4.2.2016

Viiden kirjan haaste

Mummo matkalla -blogin Takkutukka ojensi minulle mukavan haasteen. Lämpimät kiitokseni, Takkutukka!  Hyppään kysymyksiin pidemmittä puheitta.

1. Kirja, jota parhaillaan luen: Tapanani on lukea monia kirjoja limittäin. Alakuvassa on näytillä  tämänhetkinen 'aktiivinen' valikoimani: Marjut Helmisen Appelsiinilehto, Jaakko Iloniemen Maantieteelle emme mahda mitään, John Steinbeckin Routakuun matka, Toni Morrisonin Luoja lasta auttakoon, Ida Simonsin Tyhmä neitsyt sekä Rosamund Luptonin Hiljaisuuteen hävinneet. No huh, olipas niitä paljon. Osa on mukana siksi, että kirjoittelen niistä pian (silmäilen kirjoja nyt ikään kuin muistin virkistykseksi)... Tänä iltana tartun Luptoniin. Ai niin; valikoimasta puuttuu vielä Nigel Goodallin henkilökuva Benedict Cumberbatchista, sekä Topeliuksen Talvi-iltain tarinoita, josta luen luvun silloin, toisen tällöin.


2. Kirja, josta pidin lapsena: Pienen pienenä tyttönä rakastin kirjaa nimeltä Tunturipöllö. Tämä lastenromaani oli ensimmäinen kirjaelämys, jonka pystyn tosiasiallisesti muistamaan. Kirja kertoi lapintytöstä ja urheasta linnusta, joka luonnonvoimia uhmaten lentää tuhansien tuntureiden taakse etsimään tytölle harvinaista ja parantavaa yrttiä. Seikkailu oli huima ja satumainen,,, Olen sittemmin etsiskellyt tuota kirjaa, mutta tuloksetta. Ehkä onkin parempi, että muisto säilyy tavoittamattomana

3. Kirja, joka jäi kesken: Tätä pitää oikein muistella... Yritin taas joulun seutuun tarttua Aleksandr Solženitsynin Gulag -vankileirien saaristoon, mutta kesken se taas jäi, kun sairastuin ja siirryin kevyempään luettavaan.
Yksi useaan kertaan kesken jättämäni  kirja on Tolkienin Taru sormusten herrasta. Tahto teoksen loppuun lukemiselle on aina yhtä kova, mutta en koskaan pääse pariakymmentä sivua pidemmälle.


4. Kirja, joka teki vaikutuksen: Viime vuonna lukemani Clarice Lispectorin Lähellä villiä sydäntä teki minuun aikamoisen vaikutuksen syvällä ja uniikilla tyylillään. LVS on kirja, johon sukelsin kuin sieluun.

5. Kirja, johon palaan uudestaan: Luulen, että palaan tänä vuonna Virginia Woolfin Mrs. Dallowayhin. Woolfin teoksia täytyy lukea tasaisin väliajoin, sillä ne ovat kokemuksia, jotka muuttuvat lukijansa mukana - kuten monet muutkin suuret klassikot.

Helmikuun helähdyksiä

Yritin nuuskia, kuka ei vielä olisi saanut Viiden kirjan  haastetta vastattavakseen. Pienen salapoliisityön jälkeen päädyn ojentamaan sen:

Kannesta Kanteen blogin Kaisalle,
Kirjan pauloissa -blogin Paulalle,
Kirjojen kamarin Katjalle (voi, hän on jäänytkin blogitauolle),
Kulttuuri kukoistaa -blogin Arjalle,
Leena Lumi -blogin Leenalle,
Luettua elämää -blogin Elinalle,
Lukutoukan kulttuuriblogin Kristalle ja
Lumiomena -blogin Katjalle.
19 kommenttia:

 1. Hip hei, ilahduin hurjasti tästä haasteesta. Kiitos, Kaisa Reetta! <3

  Ja osin niin sama: minullakin on aina useampi kirja kesken. Yhtä luen aina keskittyneemmin ja muita sitten syystä tai toisesta pätkittäin ja eri paikoissa. Taru Sormusten herrasta oli minulle vaikea pala: aloin lukea kirjaa keväällä 1994 (!) ja lopetin sen syksyllä 2001. Mutta sain luettua ja kyllä se lopulta kannatti.

  Mrs. Dalloway on yksi hienoimmista.

  Hyvää viikonloppua! <3

  T. Lumiomenan Katja toisella Google-tilillään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, ole hyvä ja kiva kun otit haasteen vastaan!:)

   Tuopa olisikin hyvä keino selättää TSH. Lukisi sitä sitkeästi vaikka sivun verran päivässä tai vielä harvemmin :D

   Poista
 2. Oli mukava lukea vastauksiasi. Erityisesti jäi kutkuttamaan, mitä tulet sanomaan Morrisonin kirjasta. Sain tämän haasteen itsekin eilen ja pyrin vastaamaan viikonlopun aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, niin huomasinkin, että sinä olit saanut tämän kans.

