21.12.2018

Ensilumen lumoa


"Ulkona pihalla tapahtuu jatkuva luonnonliike, joka on siitä erikoinen, että se luo hiljaisuutta. On vaikea nimittää sitä millään uudella tavalla - se on vain tyyni lumisade. 
Se tehoo kumminkin nyt kuten monesti ennen, ja minuun, kuten moneen muuhun runoilijaan, tehoo lasin ruutujen läpi tänne sisällekin. Sekä asiallisesti että runollisesti se vaimentaa kaiken melun, tulee tyven ja jollain tavoin lämminkin ruumiissa, sielussa ja mielen katselmuksissa."

F. E. Sillanpää: Ensilumen alakuloisuus teoksessa Novellit 2 (Otava, 1961)


Niin ihanasti se sitten kävi, että saimme valkean joulun tänne eteläänkin, melkein Suomen eteläisimpään kärkeen saakka. Vaikka en osannut enää edes kaivata lunta, vaikka olin valmistautunut tyytyväisin ja iloisin sydämin metsän vihreään jouluun, toi lumi tähän joulunaikaan vielä jotakin ihan erityistä. Taata Sillanpää osasi sanoittaa tunnelmat hyvin: lumi hiljentää, pehmentää, saa ajatukset uusille taajuuksille - haaveileminen ja uusien asioiden suunnitteleminen tuntuu jotenkin helpommalta, valoa riittää pidemmälle iltapäivään, vaikka ei olla edes talvipäivän seisauksessa vielä...



Blogijonossa odottaa monen monta kirjaa - tarkoitus oli tuoda tänne tämän vuoden puolella muun muassa Michelle Obamaa, Riikka Pulkkista, Hannu Väisästä, Mirkka Lappalaista, Eeva Turusta ja Sabine Forsblomia...  Joulunaluskiireet ja muut intressit yllättivät kuitenkin niin, että kirjajutut pitäisi kirjoitella yöaikaan. Koska rakastan hyviä ja säännöllisiä uniani, päätin siirtää noiden hienojen lukuelämysten esittelyt reilusti ensi vuoden puolelle.

 Siispä: tästä uuteen vuoteen asti pyhitän postaukset silkalle fiilistelylle. Saatanpa innostua muistelemaan mennyttä lukuvuotta ja katsahtaa hiukan tulevaankin...








12 kommenttia:

  1. "Tulee tyven ja jollain tavoin lämminkin": Kerrassaan viehko ja herkkä postaus, joka johdattelee lukijaansa kohti sitä ainoa oikeaa, läsnäoloa suovaa ja tuovaa joulua, kiitos! Oloisaa joulun aluspäiviä ja leppoisia fiilistelyjä Sinulle:)

    VastaaPoista
  2. Kauniit kuvat. Kyllä on kiva, kun joulu on luminen. Ihanaa joulun aikaa sinulle ja läheisillesi!

    VastaaPoista
  3. Taata osasi! Lumi on hellää ja armollista, valaisevaa ja lämpöäkin tuo sydämeen.

    Oikein ihanaa joulua sinulle, Kaisa Reetta♥♥♥

    Minäkin aion nauttia joulusta täysillä ja löysäillä bloggaamisesta.

    VastaaPoista
  4. Ihanaa joulua Kaisa Reetta! <3

    Täälläkin on satanut lunta ja kuinka kaunista onkaan! Ihanaa, että saatiin valkea joulu!

    VastaaPoista
  5. Kauniit kuvat, etenkin tuo ensimmäinen!<3

    Hyvää joulunaikaa myös Sinulle!

    VastaaPoista
  6. Fiilistely tekee hyvää! Upeita kuvia täällä, kuten sinulla aina. Joulun suloista tunnelmaa, ensilumen ihanuutta.

    Hyvää joulun aikaa, Kaisa Reetta. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, niin se tekee! <3

      Kiitos samoin sinulle, oikein ihanaa joulun aikaa! <3

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!