18.10.2015

Haastevastauksia ja kuvaleikkejä

Kirjasähkökäyrä -blogin Mai, Marjatan kirjaelämyksiä ja ajatuksia -blogin Marjatta ja Mustelumo-blogin Henni ovat muistaneet minua mukavalla tunnustuspalkintohaasteella, jonka säännöt kopsasin tähän mukaan:

1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi
2.Laita palkinto esille blogiisi
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi

Koska saamiani kysymyksiä on yhteensä yli 30, vastaan kuhunkin kokonaisuuteen omassa postauksessaan. Tänään vuoron saavat Kirjasähkökäyrän Main esittämät kysymykset.
Kiitokset Mai mielenkiintoisesta haasteesta!
Ensimmäiset 11 kysymystä vastauksineen: 

1. Mitä mieltä olet sähköisistä kirjoista?
Ihmettelen itsekin, kuinka nopeasti totuin sähköisiin kirjoihin tutustuttuani niihin viime keväänä. ennen koin syvää antipatiaa tuota formaattia kohtaan, luulin, etten koskaan saisi niistä samanlaista lukukokemusta kuin painetuista kirjoista, mutta niin vain kävi  että e-kirjojen helppous, keveä paino ja kätevät muistiinpano- sekä kirjan layoutin muokkausmahdollisuudet ovat asioita, jotka tekevät lukukokemuksesta todella hyvän. Olen huomannut, että tärkeintä on sittenkin  teoksen sisältö, kirjailijan sanat, ei se minkälaisessa kääreessä  ne minulle tarjoillaan. Tässä on pakko mainita uusin e-kirjahankintani, Roberto Bolañon 2666, teos, joka on houkutellut minua siitä saakka kun sen suomennos tänä vuonna ilmestyi. Liki tuhannen sivun paksuisen tiiliskiven kannattelu ei houkutellut, joten päädyin hankkimaan teoksen englanninkielisenä sähköversiona, sillä kirjan suomennosta ei ole julkaistu sähköisessä muodossa.
Nautin edelleen vanhojen painettujen kirjojenkin luvusta. Uusien kirjojen kääreillä ei sitä vastoin ole minulle enää suurtakaan merkitystä.

2. Kuka on lempidekkarikirjailijasi?
Se on pysynyt jo pitkään samana: Henning Mankell. Uusimpana tuttavuutena Stieg Larsson, jolta kuuntelen nyt juuri toista Millenium-teosta. Millenium on minulle muuten ikuisesti trilogia, en suostu lukemaan Lagercrantzin kirjaa Larssonin sarjaan kuuluvaksi.

3. Mikä on paras lempilukupaikkasi?
Mieluisia paikkoja on monia, ehdoton lempilukupaikkani on luonnonhelmassa, talvisin käperryn mieluiten sohvannurkaan peiton alle. Tykkään viedä kirjoja myös puistoihin, kun sää sallii.

4. Missä ajoneuvossa et pysty lukemaan tai kuuntelemaan kirjoja?
Pystyn lukemaan kirjoja oikeastaan missä ajoneuvossa vain... Jos jokin pitää valita, niin ehkäpä se olisi täpötäysi, stressihuuruinen ruuhkabussi.


5. Mikä on viimeksi lukemasi lastenkirja ja kuinka kauan  siitä on?
Koska en miellä muumi-romaaneja puhtaiksi lastenkirjoiksi (sellaisen luin viimeksi vuosi sitten) vastaan tähän Marjatta Kurenniemen Annelin ja Onnelin kootut kertomukset ja Elsa Beskowin Tätien satuaarteita, jossa on mukana kolme Petteri ja Lotta tarinaa. Kummankin kirjailijan teokset kuuluivat lapsuuteni tärkeimpiin ja siitä syystä halusin nuo lapsena kirjastosta useaan kertaan lainaamani kirjat itselleni parisen vuotta sitten. Mieleen tulvi tietenkin ihania lukumuistoja, mutta samalla mietitytti, kannattiko sittenkään lukea noita kirjoja uudelleen. Jotkin muistot pitäisi jättää muistoiksi...

