5.8.2016

Syksyn 2016 kirjat - mielenkiintoisimmat tärpit

On taas aika kurkistaa syksyn uuteen kirjasatoon. Yritin (huom.: todella yritin) pitää tällä kertaa tosi tiukkaa linjaa ja valita tähän postaukseen vain ne kirjat joihin tulen varmasti tarttumaan. Suunnitelmissani on lukea tänä syksynä entistä enemmän 'vanhempaa'  (tahtoo sanoa että ei ihan uunituoretta) kirjallisuutta, sellaisia teoksia, jotka ovat odottaneet lukuvuoroaan jo pitkään.
Mutta mutta, niinhän siinä taas kävi että tiukka linja lipesi ja mukaan tuli sellaisiain teoksia, joiden pariin en varmasti tänä syksynä ehdi. Jos muutamaan sentään. Linkitykset luettuihin näkyvät sinisellä.

Katsaus tämän syksyn kirjasatoon, olkaa hyvä! Kirjojen luonnehdinnat ovat (osittain) peräisin kustantajien esittelyteksteistä.

Kotimainen Kauno:


Gustafsson, Laura: Korpisoturi (into)
Kertomus maailmanloppua odottavan Ahman erakkoelämästä itärajalla. Korpisoturi katsoo suomalaisen yhteiskunnan nykytilaa ja kysyy mitä suomalaisuus oikeastaan on.

Jalonen, Riitta: Kirkkaus (Tammi)

Muir, Simo: Ei enää kirjeitä Puolasta. Erään juutalaissuvun kohtalonvuodet (Tammi)
Ainutlaatuinen suomalainen näkökulma holokaustiin.

Mukka, Timo K. Laulu Sipirjan lapsista (Gummerus)
Vuonna 1966 ilmestyneen teoksen uusintapainos. Mukka koskettaa aina!

Mäntylä, Juha: Milt (Reuna): Mäntylän jazz-romaani on itsenäinen jatko-osa viime syksynä ilmestyneelle Audrey, rakkaani -teokselle. Tämä on kirja, jossa soi aito musiikki.

Pohjola, Mike: 1827 (Gummerus)
Ensimmäinen Turun palosta kirjoitettu romaani. Must tietenkin kaikille turkulaisille  ja historiallisten romaanien ystäville.

Päivinen, Maaria: Kellari (into)
Islantiin sijoittuva romaani pakkomielteisestä rakkaudesta ja kitkerästä mustasukkaisuudesta.

Saisio, Pirkko: Mies ja hänen asiansa (Siltala)
Romaani miehen piinaviikosta. Kiinnostaa, koska en ole lukenut Saisiota aiemmin ja  uusintana juuri tullut Elämänmeno liimasi minut television ääreen ...

Sahlberg, Asko: Pilatus (Like)
Tutustuin Sahlbergin tuotantoon vasta viime syksynä: Vahva ja pysäyttävä Irinan kuolema saa minut jatkamaan kirjailijan seuraamista.

Statovci, Pajtim: Tiranan sydän (Otava)
Statovcin uutuus on syksyn odotetuimpia, sillä jo kirjailijan huikea esikoisteos Kissani Jugoslavia meni sieluun ja ytimiin...

Taivassalo, Hannele Mikaela: Transit  (Teos) 
Romaani ihmisistä liikkeessä, siirtymisistä, kauttakuluista. Siitä, millaista on olla aina muukalainen, mutta myös siitä, millaista on tuntea kuuluvansa kaikkialle. Ennen kaikkea se on kertomus himosta ja rohkeudesta antautua halun johdattelemaksi.

Tuomainen Antti: Mies joka kuoli (Like)
Listan toinen dekkari. Ihastuin Tuomaisen hienoon, kaunokirjallisestikin erittäin mielenkiintoiseen tyyliin viime vuonna ilmestyneen Kaivoksen myötä.

Weselius, Hanna: Alma! (WSOY)


Käännetty kauno:


Barbery Muriel: Haltiaelämää (Gummerus)
Romaani, joka sai alkunsa kirjailijan lumouduttua japanilaisten puutarhojen estetiikasta ja Kakuzo Okakuran teeismistä, katoavasta unelmoinnissa ja asioiden kauniissa järjettömyydessä viipyilemisestä. Tämähän on ihan pakko lukea...

Cline, Emma: Tytöt (Otava)
Amerikkalaiskirjailijan esikoisromaani tytöistä, heidän voimastaan, haavoittuvuudestaan ja halustaan kuulua joukkoon.

