15.12.2015

Johan Bargum: Novelleja 1965 - 2015


Tutustuin maamme mielenkiintoisimpiin ja omaperäisimpiin sanataitaitureihin kuuluvan Johan Bargumin tyyliin ensi kertaa vasta tänä syksynä, lukiessani hänen ihastuttavan pienoiromaaninsa Syyspurjehdus (Tammi, 2012). Kun sitten tartuin tähän Bargumin vastikään ilmestyneeseen laajaan novellivalikoimaan, osasin jotenkin jo aavistaa sen, että käsissäni oli tänä vuonna ilmestyneen  kotimaisen kaunokirjallisuuden kärkeen kuuluva teos.

  Valikoimassa on 23 novellia, jotka ovat ilmestyneet kokoelmissa Svartvitt (1965), Kotieläimiä (1986) Matkoja (1988), Charlie Boy (1995) ja Jäähyväisiä (2003). Tämän lisäksi valikoima sisältää kaksi aivan uutta, ennen julkaisematonta novellia. Laaja kokoelma tarjoaakin ainutlaatuisen katsauksen Bargumin viisikymmentä vuotta kestäneeseen kirjailijanuraan. On hyvin mielenkiintoista seurata, millä tavalla kirjailijan ilmaisu on hänen uransa aikana muuttunut: valikoiman ensimmäisessä novellissa, nimeltään Ensimmäinen, keskeneräinen, kuuluu 22-vuotiaan nuoren miehen ääni, joka aikaa myöten alkaa saada uusia, syvempiä sävyjä. Vaikka Bargumin ilmaisu on ajan saatossa muuttunut, hänen sanomansa ydin on säilynyt kirkkaana: kirjailijan humaanius, hänen suuri ymmärryksensä ihmistä ja hänen kipeimpiä tuntojaan kohtaan on koko tämän novellivalikoiman kantava voima.

  Elämä on ohikiitävää ja koostuu sarjasta kohtaamisia ja lähtöjä. Bargumin novelleissa jäähyväiset seuraavat toisiaan, hylkäämisen ja yksinäisyyden tunteet ovat vahvasti läsnä. Useissa novelleissa noita tuntemuksia tarkastellaan miehisestä näkökulmasta; uskottomuus, kuolema, perheenjäsenten hidas erilleen ajautuminen tai kohtaamattomuus saavat  Bargumin henkilöt pohtimaan elämän tarkoitusperiä ja omaa arvoaan. Ihmisen osa ei ole helppo: koemme olevamme täydelleen olemassa vain suhteessa toisiin ihmisiin ja samalla suhteemme heihin ovat jatkuvassa, tuskaa aiheuttavassa muutoksessa.
Herkkä kuva tytärtään maailmalle saattavasta isästä, joka tahtoisi suojella tytärtään, mutta ei kuitenkaan voi estää lastaan kasvamasta ja etsimästä omaa tietään, pysäyttää lukijan.
Sitten hän sulki silmänsä. Ja hän huomasi, että hän oli yhtäkkiä täysin levollinen ja täysin tyytyväinen, vaikka kaikki loppujen lopuksi olikin pelkkää eroa, lähtöjä lähtöjen jälkeen. Miten ponnisteli ja yrittikin, aina oli joku joka nousi junaan, joku joka pakeni tiehensä, jotain mitä ryhtyä muistelemaan, siihen saakka kunnes oli itse vuorossa. Mutta juuri tällä hetkellä hän tunsi, ettei se merkinnyt mitään. Koko tämä eroamisen sykli, jota kutsuttiin elämäksi, tuntui äkkiä luonnolliselta ja tarkoituksenmukaiselta.Hän nojautui taaksepäin. Kesä, venevaja, usvaa meren yllä, Kuka häntä kutsui?
Bargumin novellit eivät heijastele pelkästään surun sävyjä; niistä löytyy improvisaation kaltaista yllättävyyttä ja leikkisyyttä vähän samaan tapaan kuin suuresti rakastamassani jazz-musiikista. Kohtaamme koiraksi muuttuneita isiä, puseron sisään piilotettuja raivoavia hamstereita, aseita keräilevän Laupiaan samarialaisen, puutarhanhoidosta innostuneen ammattitappajan, liiteriin muuttaneen hirven... Absurdit juonenkäänteet nivoutuvat vaivatta novellivalikoiman pääteemoihin, yksinäisyyteen ja ihmisen ikuiseen toiveeseen päästä todelliseen yhteyteen rakkaimpien ihmistensä kanssa. Hienovarainen yllätyksellisyys antaa kerrontaan kontrastia ja syventää novellien vaikuttavuutta entisestään.

