20.5.2015

Kobo Aura H2O-lukulaite


 E-kirjamaailmaan tutustumiseni johti vihdoin oman e-lukulaitteen hankintaan. Tutkiskeltuani erilaisia vaihtoehtoja päädyin Kobo Auraan, sen vesitiiviiseen H2O-malliin. Valintaan vaikutti osittain se, että monien muiden mallien saatavuus täällä Suomessa näyttää olevan kortilla. Luin Kobosta myös monia vakuuttavia käyttökokemuskertomuksia, muun muassa Suketuksen ja Mikko Saaren blogeista.

  Oma kokemukseni tästä laitteesta on tietenkin vielä kovin vähäinen, mutta jo nyt tuntuu, että kyllä, kyllä tämä ostos kannatti. Lukeminen on miellyttävää ja vaivatonta, samoin kuin kirjojen siirtäminen tietokoneelta lukulaitteelle.Kommunikointi tietokoneen ja Kobon välillä tapahtuu ubs-johdon välityksellä, kirjat siirtyvät laitteeseen silmänräpäyksessä.
Kobo tukee monia tekstiformaatteja ja on siitä syystä vapaammin toimiva kuin  esimerkiksi Amazonin kanssa kompukseen mennyt Kindle. Tästä syystä Amazonin kirjakaupasta hankitut kirjat on luultavimmin konvertoitava sopivaan muotoon. Tätä varten netistä löytyy ohjelmia (esim Kalibre). En ole konvertoimista kokeillut, tuskin kokeilenkaan....

 Kobon käytössä WiFi, joka mahdollistaa kirjojen ostamisen Kobon omasta kirjakaupasta suoraan laitteelle. Tätä toimintoa en ole vielä testannut, mutta Kobon kaupassa jo käväisin ja nappasin mukaani pari ilmaista kirjaa (toisessa niistä Oscar Wilden koko tuotanto!) Elisa Kirja-puodista hankkimani kirjat napsahtivat nekin laitteelle muitta mutkitta.
E-kirjakauppajuttuihin palaan vielä erillisessä postauksessa.


  Millainen sitten on e-kirjan välityksellä saatu lukukokemus? Laite on kevyt, tämä minun valitsemani malli painaa 233 grammaa, jugurttipurkin verran siis (tätäkin kevyempiä malleja löytyy). Kovalevylle mahtuu noin 3000 kirjaa, joten käsilaukkuun sujahtavan Kobon mukana voi kuljettaa ihan oikeasti pientä kirjastoa! Näyttö on pienen taskukirjan kokoinen, minulle oikein riittävä.
Ja niin -se vesitiiviys! Laitteen sanotaan kestävän toimintakykyisenä metrin syvyisessä vedessä noin kolmenkymmenen minuutin ajan. Kirjoja voi siis huoletta lukea myös kylvyssä eikä laite säikähtäne pientä sadetakaan.

  Rakastuin Kobon  mustavalkoiseen E-ink- kosketusnäyttöön heti. Lukukokemuksen miellyttävyys jopa yllätti minut: tuntuu melkein siltä kuin lukisi paperille kirjoitettua tekstiä. Näyttö ei heijasta lainkaan ja lukeminen sujuu hyvin myös äärimmäisen kirkkaassa auringonpaisteessa silmien rasittumatta. Näytöllä on valaistus, jota voi säätää portaattomasti. Näissä keskipäivän auringossa ottamissani kuvissa taustavalo on säädetty kahdeksaan prosenttiin maksimitehostaan. Pieni valoteho riittää oikein hyvin myös hämärässä lukemiseen ja säästää akkuakin. Yhden akunlatauksen sanotaan kestävän lukemisinnosta riippuen jopa kuukausia. Lataus tapahtuu ubsilla esim. tietokoneen välityksellä.

Tässä tekstin kokoa on säädetty keskisuureksi. Kirjainkoon ollessa pienimmillään näytölle mahtuu kahden paperisivun teksti, sen ollessa suurimmillaan  näytössä näkyy pari sanaa. 

  Tekstivalintojakin löytyy: tekstin kokoa, rivien välejä ja marginaaleja voi säätää portaattomasti ja erilaisia fonttimallejakin on kaksitoista. E-inkin vuoksi toiminnoilla  on pikkuinen viive, mutta se ei suuremmin haittaa.
Sivuille voi tehdä myös koirankorvia ja alleviivauksia. Kokeilin näitä toimintoja kerran ja totesin ne käytännöllisiksi.

