4.9.2017

Kirjat vievät Venetsiaan 4.-17.9.

Eräänä koleana kesäiltana (jonka kaltaisia viime kesänä totisesti riitti) käteeni osui kirjahyllyn uumenissa pilkottaneeseen Hannu Raittilan teokseen Canal Grande. Raittila kuvasi kirjassaan Venetsialaista elämänmenoa niin mukaansatempaavasti, etten voinut jättää aihetta siihen vaan tahdoin lisää.  Ensin kolusin oman kirjahyllyni (yksi upea ruokakirja), sitten lähdin kirjastoon ja antikoihin, tein nettihakuja ja löysinkin muutaman kiinnostavan, Venetsiaan sijoittuvan kirjan.
Noista lukukokemuksista syntyi ajatus tuoda Venetsia tänne blogiinkin eräänlaisten teemaviikkojen muodossa.
Luvassa on historiaa ja nykypäivää, tuttuja kasvoja uusista näkökulmista, rakkautta, taidetta, muistoja, silmänkääntöjä ja seikkailua...  Antikoia, kirjakauppoja ja kirjastojen tietokantoja kolutesssani löysin myös monia sellaisia kirjoja, jotka eivät nyt näille teemaviikoille ehtineet. Niihin palajan myöhemmin. Kahden viikon aikana ehdin kirjoittaa seitsemästä kirjasta. Linkit juttuihin alla:

5.9. Hannu Raittila: Canal Grande
7.9. Hannu Mäkelä: Syksy Venetsiassa
9.9. Tessa Kiros: Venetsia - ruokaa & unelmia
11.9. Donna Leon: Tuntematon ihailija
13.9. Hannu Mäkelä: Casanova
15.9. Melania G. Mazzucco: Mestarin tunnustukset
17.9. Joseph Brodsky: Watermark. An Essay on Venice

En tiedä, olisivatko nämä teemaviikot syntyneet, jos olisin vieraillut Venetsiassa... Kuka kirjailija se lausuikaan: 'mielikuvitustamme ruokkivat eniten paikat, joissa emme koskaan ole käyneet'. Allekirjoitan ajatuksen täydestä sydämestäni; joskus mielikuvamatkat riittävät, mutta täytyy myöntää, että pientä matkakuumetta on nyt ilmassa!
commons.wikipedia.org. Canaletto

***
Tuhatvuotinen, kulttuurin itsenäinen  mahtikaupunki on muuttunut Disney Worldiksi, sanotaan. Tämä on varmasti totta, ainakin osittain. Turistivirrat, yhä raskaammaksi käyvä laivaliikenne ja idässä halvalla tuotettu, venetsian omia käsityöperinteitä alas ajava piraattikrääsä tukkivat kaupungin. Sanotaan että  kaikki Venetsiassa aitona tarjoiltu onkin itse asiassa keinotekoista, hyvin pakattua näytelmää...
Niin kyyninen en osaa olla, ettenkö uskoisi, etteikö tämän hitaasti mereen uppoavan kaupungin sydämessä olisi kaikesta huolimatta vielä jotakin aitoa ja uniikkia. Usko vahvistui tällä kirjallisella Venetsiamatkallani.

Kuva: commons.wikimedia.org

Kaupunkia meren yllä kannattelevat puupalkit hajoavat ennen pitkää ja pelastamisyrityksistä huolimatta yhä rajuimmiksi käyvät aqua altat vievät lopulta voiton. Venetsialaiset ovat tottuneet elämään oikuttelevien luonnonvoimien kanssa, heillä on kyky ottaa asiat vastaan rennosti, sellaisina kun ne vastaan tulevat; tällaiseen käsitykseen on ainakin ulkopuolisen helppo päätyä.  Rentous, hitaan elämän ymmärrys, kyky nauttia elämän pienistä iloista: Se aidoin Venetsia taitaakin löytyä ihmistä ja heidän elämänasenteestaan...

Kuva: commons.wikimedia.org
Blogini teemaviikot tulevat jatkumaan. Seuraava aihe on jo muhimassa!