  Kävin tätä novellikokoelmaa lukiessani läpi monenlaisia tunteita, jotka pyrkivät pintaan tätä juttua kirjoittaessanikin.  Bargumilla on avain lukijansa sydämeen, siitä sain vakuutuksen viimeistään nyt. Uskallankin suositella kokoelmaa kaikille rauhallisesta ja viisaasta kerronnasta pitäville, vaikkapa joulun kiireettöminä päivinä nautiskeltavaksi.
Bargumin hiljaista voimaa huokuva novellivalikoima on kirjallinen helmi!

Kiitän kustantajaa arvostelukappaleesta.Johan Bargum: Novelleja 1965-2015 
Teos 2015
Suomentaneet Rauno Ekholm ja Marja Kyrö
Alkuperäiskieli: ruotsi

20 kommenttia:

 1. Bargum on minulle aivan uusi löytö tämän kirjan "Syyskesä" myötä. En malta odottaa, että pääsen tämän kokoelman kimppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simo, Bargumin teoksia ei juuri mainoksissa näy, mikä on minusta suuri vääryys. Tällaisten helmien pitäisi saada enemmän näkyvyyttä.

   Uskon, että tämän kirjan parissa viettämistäsi lukuhetkistä tulee hienoja!

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 2. Hieno kirjoitus, Kaisa Reetta! <3 Minullakin on tämä kokoelma tulossa lukuun, sain sen juuri kirjastosta. Osa novelleista onkin ennestään tuttuja, sillä olen lukenut tuon Jäähyväisiä-kokoelman jokunen vuosi sitten.

  Mainio tuo Bargumin tekstien rinnastus jazz-musiikkiin! Samanlaisia variaatioita ja nyansseja hänen teksteistään tosiaan löytyy, ja tekstit ovat usein jotenkin samanaikaisesti ihastuttavan melankolisia ja kuitenkin valoisia ja optimistisia. Ja tämän kokoelman kansi on ihana! Ihastelimme sitä kirjastonhoitajan kanssa pitkään, kun kävin noutamassa varaukseni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, minulle teoksen kaikki novellit olivat ihanasti uusia! jäähyväisiä-kokoelmasta on tähän valikoimaan poimittu peräti viisi novella, mutta onneksi teoksessa on niin laaja kattaus, että lukemista riittää, vaikka jokin Bargumin kokoelmista olisi entisestään tuttu (ja Bargumin tekstithän kestävät useita lukukertoja, uskon näin).

   Valoisuuden ja melankolian yhdistyminen on Bargumin novellistiikan yksi erityispiirteistä! Olen suorastaan häikäistynyt! <3

   Kiitos kommentistasi:) <3

   Poista
 3. Bargum on hieno kirjailija. Olen lukenut Syyskesän ja Syyspurjehduksen ja lumoutunut molemmista. Tämän novellikokoelman aion myös lukea, sillä Bargum taitaa lyhytproosan niin loistavasti.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, innostuin Bargumin teoksista todella luettuani Syyspurjehduksen, vähän niin kuin esikatsausena tähän valikoimaan. Mikä taiteilija hän onkaan!