  Olen enemmän kuin tyytyväinen hankintaani. Luulen, että Koboni ansiosta lukutottumukseni muuttuvat niin, että luen entistä enemmän  ja kirjavalikoimani laajenee englanninkielisen kirjallisuuden suuntaan. Perinteiset kirjatkin säilyvät matkassani, mutta etenkin paksut tiiliskivikirjat pyrin nauttimaan tästä lähtien Koboni kautta, mikäli mahdollista. Toivon, että suomalaiset kirjakustantamot innostuisivat julkaisemaan kirjoja entistä enemmän myös sähköisessä muodossa. Suurimmat kustannusfirmat ovat onneksi jo innostuneet asiasta... Tässä kohden lienee syytä mainita, että minulla ei ole 'sponssaussopimuksia' minkään tässä jutussa mainitsemani tahon kanssa. Tein jutun siis ihan taviskuluttajana.

   Kuvissa näkyvät 'perinteiset kirjat' ovat tulossa blogiin pian. Yritän saada jutun Peter Hoegin Susanin vaikutuksesta ulos perjantaiksi, Mihail Shishkinin huimaava tarinaeetos Neidonhius lipuu esittelyyn ehkä ensi viikon alkupuolella. Kummatkin herrat saapuvat viikonloppuna  Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumaan, jonka keskustelut ovat nähtävissä kokonaisuudessaan myös Yle Teemalta suorana lähetyksenä.


20 kommenttia:

  1. 3000 kirjaa käsilaukussa kuulostaa kyllä aika hurmaavalta... Luulen silti, että pitäydyn itse niissä painavissa paperisissa - miksikäs sitä muumio muuttuisi... Itsepintaisesta muinaismuistomaisuudestani huolimatta minusta on hauskaa, että lukemiseen on monenlaisia mahdollisuuksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, eikö kuulostakin <3 on se ihanaa, että on vara mistä valita - ja tiedätkö: en minäkään jätä noita paperisia jätä, ehei... Tämä on vain ihana lisä repertuaariin. Mutta nyt jo tuntuu siltä, että lukulaitteen kanssa tulen lukeneeksi aiempaa enemmän klassikoitakin. Olen ottanut Kobolleni muun muassa Talvi-iltain tarinat ja aion lukea ne - ehkäpä sitten kun talvi taas saapuu...

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
    2. Oi Talvi-iltain tarinat - minäkin hamstrasin ne hyllyyni juuri viime talven alla, mutta jäivät vielä odottamaan tulevaa... Ehkäpä talven taas koittaessa luemmekin kumpikin tahoillamme samoja tarinoita <3

      Poista
    3. Katja, talvi-iltain tarinat pitäis kyllä lukea sellaisena ihana vanhana painoksena, siis oikeana kirjana.... Lukulaite joutuu niiden kanssa todelliseen tulikokeeseen! Luulen, että hankin minäkin nuo kirjat vielä oikeaankin kirjahyllyyni.

      Niin,sitten kun tuuli heittää ikkunaan lunta ja talvi-ilta alkaa hämärtää, on aika kääriytyä pehmoiseen ja aloittaa... <3

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
    4. Ja voi, tuli vielä mieleeni: tarinat olisi ihana löytää myös äänikirjoina! <3

      Poista
  2. Aivan erinomainen juttu! Ensimmäistä kertaa itse asiassa luen jonkun käyttökokemuksia näistä laitteista. Paksun kirjan kannatteleminen on tällaiselle makuullaan lukijalle oikeasti käsiä rasittavaa, asentoa joutuu jatkuvasti muuttamaan. Jos näytöltä lukeminen on sinusta noin vaivatonta, alan harkita omankin laitteen hankintaa. Olisi kiva kuljettaa tuollaista jogurttipurkin painoista matkoillakin mukana, ihan eri juttu kuin kirjan ottaminen käsilaukkuun. iPadkin on aika painava.
    -Virpi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virpi, minäkin luen paljon sängyssä ja sohvalla, joten kirjojen - etenkin tuollaisten paksujen tiiliskivien - kannattelu käy työstä. Lukulaite on ihana myös matkalla. Asia kannattaa laittaa ehdottomasti harkintaan. Lukulaitteen helppous oli minullekin yllätys, vaikka osasin jo odottaa jotakin positiivista!

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  3. Oi, miten upea uusi bannerisi on! Täydellinen kesäyön tunnelma. <3

    Ja mitä kirjoja! Hoegista jo bloggasin ja juuri nyt olen lukemassa Siskiniä. Olen menossa Helsinki Litiin ja odotan juuri noiden kahden kirjailijan kuuntelemista kaikkein eniten.

    Lukuiloa ja kevätkesätunnelmaista loppuviikkoa sinulle, Kaisa Reetta.

    T. Lumiomenan Katja toisella Google-tilillään

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, oi kiitos :) Kuva on otettu pari vuotta sitten eräänä aamuyönä...

      Hoegin kirja oli kokemus sinänsä, siitä kirjoittelen paraikaa (mikä leijonaemo Susan onkaan!!) mutta Shishkin - oh , mitään tuollaista en muista kyllä ikinä lukeneeni. Nyt mennään lukunautinnon ja jonkin muun tuntemuksen rajalla. Shiskin vaatii lukijaltaan paljon!

