15.8.2015

Niemi, Nuikka & Koivumäki: Sisusta, somista ja tee itse kaunista kotiin
Blogini ensimmäinen sisustuskirja, olkaa hyvä!  Pinja Niemen & Mari Nuikan toimittama ja Marjo Koivumäen kuvittama teos  Sisusta, somista ja tee itse kaunista kotiin on sisustus- inspiraatio- ja käsityökirjan suloinen yhdistelmä. Kirjan tekijöiden tavoitteena on ollut luoda kirja, josta kuka hyvänsä kotinsa kaunistamisesta kiinnostunut voi ammentaa inspiraatiota ja ideoita omanlaisensa sisustuksen toteuttamiseen. Tässä he ovat onnistuneet mielestäni loistavasti. Aiempi käsityökokemus ei ole tällä kertaa tarpeen, sillä teoksen ohjeet ovat pääosin helppoja. Materiaalihankintojakaan ei tarvitse tehdä kissojen ja koirien kanssa.

Tykästyin tähän rentoa tunnelmaa huokuvaan uutuuteen. Tämä maalaisromanttinen sisustuskirja innostaa lukijaansa toteuttamaan rohkeasti  sisustusunelmiaan: kodin kaunistaminen ei ole kiinni kukkarosta vaan kekseläisyydestä. Kodin voi luoda ihanaksi ja omannäköiseksi, asuipa  suuressa maalaiskartanossa tai pienessä kaupunkiyksiössä! Aion napata tästä ideoita pienen kaupunkikotini piristykseksi - ja ehdottomasti jotakin myös metsätaloon ja sen pihamaalle...


Kirjasta löytyy ideoita kaikkiin vuodenaikoihin ja kodin jokaiseen huoneeseen, pihoille, parvekkeille ja terasseille. Kesäideoita löytyy paljon, mutta tässä postauksessa keskityn tulevaan: eletäänhän jo elokuuta, valmistaudutaan syksyyn ja talveen, jouluunkin on aikaa enää muutama kuukausi.

Ideat on nimetty viehättävästi: ne vievät lukijan esimerkiksi laventelintuoksuiseen keittiöön, 
höyhenenrauhaisaan makuuhuoneeseen, Minttu-mummon mintunvihreään makuukammariin, ruusuilla kukitettuun kylpyhuoneeseen ja rouhean ruosteiseen pihasaunaan.
Kirjassa vietetään lastenjuhlia, joulua ja sadonkorjuufestejä, pyhäpäivän talvipiknikkiä, loikoillaan pihapiirissä ja nautitaan  kevään ja kesän tunnelmasta lehvästön lomassa.Kirjan ohjeet ovat selkeitä ja sisältävät usein vielä  sanallista viestiä selkeyttävän kuvan. Ohjeissa käytetyt materiaalit ovat yleensä helposti saatavia: kankaat, pitsit, höyhenet, paperi, vanhat pullot, astiat ja aterimet ovat jokaisen ulottuvilla, samon kuin metsästä löytyvät luonnonmateriaalit: oksat, lehdet, kivet, tietyin varauksin myös sammal... Vanhoja käytöstä poistettuja kumikenkiä tai linnunpönttöjä ei kannata niitäkään heittää menemään, sillä ne voi ottaa uusiokäyttöön!  Koristeiden materiaalina voi käyttää myös ruokakaapista löytyviä aineksia: miltä kuulostaisi esimerkiksi viinirypälekuusi?  Yllättävyys innostaa: talviselle ulkopiknikille pöydän voi koristaa myös kukkasin - etukäteen jäädytetyt tulppaanit lumisessa maisemassa ovat kuin taideteos.


  Monet ideoista esittelevät monia ainakin minun silmiiini uusia askartelu- käsityömaailman materiaaleja ja työmenetelmiä : nämä ohjeet koin itse kaikkein mielenkiintoisimmiksi: yksi näistä uusista, tämän kirjan kautta tietooni tulleista tuttavuuksistani on Paverpol-massa, jota voi käyttää esimerkiksi paperin, kankaiden, nahan ja saven kovettamiseen kivikovaksi. Tässä kirjassa Paverpolia on käytetty pitsiin: sen avulla vanhat, kaappiin jämähtäneet pitsiliinat voi muuttaa monikäyttöisiksi astioiksi ja tunnelmallisiksi kattovalaisimiksi.

Toinen uusi materiaalituttavuus oli Instant Rust -ruostemaali, jolla voi ruostuttaa niin puuta, savea, kiveä kuin metalliakin. Ruoste-efektillä esineeseen kuin esineeseen saa loihdittua vedenkestävää patinan tuntua. Nämä ohjeet menevät ehdottomasti kokeiluun! 