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 4. Voi, minulle on tämäkin kirjailija vielä kokonaan kokematon. Luulenpa, että hänen teksteihinsä kannattaisi kyllä tutustua... Ja kyllä, aikamatka kirjailijan ilmaisuun on usein aika kiehtovaa ja mielenkiintoista.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, minusta tuntuu, että tykästyisit Bargumin teoksiin! Voi, toivottavasti löydät aikaa pieneen tutustumiseen <3

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 5. Bargumin laaja-alaisuus antaa tilaa, avaruutta ja sytykkeitä lukijan omien mielikuvien luomiselle. Tempoa & tematiikkaa, joka kestää ja ansaitsee uudemmankin lukukerran. Kokoelman kaikki elementit ovat saumattomasti kohdillaan, - noheva setti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takkutukka, kyllä, Bargumin teoksissa on avaruutta, joka antaa lukijalle mahdollisuuden hengittää ja tehdä havaintoja omaan tahtiinsa kert kaikkisen upea on tämä setti, todellakin! )

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 6. Novellit voisivat olla kivoja parin paaksun kirjan jäkeen :)
  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, ole hyvä! :) Tänä syksynä lukemani Cortazarin ja Bargumin novellit työntävät minua nyt lyhytproosan suuntaan... pian lukuuni tulee taas novelleja!

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 7. Voi, pidän Bargumia ihan nerona, mutta en ole pitkään aikaan ollut novellituulella. Ja yksi paksu novellikirja odottelee, sekin ihailemaltani kirjailijalta...

  Bargumin Syyskesä ja Syyspurjehdus olivat minulle the juttu! Upean sitaatin olet valinnut: Se soi kuin runo <3

  Bargum on mestari nostattamaan tunteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, Bargum on sanoineen ihmeellinen!

   Minä taas olen tällä hetkellä ihan hullaantunut lyhytproosaan, aika aikaa siis kutakin. Oli ihan vaikea tarttua Jonathan Franzenin laveakerrontaiseen Purity-tiiliskiveen Bargumin jälkeen, vaikka se itsessään osoittautuikin sitten mainioksi kirjaksi.

   Bargumin teksti on runoa! <3

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 8. Bargum on lempikirjailijoita. Syyskesä ja Syyspurjehdus veivät sydämeni mennessään. <3

  Tätä novellikokoelmaa en ole vielä lukenut, mutta odotan innolla, että sen jossain vaiheessa saisin käsiini. Kuulostaa tekstisi perusteella juuri niin hyvältä, mitä kannattaakin odottaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, toden totta, Bargum kirjoittaa itsensä lukijansa sydämeen!

   Sinua odottaa ihana lukukokemus...

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 9. Tämä odottaa minulla lukemista. Tämän ilmestyminen oli ihana yllätys. En ole novellien ystävä, mutta Bargum, Mansfield, Blixen, Munro opettavat niihinkin. Minulle kotimaisten miesten kärkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, tämä oli melkein kuin joululahja!

   Minä olen huomannut rakastuvani novelleihin. Tiiviiseen muotoon saatetussa tekstissä on jotakin, mikä vetoaa minuun nyt.

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 10. Minulle onkin. Tarkoituksella jätin jouluksi. Joitakin olen lukenut ja joitakin jo entuudestaan. Jostain syystä olen kokenut novellit vieraammiksi. Haluan paneutua yhtenäiseen tekstiin, sukeltaa sisään. Minäkin pidän niistä paljon enemmän kuin aiemmin. Ja Bargum...

  VastaaPoista
 11. Luin tämän jouluna, mutta kirjoittaminen venyi näemmä tähän asti. Pidin aivan valtavasti tästä teoksesta. Teoksen viimeinen novelli Huvila myytävänä olisi toiminut ihan omana teoksena laajennettuna. Ihastuin sen tarinaan.

  Minä valitsin tämän kirjan Ullan Luetuissa kirjoissa vuoden parhaaksi kotimaiseksi.

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!