   Morrisonin kirja on luettu, mutta taidan lukea sen vielä toiseen kertaan, hujahti niin nopeasti ohi...

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 3. Kiintoisat vastaukset ja herkkä helmikuun helähdys! Kunnioitettava ja monipuolinen setti on Sinulla yöpöydälläsi ja hyviä lukuhetkiä luvassa! Lispector on haastava ja kuten totesit uniikki kirjailija. Olen lukenut häneltä "Passio, Rakkaus H.G.:n tapaan, 2014 enkä ponnistuksista huolimatta löytänyt siihen avainta, joten kiitos "Lähellä villiä sydäntä" esiinnostosta, laitan oitis varaukseen ja sitten uusi yritys... Mainiota Runebergin päivää ja viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takkutukka, kiitos mukavasta haasteesta! <3

   Lispectorin Passiota olen jo katsellut sillä silmällä. Tahdon lukea kaikki hänen suomennoksensa... Jotkut kirjailijat vain kolahtavat sataa.

   Kiitokset kommentista :) <3

   Poista
 4. Kiitos haasteesta! Vastailen tähän piakkoin. :-)

  Voih, minullakin on TSH jäänyt kesken. Sain ensimmäisen osan luettua rämpien ja siihen se jäi. Minullakin odottelee tuo Tyhmä neitsyt lukuhetkeään; odotan teokselta paljon.

  Ihanaa viikonloppua kaimani! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, ole hyvä, kiva että otit haasteen vastaan :)

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 5. Kaisa Reetta, kiitos, haaste otettu vastaan<3

  Lumoavaa viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
 6. Totta kai, Kaisa Reetta, vastaan haasteeseen, kiitos! Samoin minulla, TSH ei iskenyt yhtään yrityksistä huolimatta, lukematta jää. Mutta on niin paljon muuta kiinnostavaa luettavaa, ettei hirveästi harmita. Toni Morrisoniin pitäisikin tutustua. Appelsiinilehdosta tykkäsin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, ole hyvä! :) Tulen huomenissa piipahtamaan blogissasi, nyt painaa jo uni.

   TSH on monen kompastuskivi...

   Oi, tutustu Toni Morrisoniin, hän on huikea! <3

   Poista
 7. Mullakin on yleensä luettavana useampi kirja yhtäaikaa.

  Olin lukenut Taru sormusten harrasta kun sitä alettiin puuhata leffaa (tai leffoja). Luin jostain lehdestä jonkun näyttelijän haastattelua elokuvan tekemisestä ja jotain hän sanoi, että taistelukohtauksissa blaa blaa. Mä olin aivan hämmästynyt, että mitkä ihmeen taistelukohtaukset. Niin voi kirjoja lukea monin eri tavoin.;) Tästä on varmaan helppo arvata, etten tykännyt leffoista.
  Joskus kun mulle tulee kaipuu lukea "jotain metsäistä", luen hyppien TSH:a, niitä matkareittejä erityyppisissä metsissä.:)

  Kauniita nuo talviset kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanna, monet kirjoen ystävät taitavatolla tällaisia 'multireadereita' :D On se hurjaa, miks ei vaan voi keskittyä yhteen kirjaan kerrallaan. Tänään luin kolmea:)

   Oih, onko TSH:ssä metsäisiä tunnelmapaloja?! Tämä nosti kirjan nyt astetta kiinnostavammaksi !

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
  2. Kauheita typoja tuossa vastauksessani, mutta en lähdeniitä nyt korjaamaan kun uni painaa... :)

   Poista
  3. Voi, älä muun luota; enhän mä ymmärtänyt edes että THS on lukuisia taisteluja sisältävä kirja!;) (Kunhan ne pääsee, siis joutuu lähtemään, pois sieltä Konnusta, edessä on myös vaelluksia erilaisissa metsissä.)

   Poista
  4. Sanna, hyvä tietää :) TSH ei ehkä sisällykään tämän vuoden 'lukuohjelmaani. Luulen, että seuraava maratonkirjani on Bolanon 2666!

   <3

   Poista
 8. Kiitokset haasteesta, Kaisa Reetta! <3

  TSH on minullakin ollut vuosia "tauolla". Ehkä jonain päivänä...

  Sinulla on kyllä ihana muisto lastenkirjasta. Lapselle jäävät niin hyvin mieleen luetun kirjan tunnelmat. Kirjat ovat lapselle suuria elämäyksiä.

  Täytyy myöntää, että tämä haaste on vaikea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, ole hyvä! Kiva, että otit haasteen vastaan. :)

   Jotkin kirjat kulkevat mukana läpi elämän. Joskus ihan fyysisinä esineinä, sellaisina joihin aina tahtoo palata - ja sitten on näitä muistoja...

   Vastaa kaikessa rauhassa, haasteella ei ole kiirusta :)

   <3

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!