26.11.2015

Pohjoismaisen kirjahaasteen purku

Osallistuin Annamin järjestämään Kirjallinen retki Pohjoismaissa -lukuhaasteeseen, joka kesti käytännössä koko tämän vuoden. Innokkaasti lähdin mukaan haasteeseen, jossa oli tarkoitus tutustua muiden Pohjoismaiden (Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska) kirjallisuuteen. Itselleni asetin tavoitteeksi perehtyä erityisesti islantilaiseen ja norjalaiseen tarjontaan. Mutta kuinkas kävikään: vuosi mennä viipotti eteenpäin hullun lailla ja loppui haasteen kannalta kesken. Eilen huomasin, että haasteen koonnit on tehtävä 2.12 mennessä ja tässä sitä nyt ollaan. Yhdeksän kirjaa tähän tuolta blogin arkistoista löysin ja suurin osa niistä - kappas vain - on ruotsalaisia dekkareita (!). Norjalaista sanataidetta en ehtinyt määräaikaan mennessä lukea lainkaan, vaikka varasin sitä kirjahyllyynkin jo valmiiksi (no, siellähän odottavat). Mukaan mahtui yksi tanskalainen ja peräti kolme Islantilaista kirjaa.
Kiitokset Annamille mukavasta haasteesta, tästä on hyvä jatkaa Pohjoismaiseen kirjallisuuteen tutustumista! 

Kuva Annamin haasteesta

Islanti:
Joonas Ahola (suom. & toim.): Gísli Súrinpojan saaga
Arnaldur Indridason: Räme
Sjón: Poika nimeltä Kuukivi

Ruotsi:
Lars Kepler: Vainooja
Stieg Larsson: Miehet jotka vihaavat naisia
Katarina Wennstam: Petturi
Karl-Johan Vallgren: Varjopoika
Johan Egerkrans: Pohjoismaiset taruolennot

Tanska
Peter Høeg: Susanin vaikutus


Tänään, ihan muutaman tunnin kuluttua tiedämme kuka voittaa tämän vuotisen Finlandia-palkinnon. En  edes yritä arvailla tulosta, koska ole lukenut ehdokkaista tähän mennessä kuin kaksi kirjaa (Oneironin arvio tulossa pian). Vaikka palkintolautakunnan toiminnassa on tänä vuonna ilmennyt ongelmia, jotka saavat minut entistäkin skeptisemmäksi kirjallisuuden palkitsemisjärjestelmiä kohtaan, on paikallaan esittää

Onnittelut Finlandia-palkinnon voittajille!

Onnittelen Laura Lindstedtiä (Oneiron), Tapio Tammista (Kasankodin pimeämpi puoli) ja Nadja Sumasta (Rambo).10 kommenttia:

 1. Komppaan sinua ja onnittelut Oneirolle :) Eikun kirjakauppaan ja hankkimaan kirja itselle.
  Hyvin olet lukenut pohjoismaista kirjallisuutta.
  Poika nimeltä Kuukivi on hurjan hieno tarina, koskettava ja samalla fantasianomainen, satumainen kuten Islanti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, Oneiron on hyvin erikoinen lukukokemus - ei ehkä teknisesti niin käänteentekevä minun mielestäni kuin sen nyt juuri rummutetaan olevan, sillä siinä esiintyviä kerrontatekniikoita on meilläkin nähty. Teos on kyllä sinänsä oikein hieno, tarinoiltaan uniikki ja loppuun asti hiottu. Juuri nyt mietiskelen, miten tästä kirjasta kertoisin, Oneiron on mielenkiintoinen kirja, sitä lukiessa syntyneet ajatukset kypsyvät hitaasti.

   Poika nimeltä kuukivi oli yksi hienoimmista alkuvuoteni lukukokemuksista!

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 2. Sinähän olet innostunut lukemaan Islantilaisia kirjoja. Itseltäni se puoli jäi aika vajavaiseksi. Tässä yritän vielä ennen määrä aikaa saada luettua yhden kirjan loppun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, Islanti tuli tässä haasteessa lähimmäksi sydäntä! Moni tähän haasteeseen aikomani kirja jäi hyllyyn odottelemaan, muttaa haasteen tarkoitus, tutustuminen uuteen, on nyt täyttynyt - ja kyllä minä vähän innostuinkin! Kunhan saan kaikki syksyn uutuustarjonnasta poimimani kirjat luetuksi ja käsitellyksi, on aika Islannin -ja Norjan!