Cunningham, Michael: Villijoutsenet ja muita kertomuksia (Gummerus)
Kirjailijan 'uudelleen kertomat sadut koskettavat, kyseenalaistavat ja naurattavat.'
Ihastuin Cunninghamin kirjoihin luettuani hänen loistavan Koti maailman laidalla -romaaninsa. Siitä pitäen kaikki Cunninghamin kirjat ovat kiinnostaneet.

Jabina, Guzel: Suleika avaa silmänsä (into)
Venäläisen kirjailijan palkitussa romaanissa kyse on elämästä ja kuolemasta, ihmisten välillä ei ole raja-aitoja. Tulevaisuudessa kumottaa katkera onni.
Vähittäinen tutustumiseni venäläiseen nykykirjallisuuteen jatkuu tämän romaanin myötä...

Lemaitre, Pierre: Irene (Minerva)
Pariisilaispoliisi Verhoevenin työstä kertovan trilogian ensimmäinen osa, joka ilmestyy suomeksi hiukan takaperoisesti viimeisenä. Saamme kurkistaa Verhoevenin surumielisyyden taa...

Murakami, Haruki: Miehiä ilman naisia (Tammi)
Japanilainen  Murakami kuuluu mielikirjailijoihini, joten tämä pääsi listalle itseoikeutetusti.

Obioma, Chigozie : Kalamiehet (Atena)
Nigerialaissyntyisen Obioman Booker-finalistiin yltänyt teos vie lukijan myyttiseen ja traagiseen nyky-Nigeriaan. Yritän laventaa lukukarttaani Afrikan suuntaankin...

Ogawa, Yoko: Professori ja taloudenhoitaja (Tammi)
Japanilainen tarina professorista, jonka muisti yltää vain 80 minuutin päähän, hänen talouttaan hoitavasta nuoresta naisesta ja tämän 10-vuotiaasta pojasta, "Juuresta"

Shishkin, Mihail: Kaunokirjoituksia. Novellikokoelma (WSOY)
Venäläisen Shishkinin Neidonhius oli kokemus, jota en koskaan unohda. Hänen novellinsa kuuluvat syksyyni ehdottomalla varmuudella.

Sjón: Valaan suusta (Like)
Taikausko ja myytit sulautuvat Islannin karunkauniiseen maisemaan Sjónin vaikuttavassa eeposessa. 
minut tämä herra sai pauloihinsa romaanillaan Poika nimeltä kuukivi.

Ullmann, Linn: Rauhattomat (Like)
Ullmannin tekstissä on aina taikaa.

Walser, Robert: Konttoristi (Teos)
Tätä sveitsiläistaiturin kirjaa odottelin jo viime syksynä -  ja nyt se on viimein ilmestynyt. Teoksen hieno Baabel -sarja jatkuu. ' Walser oli omintakeinen kertoja, jota arvostivat suuresti muiden muassa Franz Kafka, Robert Musil, Stefan Zweig, ja W. G. Sebald. Alun perin Walser tunnettiin lähinnä saksankielisellä kielialueella, mutta viimeisten vuosikymmenien mittaan hänen tuotantonsa on löydetty myös muualla. '

Yan, Mo: Punainen durra (Otava)
Kiinalaisen nobelistin tunnetuimmassa romaanissa myytit ja kansantarinat sekoittuvat kertomukseen suvusta, sodasta ja rakkaudesta.

Tietokirjat & elämäkerrat 


Konttinen, Riitta: Oma tie. Helene Schjerfbeckin elämä (Otava)
Ensimmäinen kattava elämäkerta kansainvälisesti tunnetuimmasta taidemaalaristamme (uusintapainos).

Korppi-Tommola, Aura: Miina Sillanpää. Edelläkävijä (SKS)
Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlavuonna muistelemme ensimmäistä naisministeriämme, josta tuli yksi maamme tasa-arvon symboleista.

Matilainen, Pekka: Muutoksen tekijät. Renesanssin synty ja perintö (Atena)
'Miten keskiajan kuvataiteen siveät pyhimykset vaihtuivat alastomiin anatomiatutkielmiin: David-patsaaseen, Venuksen syntymään ja Rafaelin enkeleihin? Mistä syntyi tieteen kehitykseen johtanut ajatus maailman tutkimisesta? Miten antiikin kulttuuriperintö näkyy nykyaikana?'

Peltonen, Minna: Paperilla seisova perkele. Hannu Salaman elämä ja kirjat (into)
Salama-tutkija Minna Peltosen teos paljastaa Salaman kirjailijatyön yllykkeitä. Asuuko vanha vihtahousu Salamassa, maailmassa vai pelkästään paperilla?