6. Kenelle annoit kirjalahjan viimeksi ja mikä kirja se oli?
Ostin isäni syyskuisille synttäreille Jussi Adler-Olsenin uusimman.

7. Kenet kirjailijoista haluaisit tavata ja kerro yksi kysymys minkä kysyisit häneltä?
Oi, nyt kun odottelen  taas pian pääseväni Haruki Murakamin uusimman suomennoksen seuraan, minun on mainittava hänet. kysyisin Harukilta, lähtisikö hän kanssani meren äärelle katselemaan syysaaltoja.

8. Mainitse jokin klassikkokirja, jonka haluaisit muidenkin lukevan. Miksi se on lukemisen arvoinen?
Heitän tähän nyt teoksen, jonka aion lukea itsekin tänä syksynä, ehkäpä yhtenä joulunajan kirjoistani: Kysymys on Henry David Thoreaun Walden - elämää metsässä -klassikkoteoksesta, jossa Thoreau miettii muun muassa sitä, voimmeko koskaan elää yhteydessä todelliseen luontoomme ja vapauteen. onko sivistys vapauden tuho, onko luontosuhteemme aina jollain lailla näyttämöllinen - näitä ajatuksia toivon pääseväni Thoreaun kanssa pohtimaan...
9. Mistä maasta ovat kotoisin lempikirjailijasi? Mainitse kolme.
Voi, tämä on vaikea. Tuntuu että kaikki hyvät kirjailijat joita kulloinkin luen ovat lempikirjailijoitani. Mutta jos saisin ottaa autiolle saarelle kirjoja vain yhdestä maasta, valinta osuisi Japaniin. Minuun vetoaa japanilaisen kulttuurin luonne, se, kuinka yksinkertaisesti suurista asioita voi kirjoittaa. Kaikki japanilaiset kirjat eivät tietenkään mahdu tuon luonnehdinnan alle... Mainitsen tässä omia mieleisiäni: Haruki Murakamin, Yasunari Kawabatan, jonkun  runoilijakin valitsisin: ehkä Ema Saikoon tai Yoshida Kenkōn.

10. Edelliseen kysymykseen viitaten voit mainostaa nyt noiden kirjailijoiden kirjoja.
Kaikki Murakamin kirjat,  Ema Saikoon  Tunteeni eivät ole tuhkaa, muutamia mainitakseni.

11. Minkälainen kirjaihminen olet?
Perusuteliaana luonteena haluaisin ahmia kaikkia kirjallisuuslajeja. Kirjat ovat minulle ajattelun ja ehdottomasti myös viihtymisen  ja oppimisen lähde. Uskon, että lukeva ihminen saa elää elämänsä aikana tuhansia elämiä. 

***
Esitän omat kysymykseni kolmannen haastepostaukseni yhteydessä.

***
Tämän jutun kuvat syntyivät tänään innostuttuani  pitkästä aikaa kokeilemaan kuvien luomista. Sain luettavakseni ja katseltavakseni valokuvaaja Lauri Laukkasen  erittäin hienon teoksen Camp Creative - luova valokuvaus ja kuvankäsittely. Kuvien luominen on ihanaa ja  mitä parhainta rentoutusta;  luulen että sen vaikutus on vähän samankaltainen kuin nyt niin trendikkäiden aikuisille suunnattujen värityskirjojen kanssa puuhastelu, mutta monin verroin hauskempaa! Kirjassa neuvotaan tekniikoita, joista osaavatkin valokuvaajat  ja kuvankäsittelyohjelmien tuntijat varmasti hyötyvät. Kerron teoksesta lisää omassa postauksessaan. 

Ylemmän kuvan punainen fryygialaismyssy muuten liittyy luvussani olevaan kirjaan Vuosisadan matkustaja. Myssystä ja muustakin lisää myöhemmin ;) 

Toivotan hyvää viikonalkua!



