 1. osa:  Kellari

Jyrki Heino: Kello
Kustantamo SS 2014

5 kommenttia:

  1. Olen lukenut kaikki kolme dekkaria ja Kelmit on se viimeisin. Ja olen tykännyt kaikista kovasti. Mikähän K-kirjaimella alkava dekkari seuraavaksi ilmestyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, Kelmit täytyy ottaa jossakin vaiheessa lukuun!

      Mikähän neljännen kirjan nimi voisi olla... Mielenkiintosta :)

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
    2. Kopla, kaupunki, kihlaus, koketti, kapina, kylä, kiesit, kruunu, kuningas, kruununprinssi...

      Poista
    3. Kolme ensimmäistä kirjaa alkavat tavulla "kel-". Jossain vaiheessa taisin etsiä sopivaa kel-alkuista sanaa, mutten löytänyt mitään kelvollista. Luulen, että kirjailijan mielikuvitus peittoaa minun, jten neljättä odotellessa. Sarja on todella kiinnostava ei-turkulaisillekin.

      Poista
    4. Mai, hyvin mahdollista, että jokin noista! :)
      <3

      Paula, aivan, kel! Keltainen? Kelmeä? Kel onni on? (:D) Keluuvene (tsekkasin: tukinuiton apuvene) Kelju?... Saas nähdä ! :)
      Kiitos kommentistasi :) <3

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!