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 3. Pohjoismaiset taruolennot -kirja kiinnostaa minua todella paljon, mutta tähän haasteeseen se jäi lukematta. Samoin kuin Sjonin Kuukivi-kirja... mutta jääpähän hyviä lukuvinkkejä mieleen ensi vuodelle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MarikaOksa, kirjathan eivät mihinkään katoa! Itse suunnittelin lukevani erityisesti Pohjoismaista saagaa paljon, mutta haasteen loputtua plakkarissa oli vain yksi, Gisli Surinpoika. Nähtävästi meikän pitää pitää kurkottaa aina kuuta, että saan noustua katajaan! :) Mutta kaksi muutakin saagaa on jo valkattu, ei tämä tähän lopu! :)

   Paljon hyviä lukuvinkkejä on tullut, totta... Olen pikkuhiljaa kasailemassa omaa TBR-listaani ja siihen tulee monta monta pohjoismaista!

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 4. Oi, minä olen osallistunut haasteeseen pitkin vuotta heti kun sen hulomasin, mutta en ole tehnyt mitään koontia, vienyt vain suoraan haasteen heittäjälle;)

  En ole lukenut yhtäkään Finlandia -ehdokkaista, mutta kaksi olin tilannut ennen tuloksen julistamista: Sielut ja Oneiron. Nyt postilakko varmaan hidastaa kirjojen saapumista...En ole oikein koskaan ollut samaa mieltä Finlandia-valitsijan kanssa paitsi Riikka Pelon kirjan kohdalla potenssin ziljoona. Katsotaan, miltä tuntuu, kunhan saan ensin kirjan hyppysiini. Sielut-kirjan aihe alkoi kiinnostaa ihan tosissaan, mutta satuin sitten tilaamaan Oneironinkin, kun Katja vakuutti, että se on 'minun kirjani'.

  Luen pitkästä aikaa dekkaria ja mikä onni, että valinta osui nappiinsa.

  Mukavaa viikonloppua lumen toivossa ja muutenkin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, niin huomasin kun katselin Annamin haastepostauksen vastauksia. Itse en ole vielä lisännyt tätä postausta sinne, olipa hyvä että muistutit...

   Finlandia-ehdokkaiden 'pakollinen' lukeminen kuulostaisikin aika kauhealta. Itse otin Oneironista kiinni heti nähtyäni sen syksyn listoilla, Sielut taas alkoi kiinnostaa Hesarin jutun perusteella ja sen taas 'kaappasin'' e-kirjaformaattina alennettuun hintaan eräästä 'ei suomalaisesta' puodista. Taivaasta putoilevat asiat (meniköhän nimi nyt oikein) kiinnostaisi sekin.

   Oih, Riikka Pelo! Jokapäiväinen elämämme oli huikea ja niin on myös Lindstedtin Oneiron, joka sekin ansaitsi voittonsa!

   En tiedä, onko Oneiron sinun kirjasi... Siinä on PALOA, mutta sen palo on ehkä hivenen hillitympää, viileämpää kuin Jokapäiväinen elämämme -romaanissa. Hyvin suurella kiinnostuksella jään odottamaan mielipidettäsi kirjasta! Itse juuri mietiskelen, kuinka Oneironista kertoisin, siinä on niin paljon...

   Dekkari tulee mullakin ulos ennen Oneironia ja sitten pidän melkein viikon tauon - matkustan ja palaan blogimaailmaan vasta itsenäisyyspäivän jälkeen.

   Kiitos sitä samaa sinulle ja kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 5. Aika rankkoja nuo Ruotsi-kirjasi! Joskus mietin, onko maassa enää muita kuin dekkaristeja, harvoin nousee muita nimiä tietoisuuteen. Islantilaisia en tunne yhtään, edes sitä monen kehumaa Kuukiveä. TBR-lista kasvaa jälleen. Hoegista pidän paljon, vaikka tuotanto on ollut aika vaihtelevaista. Oneiron oli hieno Finlandia-voittajavalinta, juuri oikea! Vastasin muuten juuri haasteeseesi blogissani. Kiva oli miettiä niitä vastauksia! http://www.kulttuurikukoistaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, rankkoja olivat kyllä, miten sattuivatkaan valikoitumaan...

   Hoegilta olen tähän mennessä lukennut vain kaksi kirjaa, Susanin vaikutuksen lisäksi Lumen tajun. Juuri muodostumassa olevalla TBR-listallani on häntäkin, kuten myös monia muita pohjoismaisia, joiden olemassaoloon olen ''herännyt' tämän haasteen myötä.

   Voi kun kiva, että otit haasteen vastaan, tulen lukemaan vastauksesi pikapikaa! :)

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!