      Kiitos samoin, ihanaa Helsinki Lit-viikonloppua sinulle! Itse päädyn seuraamaan tapahtumaa Teemalla.

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  4. Ihana, ihana banneri! Ja tuollaisesta Kobosta minäkin saattaisin pitää. Jossain mielen taustalla on ollut lukulaitteen hankkiminen, kun puhelin on enempään lukemiseen liian pieni, mutta en ole ennen mieltynyt mihinkään tietyyn merkkiin ja malliin, mutta tämä vaikuttaa käyttökelpoiselta. Pitäisiköhän keksiä hyvä syy palkita tai lahjoa itsensä jostakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, Paula :)

      Malleja on monia, etsiskelin laitteita aika pitkään suomalaisista kaupoista ja olin jo kääntyä ulkomaisen tarjonnan puoleen. Sitten äkkäsin obon, jota oli (on) saatavilla myös. Suomesta, mikä sekin oli plussaa, ei vähiten siksi, että ulkomailta tilattaessa kaikenmaailman postimaksut ja tullit saattavat nostaa hintoja huomattavasti.

      Kerrohan sitten blogissasi, mihin lukulaitteeseen päädyit. Käyttökokemuksia on kiva lukea!

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  5. Kiinnostava postaus, kiitos! Alkoi taas lukulaiteinto nousta... :)
    Tähän saakka olen lukenut e-kirjani iPadilla, joka on kuitenkin kovin painava ainakin pidempää lukuhetkeä ajatellen. Lisäksi se on varsinainen virtasyöppö Koboon verrattuna.
    Jaha, ehkä minulla kohta on riittävästi syitä oman lukulaitteen hankintaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna, lepa hyvä :) Minä en omista iPadia, joten kun e-kirjat tulivat elämääni, halusin heti lukulaitteen, juuri sen kätevyyden ja lukukokemuksen miellyttävyyden vuoksi. Tämä malli tuli sitten kuin itsestään eteen...

      Onnea lukulaitteen etsiskelyyn, kerrothan sinäkin sitten kokemuksistasi...

      Kiitos kommentistasi :)


      Poista
  6. Vapise Tekniikan Maailma! Kätsysti voit käyttää tätä lukemiseen, kun samalla sukeltelet :) Onhan tuo todella kätevä laite ja nykyaikaista ennen kaikkea - onnittelut hyvästä ostoksesta ja kivasta arvostelusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inssi, NiinPä, kätsysti, kätsysti :) Kiitos, laite onkin ollut kovassa käytössä, luen viittä kirjaa yhtäaikaa (en samanaikaisesti, mutta ;)

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  7. Hihii, minulla on sinun lukulaitteesi kaveri, Kobo Aura nimeltä Pertti! :D Pertti tuli taloon maaliskuun lopussa, ja olen kyllä kovasti tykännyt siitä. Perinteinen kirja on number one, mutta lukulaitteessa on puolensa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, Krista, pitäisiköhän minunkin nimetä tuo laite! :)

      Perinteinen kirja voi hyvin, mutta laitteen kätevyys hämmästyttää minua vieläkin...

      Nimeämätön lähettää Pertille terkkuja ja yhdessä kiitämme kommentistasi :)

      Poista
  8. Minulla on Sony PRS-650. Taustavaloa ei ole, mutta muuten laite on jämäkkä. Yksi perusongelma siinä kuitenkin on. Se on liian pieni.

    Valitettavasti sama koskee kaikkia yleisimmin tarjolla olevia laitteita. Jostain syystä 6(+)-tuumaisesta laitteesta on muodostunut standardi, vaikka esimerkiksi sängyllä lukemiseen suurempi sopisi paremmin. Kyllästyttää jatkuvasti kääntää sivua. Tekstimäärä pitäisi tuplata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei anonyymi :)

      Niin, ovathan lukulaitteet verrattain pieniä, mutta itse olen jo tottunut tuohon näyttöön. Kobossa on portaaton fontin koon säätö, joten fontin saa halutessaan todella pieneksi, mikä säästää sormiia sivujen kääntelyltä, mutta silmäthän siinä sitten joutuvat koville.

      Kaiken kaikkiaan olen ollut tosi tyytyväinen valintaani. Akun kesto on uskomaton: Laite on ollut minulla käytössä parisen kuukatta ja akkua on jäljellä vielä puolet.

      Laitteen hankinnan jälkeen lukutyylini on muutttunut rajusti: luen tällä hetkelä viittä kirjaa Kobolla (ja tämän lisäksi vielä kahta perinteistä paperipainosta).. Kun yksi kerrontatyyli alkaa kyllästyttää, klikkaan kaksi kertaa näyttöä ja edessäni on uutta lukemista. Kätevää!

      Kiitos kommentistasi :) Etsiskelin juuri Sonya ennen kuin Kobo tuli tielleni, mutta niitä ei saa Suomesta näemmä enää mistään.

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!