28.9.2014

Saila Routio: Kukkia sipuleista


  Ihana syysistutuskausi on parhaimmillaan, mikäpä olisi siis parempi hetki esitellä tämän vuotinen puutarhakirjahankintani: Saila Roution hurmaava Kukkia sipuleista. 

  Kevät- ja kesälajien ohella kirja esittelee myös sisällä kasvatettavat ja talvetettavat sipuli- ja mukulakasvit, joten se tarjoaa inspiraatiota ja tietoa vuoden ympäri.
Viime viikonloppuni meni tiiviisti kukkasipulien istutuksessa vanhempieni tilalla. Tästä kirjasta saimme monenlaisia vinkkejä juuri tähän hetkeen.




Kirja on tuhti pakkaus laajoine lajiesittelyineen ja ihanine kuvineen. Mukaan ovat päässeet tietenkin tutut lajit ja lajiryhmät, mutta myös huima määrä erikoisuuksia, joiden olemassaolosta minulla ei ole ennen ollut harmainta aavistusta. Kasvitiedettä opiskelleena ihan hävettää tunnustaa moista! :)

Niistä tutuista sipuli- ja mukulakasveistakin Saila Routio löytää ihan uutta, mielenkiintoista kerrottavaa. Vietin kesällä muutaman illan kirjan seurassa. Kauniiden ja inspiroivien kuvien lisäksi kirjassa riittää myös paljon luettavaa, mikä on mielestäni iso plussa. Tämän kirjan seurassa viihtyy!


Asiantuntevien  lajikuvausten lisäksi kirjasta löytyy muutakin ihanaa: Sipulikukkien käyttöohje antaa tietoa siitä, kuinka luodaan parhaat olosuhteet kukkakaunokaisten viihtymiseksi ja Sipuliunelmia puutarhassa -osio esittelee kolme kaunista istutussuunnitelmaa. Ihastuin erityisesti tuohon englantilaisessa Chelsean puutarhanäyttelyssä palkittuun puutarhaan (yläkuvassa), jonka kaunis kerroksellisuus inspiroi niin paljon, että jotakin tuosta tunnelmasta tuli mukaan syksyn istutuksiin, tosin lajeja muunnellen.

*
Laji- ja lajikekuvauksia riittää, erikoisuuksiakin sen seitsemää sorttia.

Tunnetko esimerkiksi sellaisia sipuli- tai mukulakasveja kuin kärsäkallat, virvaliljat, koiranhampaat... Entä nämä ainakin itselleni tuntemattomiksi jääneet kaunottaret: italiantalventähti, jääkurjenmiekka, dianella, neidikit... Ja uusia tuttavuuksia löytyi myös huonekasvien puolelta:  bellevadia, kriinumit, keijun- ja lukinliljat...

*
Kuvauksissa on kaunista runollisuutta: 

...Kerrannaiskukkainen puistolumikello 'Flore Pleno' on harvinaisen sulokas, kukka on kuin rokokoorouvan alushame'...
'Sapphire Gem, suloisen kuurapartainen pikkukurjenmiekka' ...
 'Blue Jacket -hyasintissa on upottavaa sinisyyttä'...  Voiko kauniimmin sanoa!
Liljoja voi vihata ja niitä voi rakastaa - yhtä aikaa...
...jalostettujn lajikkeiden terälehdissä on usein hienoa helmiäisenhohtoa, jota kutsutaan neidikkipiireissä timanttipölyksi...



  Kukkasuunnitelmat voivat olla rentoja ja yllätyksellisiä: mikä estäisi yhdistämästä samaan penkkiin esimerkiksi marjapensaita ja kukkia, kuten yläkuvan suunnitelmassa on tehty? Kukkasten kanssa puuhaillessa rajana ovat vain mielikuvitus ja kasvuolosuhteet!

*
  Kirjassa on ohjeita myös sipuleiden ja mukuloiden ostoon, istutukseen sekä kukkien hoitoon ja sipuleiden ja mukuloiden kanssa elämiseen (esimerkiksi talvettamiseen ja säilytykseen ennen istutusta). Entä miten nousevat versot tunnistetaan?  Tietoa löytyy siis runsain määrin.



  Kirjaa lukiessani opin senkin, että yksi pihan uusista kukkijoista, yläkuvan  'Sweet Surrender' ei olekaan tiikerililja, niin kuin pussissa luki, vaan tarhasarjalilja! Kaunotar hankittiin kevätkesällä, kukkia riitti vielä syyskuulle.


  Olen onnellinen: vaikka minulla ei sitä omaa puutarhaa olekaan, voin tehdä pieniä 'kukkakokeiluja' vanhempieni pihalla ja puutarhassa tuolla vähän kauempana etelärannikolla. Kokeiluja edeltää
kuitenkin aina keskustelu:minä esitän, vanhempani hyväksyvät tai hylkäävät. Usein on hyväksytty :)

Keväällä ihastuin historiallisiin tulppaaneihin ja löysinkin nyt syksyllä 1600-luvulta asti muuttumattomana säilyneen Lac van rijn- lajikkeen ja jonkin Rembrandt-tulppaanisekoituksen. Nämä elävät antiikkikappaleet istutetaan lähiaikoina monien muiden ihanien uusien  tulppaanien ja sipulikukkien seuraksi ♥ 
Vanhoja sipulikukkalajikkeita voisikin ruveta keräilemään. Mietin vain, miten talvenkestäviä ne mahtavat olla... Geenit ovat kuitenkin vahvat: satoja vuosia kestänyt viljeltyjen erikoiskantojen säilyminen kun edellyttää sellaisia.
*
Sain Kukkia sipuleista -kirjan aukeamakuvaukseen luvan kirjailijalta, kiitos siitä! ♥ 
Nyt, kuvia valitessani huomasin että olin kuvatessa keskittynyt pelkästään keväällä ja kesällä kukkiviin, ne kun olivat juuri tuossa kuvaustilanteessa niin ajankohtaisia!


Saila Roution blogi: Saaripalsta

Kirjasta on kertonut myös Leena Lumi.


Saila Routio: Kukkia Sipuleista, 2014, 215 s. + hakemisto
Kustanttaja: Moreeni

8 kommenttia:

  1. Miten kaunis kirja! Tämä pitäisi melkein hankkia omaankin hyllyyn.

    Meillä kukkasipulit odottavat istuttamista. Villiinnyin vähän taimimyymälässä ja aion kokeilla muutamia uusia lajikkeitakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, tämä on niin kaunis kirja, että kkyllä melkein pitäisi!

      Taimimyymälöissä villiintyy vaikka kuinka yrittäisi pysyä tyynenä, tiiän tunteen :D

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  2. Oi ihanuuksia! Neidikit ja rokokoorouvan alushameet! Ja antiikkilajikkeet! Saatpa minutkin kaihoamaan kukoistavia kukkamaita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, niinpä: keijukaisten ja neidikkien tanssia kevätkukkakedolla, värejä ja tuoksuja, oih :)

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  3. Olen tuota blogia käynyt silloin tällöin kurkkimassa ja ihastelemassa, uppoutumassa mielenkiintoisiin kuviin ja mukaviin sanankäänteisiin... Kirja on varmasti upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mags, olen seuraillut Sailan blogia jo monta vuotta, se on ihana. ja niin on tämä kirjakin! :)

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  4. Kiitos kovasti ihanasta esittelystä, ihan punastelen, kun olet löytänyt niin paljon kehumisen aihetta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi ihanan kirjan kirjoittamisesta! Hyvää on helppo -ja ilo - kehua! :)

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!