10 kommenttia:

  1. Voi sinua ihanaa <3 Blogisi on minunkin Liebsterini, mutta en nyt tuupannut tätä sinulle, koska sait tämän jo Mailta. Ansaitusti olet kyllä kumminkin saanut tunnustuksen triplana :)

    Muumi-kirjat eivät tosiaan ole vain lapsille vaan kaikille. Ja minua nuo tätien sadut ihastuttavat kyllä yhä vain, ihan jo kuvien vuoksi... Onnelia ja Annelia en jostain syystä lapsena lukenut, mutta juuri eilen kävin tyttäreni kanssa katsomassa uuden ihanan elokuvan <3 Kirjatkin taidan ehkä vielä joskus lukea, ihan jo yleisen lastenkirjakiinnostuksen vuoksi. Ja tuo Walden - Elämää metsässä! Se on ollut minunkin lukulistallani jo iäisyyden. Jospa tässä tätä aikaa riittää...

    Ja kyllä, juuri näin: "lukeva ihminen saa elää elämänsä aikana tuhansia elämiä."

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, voi kun ihana kuulla, kiitos. saanko ojentaa liebsterin sinulle, vaikka olet sellaisen jo saanut? :)

      Onneli ja Anneli oih, se heidän talonsa täynnä ihania yllätyksiä, Tingelstiinan ja Tangelstiinan ihmeellinen puutarha ja tyttöjen pikkuiset, peukalonpään kokoiset vieraat, jotka tulivat miniautollaan heidän luokseen talven viimaa turvaan ja saivat asuttavakseen nukketalon... Se koko juttu tuntui minusta lapsena sadulta, joka voisi ihan hyvin toteutua... Kurenniemi oli ehdoton suosikkini... Uusi elokuva on varmasti ihana! :)

      Waldeniin täytyy tarttua!

      Kiitos kommentistasi :) <3

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Marjatta, ensi viikolla ovat vuorossa sinun kysymyksesi. Kiitos kommentistasi:) <3

      Poista
  3. Ihanat valokuvat, tuollaisia olisi kiva osata taiteilla ja opettaa sitä lapsille. Odotan kirjapostausta malttamattomana.
    kiitos vastauksistasi, niitä oli kiva lukea... hm Murakamin kanssa aaltoja katselemassa... siinäpä sitä onkin toivetta...tähtisadetta sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, valokuvien manipulointi ja ihan puhtaasti tietokoneella rakennettujen kuvien luominen olisi lasista varmasti huikean hauskaa!

      Kiitos Mai vielä ihanista kysymyksistäsi, niihin oli kiva vastata!

      Ja kiitos kommentistasi :) <3 Tähtisadetta sinne myös! :)

      Poista
  4. Todella hienoja, fantasiamaisia kuvia! Kiva että hurahdit tuollaiseen :) Stieg Larssonit ovat minullekin trilogia - en edes yritä lukea enempää. Olethan lukenut Mankellin Kiinalaisen? Tykkäsin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa V, minä olen nopea hurahtamaan milloin mihinkin.. uusia juttuja on kiva kokeilla! :)

      Olen lukenut Mankellin Kiinalaisen. Kirja on huikean hieno!

      Kiitos kommentistasi :) <3

      Poista
  5. Huikeita kuvia! Tuo Laukkasen kirja odottelee minullakin. En syyslomareissun (Savoon vain tällä kertaa) vuoksi ehtinyt hakea sitä postista ennen kuin tänään. Oikein odotan sen pariin pääsyä.

    Ja niin odotan myös Ema Saikoon runoja. Aion tutustua niin kiitos sinun innostavan postauksesi.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, Camp Creative on todella ihana, inspiroi ainakin minua todella paljon... Opinkin jo jotain, tein ylemmän kuvan sumuefektin kirjan ohjeita mukailen: vaikka Laukkanen käyttää ohjeissaan photoshoppia, ohjeeita voi (luovasti muunnellen) soveltaa myös Gimp-työskentelyyn, joka on mulle tutumpi.

      Voi, ihanaa että Ema Saikoon runous herätti kiinnostuksesi!

      Kiitos kommentistasi :) <3

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!