10 kommenttia:

 1. Tämähän on mahtava idea. Jännityksellä odotan, mitä kirjoja blogiisi teeman tienoilt a ilmestyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, tykkään itsekin tästä ideasta. Pari kolme seuraavaakin teemaa on jo mietittynä :)

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 2. Hieno avausteema. :) Minulle nousee kirjallisesta Venetsiasta mieleen vain Donna Leonin dekkarit ja Joseph Brodskyn Veden peili, johon ihastuin jokunen vuosi sitten. Venetsiassa en ole koskaan käynyt, mutta mukavaa, että tarjoilet nojatuolimatkan syksyn alkajaisiksi. Ja sinulla on ihana uusi ilme täällä blogissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MarikaOksa :) Donna Leonia olin lukenut viimeksi joskus seitsemisen vuotta sitten, ja kyllä: Joseph Brodsky! <3

   Aloitan syksyn haaveillen :)

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 3. Sitä Venetsian matkaa tässä odottelen minäkin. Roomassa ja Milanossa olen käynyt ja vielä sinne Venetsiaan haluaisin, ehkä ei pahimpaan ruuhka-aikaan.
  Olen lukenut sen Thomas Mannin kirjan ja Joseph Brodskyn pienromaanin, muutaman Donna Leonin dekkarin. ja eikös itse Hannibal Lecter viihtynyt Venetsiassa toisessa elokuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, Venetsiassa olisi kyllä todella mielenkiintoista piipahtaa muutenkin kuin kirjallisesti...Ja niin, ehkä syksyllä tai talvisaikaan, pahimpia ruuhkia haluaisin myös minä välttää.

   Tuttuja nimiä, paitsi yksi: H.L. -leffoja en ole pystynyt (herkkiksenä) katsomaan.

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 4. Venetsia minullakin vielä kokematta, mutta moni kirja on sinne vienyt - esim. Donna Leonin Brunetti ja Sanna Tahvanainenkin vei Pikkumustassa Coco Chanelin sinne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. riitta k, Brunetti kuului yhteen aikaan jokavuotisiin luettaviini, nyt luin Leonia pitkästä aikaa saadakseni Venetsiaviikoilleni toisenkin naiskirjailijan. Jälleennäkeminen oli oikeastaan ihan piristävä :)

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 5. Hauska idea nämä teemaviikot. Odotan mitä Venetsia tuo tullessaan. En ole koskaan lukenut Leonia, mutta näistä täällä mainituista Mann, Brodsky ja Canal Grande on luettu. Äkkiseltään mieleen tuli myös Jeanette Wintersonin Uskallus ja intohimo (vai onko se pelkkä Intohimo?), Juan Manuel de Pradon kirja, jonka nimeä en muista ja Ian McEwanin Vieraan turva. Mutta Venetsiaan sijouttuvia/Venetsia aiheisia kirjoja on varmaan lukuisia ja lukuisia, joten on hauska nähdä mitä täällä esitellään Venetsiaviikolla. :)

  Mä olen käynyt Venetsiassa kerran päiväseltään ja ehkä siksi sanonkin tässä vähän latistaen, että Venetsia ei kärsi pelkästään turistien massoista vaan myös ihan valtavasta muuttotappiosta. (Kävisin siellä kyllä ihan mielellään uudestaan, kunhan olisi off-season.)

  VastaaPoista
 6. sanna, näillä teemaviikoilla on minulle itselleni ihan erityinen merkitys. Osuin jo viime vuonna eräänlaiseen inspiraation allonpohjan tämän kirjabloggauksen kanssa.
  - Nyt, pitkän blogiloman ja uusien juttujen myötä virtaa ja inspistä tuntuu taas riittävän.

  Winterson ja Prado ovat noista mainitsemistasi mulle tuntemattomia, laitan nimet ylös ja tutustun kirjoihin, kiitos vinkistä! <3

  Asukkaat varmasti pakenee osittain sitä järjetöntä turistitulvaa. Jos turistien määrä on sellainen, mitä olen kuullut, en yhtään ihmettele ihmisten lähtöhaluja...
  Jos menen Venetsiaan, valitsen Off-seasonin, ehdottomasti!

  Kiitos kommentistasi <3

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!