Pietiläinen Petri: Kissojen maailmanhistoria (SKS) Tätä valintaa ei tarvinne selittää - ainakaan kissojen ystäville ;)

Salminen, Matti: Toisinajattelijoiden Suomi (into)
Arvid Järnefelt, Hella Wuolijoki, Olavi Paavolainen, Paavo  Haavikko... Kuinka käy yksilön, joka ajattelee toisin kuin vallitseva mielipide haluaisi?

Telkänranta, Helena: Eläin ja ihminen. Mikä meitä yhdistää? (SKS)
Uusin tieto eläimistä yllättää. Evoluutiobiologi Telkänrannan kirja vie lukijan kurkistamaan eläinten mieleen. Kirja tuo esiin ällistyttäviä faktoja niin lemmikeistämme kuin muistakin eläimistä - ja kertoo jotain olennaista myös ihmisenä olemisesta.

Tillander-Godenhielm, Ulla & al.: Suomalainen koru (Tammi)
Itsenäisyytemme ajan kauneimmat korut. Mukana tietoa suunnittelijoista ja korusepistä. Tämä teos on tietenkin jokaisen korufriikin unelma...

Wohlleben, Peter: Puiden salattu elämä. Kasvimaailman kuninkaiden tunteista ja viestinnästä (Gummerus)
'Metsässä tapahtuu ihmeellisiä asioita. Puut kommunikoivat keskenään. Ne suhtautuvat tunteellisesti jälkikasvuunsa ja naapurin vanhuksiin... Puilla on tunteet. Saksalaisen metsänhoitajan vaihtoehtoista metsänkasvatusfilosofiaa! <3


Jutussa mainitsemieni kustantajien syyskatalogeihin pääset alla olevista linkeistä:

Atena
Gummerus
into
Like
Minerva
Otava
Reuna
Siltala 
SKS
Tammi
Teos
WSOY

30 kommenttia:

  1. Vau mikä lista! Äkkiseltään laskin kymmenen sellaista kirjaa, joita itsekin kovasti odotan, mutta kun kirjoista alkaa tulla bloggauksia, löytyy sieltä varmasti yhä vain lisää hyviä lukuvinkkejä. Itse odotan listaamistasi eniten Saision uusinta, hän on vanha suosikki, ja olen tänä vuonna lukenut monta Saision teosta. Alan tuoda niitä blogiin alkusyksyn aikana, uutta kirjaa odotellessa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, ihan varmasti nämä istaukset elävät syksyn mittaan, erityisesti sen mukaan, mistä muita blogeja lukiessaan innostuu.

      Saisiota en (häpeäkseni) ole lukenut, joten eiköhän nyt olis aika. Mielenkiinnolla odotan postauksiasi Saisiosta!

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  2. Hieno lista! Meillä on monia samoja odotuksen kohteita, tämä syksy näyttää niin mahtavalta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krista, tosi hieno kirjasyksy taas tulossa, tai itse asiassa jo alkanut... Niin monia ihania!

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  3. Kiitos hienosta listasta. Pitää orientoitua lukusyksyyn tässä pikkuhiljaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta K, ole hyvä! Hitaanlaisena lukijana olen huomannut, että kun vetää itsensä ajoissa käyntiin niin ehkä sitä sitten ehtiikin johonkin...

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  4. Hieno ja kattava lista. Muutamia samojakin listoilta löytyy. Mulla yksi odotetuimmista on Tiranan sydän. Kissani Jugoslavia oli kova tapaus, joten nyt jännään minkälainen tämä Statovcin uutuus on. Samoin tuo Otavalta tulevat Tytöt kiinnostaa kovasti, kun se on maailmalla herättänyt paljon juttua. Hienoa, että saadaan suomeksi. Kalamiehiä aloittelinkin jo eilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu, Statovci on tämän syksyn helmitapaus, samoin Shishkin, heitä ootan eniten.

      Hienolta vaikuttaa tämä kirjasyksy.. Silleen ooteltavalta! :)

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  5. Hain ihan kahvikupillisen, että sain kunnolla nautiskella listastasi. :) Kirjakuumehan tässä nousee entisestään! Etenkin Gustafssonin ja Päivisen kirjat kiehtovat. Ja nyt otan todellakin tehtäväkseni lukea Kissani Jugoslavian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihi nainen, kirjakuume nousee! :)

      Lue ihmeessä Statovcin Kissa, se on aivan mahtava!

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  6. Voi minkä teit: herkullisen kattauksen kokosit houkuttimeksi ja koska liha on heikko ja omat luulot lukuajan riittävyydestä suuret, poimin siitä kuin kuviesi vastaansanomattomia puolukoita Gustafssonin, Shiskinin ja Salmisen varauskokonaisuuden komiaksi kuorrutteeksi; kiitos:) Käännös-kaunon suhteen jokseenkin sama kaiku on askeltemme. Kaunista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takkutukka, ollos hyvä! :) Kuten puolukat, tämän syksyn kirjasato maistuu ainakin näin etukäteen makusteltuna ihanan kirpakalta!