  Ideoita tässä kirjassa riittää: saamme ohjeet muun muassa  tyylikkään valkoiseen tekstilikranssiin, höyhenistä tehtyyn kattolamppuun, pitsisiin lamppuihin, erilaisiin kynttilöihin, pehmeään huopasaippuaan,suuriin enkelinsiipi-seinäkoristeeseen, savisiin valokuvatauluihin, veikeisiin ja rustiikkisin rautarankalintuihin, tarinoivaan punkantotelineeseen, runoportaikkoon, monenmoisiin joulukuusiin... ihan vain muutamia mainitaseni  Jouluihmisiä ilahduttaa varsinkin jouluideoiden runsaus - talven juhla on ihan nurkan takana!


Askartelusta ja käsitöistä pitäville kirja on inspiroivien ideoiden aarrearkku. Kirja on lisäksi niin taiten tehty, että sitä on ilo silmäillä myös ihan muuten vain, kauniiden kuviensa ja tunnelmiensa tähden.  

* Kiitän kustantajaa arvostelukappaleesta.

Katso myös Leena Lumin juttu tästä kirjasta. 

Niemi, Nuikka & Koivumäki: Sisusta, somista ja tee itse kaunista kotiin
Minerva, 2015,135 s.

10 kommenttia:

 1. Tämähän vaikuttaa ihanalta! Olen sellainen, että innostun helposti askartelujutuista, vaikken kovin hyvin osaa mitään toteuttaa. Joskus fiilistely on puolet ilosta ja tämän kirjan avulla pääsisi varmasti fiilikseen. Loppukesä ja etenkin pian koittava alkusyksy ovat vielä sellaista puuhastelun ja kotoistelun aikaa.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, minäkin tykkään kovasti kaikenlaisesta askartelusta. Sen koruiluharrastuksen taidat minulta tietääkin - ihmeellisesti sekin vain on nyt jäänyt kirjojen jalkoihin ja nyt syksyllä varsinkin, uutuuksien sadellessa postiin se jää entistä vähemmälle. Mutta jotain muuta kyllä voisiin kokeilla... Nuo ruostemaalit kiinnostavat varsinkin kovasti. ja jouluaskareluun sitten jo ehtiikin <3

   kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 2. Kaisa Reetta, teen tämän kirjan seuraavaksi: Palaan sitten...<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole askarteluihminen enkä pidä valkoisista kodeista, mutta minulla on paljon askartelua harrastavia lukijoita ja löytyihän tästä muutakin kuin valkoista. Onneksi;) Kansi on ihan napakymppi ja kirja on myös minun mielestäni taiten tehty, joten nyt odottaisin tältä kolmikolta vähän erilaista kirjaa: voisi olla värejä,koloniaalista tyyliä, boheemeja sisustuksia, ehkä 50-luvun kotia etc.etc. On niin paljon muutakin kuin valkoista ja sen sävyjä, tai näitä koteja, joissa kaikissa on seinillä enkelinsiivet, jotka on jo nähty. Nyt jotain uutta kehiin ja tämä kolmikko tekee vielä taikaa!

   <3

   Poista
 3. Mulla on jo päässä syksyisiä ideoita, vaikka osa kesäjutuistakin on vielä kesken. Kaikkea ei tule koskaan toteutettua. Mä esim. teen ehkä puolet, tai vähemmän vaatteita kuin mitä suunnittelen. Olenkin samoilla linjoilla kuin Katja tuossa ylempänä; ideointi ja fiilistely on hauskaa, eikä aina päätarkoitus ole toteuttaminen.:) Luen/katselen aika harvoin tällaisia kirjoja, mutta joskus luettuina ne on todella hyviä ideoiden antajia ja ihania tunnelmoida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, suunnittelusta minäkin tykkään ihan mielettömästi, nytkin on pää niin täynnä kaikenlaisia ideoita, että niiden toteuttamiseen vuorokaudessa pitäis olla vähintään ne 48 tuntia, enemmänkin! Mutta suunnitteleminenkin, ah, ah ah :)

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
  2. P.S. Sanna, en löydä blogiasi, sillä et ole lisännyt linkkiä blogger- profiliisi. Jos näet tämän viestin niin heitätkö blogiosoitteesi joko tähän tai sähköpostiin! <3

   Poista
  3. Mulla ei ole blogia. Olen kirjablogien salamatkustaja.;) Luen satunnaisesti joitain blogeja, lähinnä joistakin tietyistä kirjoista. Sitten joitakin olen jäänyt seurailemaan enemmänkin (tai sitten Leena Lumi usuttaa mut jonnekin lukemaan;)) ja joskus ihan kommentoinkin.:)

   Poista
 4. Tämä on juuri sellainen kirja, jonka mielelläni lainaan kirjastosta selailtavakseni... Näpertelyenergiani menee yleensä muuhun kuin askartelemiseen, mutta lepuuttelen mielelläni silmiäni tällaisten kirjojen kauniissa kuvissa <3

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!