      Kiitos kommentistasi ja sinulle myös oikein hyvää kesäsunnuntai-iltaa <3

      Poista
  7. Ooh, mikä listaus! Niin paljon sellaisia, joita itsekin odotan. Koetan tänä syksynä olla ahnettimatta uutuuksia, mutta jotain noista tulen varmasti lukemaan. Kirjat ja syksy, mieli alkaa hykerrellä onnesta jo nyt elokuussa.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, minä yritän kovasti vähentää uutuuksia, mutta näitä listauksia on mukava tehdä, ihan muidenkin iloksi :) Jotakin kyllä jo heti syksyllä. Monet näistä jäävät sitten odottamaan hetkeä parempaa.

      Aijai, niinpä: kirjat & syksy <3 <3 <3

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Sara, lämpimät kiitokset! :) Tulen kohta kurkistamaan, minkä haasteen minulle heitit!

      <3

      Poista
  9. http://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2016/08/liebster-award-tunnustus.html
    Blogissani on tunnustus ja haaste sinulle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, lämpöiset kiitokset myös sinulle! :) Tulen pokkaamaan haasteen luotasi pikapuoliin!

      <3

      Poista
  10. Ach, mikä lista<3 Kiitos tästä! Löysin heti kaksi kiinnostavaa kirjaa, joita en ollut huomannut missään aiemmin.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, ole hyvä! :) Nyt jäi ihan mietityttämään, mitä kahta kirjaa tarkoitat :)

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
    2. Mies joka kuoli ja samantien löysin Likeltä vielä ehdottomasti minua kiinnostavan Linn Ullmannin.

      <3

      Poista
  11. Kiinnostava lista, ja huomasin, että itse en ole vielä ehtinyt tarkastaa kaikkia kustantamoja, Into on jäänyt vaille huomiota mulla. Onneksi tästä listastasi huomasin asian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari, kiva jos ja kun listasta on hyötyä! :) innolta löytyi tänä syksynä monia itseäni kiinnostavia teoksia. Kaikki eivät edes päässeet tälle listalle.

      Mulla on vielä pari katalogia selaamatta, voi olla että listä tästä vielä piteneekin.

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  12. Tiranan sydän ja Tytöt ovat jo kirjaston varauslistalla. Itsekin olen lukenut kotiin kertyneitä kirjoja ja kirjahyllyssä on niitä, joita voisin lukea uudestaan.
    Hienoa työtä olet tehnyt näiden listojen laatimisessa, kiitos kaunis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, ole hyvä! <3

      Tänä syksynä olisi ihana syventyä kaikkiin niihin ihaniin, joita on tässä matkan varrella hyllyyn kertynyt... Aikomus on vakaa.

      Kiitos <3 <3

      Poista
  13. Kokonaista kaksi kirjaasi on myös minun listallani :-D Niistä Tytöt koska hippiaika kiinnostaa aina ja Haltiaelämässä oli "jotain" mihin tartuin vaikka fantasiaelementtejä sisältävät kirjat eivät ole minun juttuni noin yleisesti ottaen. Turun palosta kertovaa kirjaa harkitsin ja saattaapa olla että se tuleekin luettua listan ulkopuolelta, mutta muutama muu meni siitä ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hippiaika? En tajunnut, että kirja tarjoaa hippiaikaa. Luin siitä sieltä sun täältä ja tuntui, ettei 'mun juttu', mutta kyllä tuo hippiaika olisi...

      Poista
    2. Leena, sinun täytyy tarttua kirjaan, jos siltä tuntuu. Luulen, että ymmärrät kirjassa kerrottua aikaa ja osaisit hyvin arvioida Clinen tulkintaa siitä...

      <3

      Poista
    3. Jane, Mielenkiintoisia kirjoja riittää täksi syksyksi! Mullakin on jo muutamia sellaisia tämän oman listani ulkopuolelle jääneitä kirjoja tiedossa, joihin haluaisin tutustua.

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
    4. Kyllä niitä listan ulkopuolelta kertyy aina ja useimmista löydöistä saa kiittää ihania blogeja jotka kertovat kirjoista niin paljon monipuolisemmin kuin katalogit. Monesti kiinnittää huomiota johonkin kirjaan jota alkaa blogeissa näkyä, lukee arvioita ja kiinnostuu; nythän tämä kirja vaikuttaa paljon kiinnostavammalta! :-)

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!