4.1.2017

Kirjojen Suomi 2017: Juhlitaan satavuotiasta Suomea lukien!

Suomi 100 -juhlavuosi tuo tullessaan monenmoista mukavaa. Yksi mielenkiintoimmista hankkeista on Yleisradion monipuolinen ja monikanavainen Kirjojen Suomi -kokonaisuus, joka tarjoaa avoimen ja täysin ilmaisen väylän  itsenäisen Suomen historiaan ja nykypäivään: Kirjojen Suomi houkuttelee meitä lukemaan ja tutkimaan, millä tavoin Suomi ja me suomalaiset, ja käsityksemme maailmasta ovat muuttuneet kuluneen sadan vuoden aikana. 
Kokonaisuus on huikea: mukana radio- ja tv-ohjelmia, lukupiirejä, verkkokirjoja, keskusteluja, bloggauksia... Tästä kaikesta saamme nauttia läpi itsenäisyyden juhlavuoden!

Muun muassa Ylen Aamun kirjasta tutut toimittajat Nadja Novak ja Seppo Puttonen ovat valinneet Kirjojen Suomeen sata kirjaa, yhden jokaiselta itsenäisyyden vuodelta. Tämän vuoden lopussa he valitsevat listalle vielä vielä yhden, kuluvana vuonna ilmestyneen teoksen. Valikoima on mielestäni oikein mielenkiintoinen: mukaan on päässyt hyvin monenlaisia kirjoja ja kirjagenrejä klassikoista Finlandia-palkittuihin, toimintajännäreistä romantiikkaan. Kukin kirja heijastelee jollakin tavoin ilmestymisvuotensa ilmapiiriä ja henkeä, avaavat Novak ja Puttonen valintojaan; tällaisessa Suomessa olemme kasvaneet ja eläneet, näin olemme muuttuneet.

Kutakin kirjaa käsitellään sekä radiossa että televisiossa kahden kirjan viikkovauhdilla kronologisessa järjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Lähetykset alkavat 10.1.
 Ihanaa on, että miltei kaikki listan kirjat löytyvät Kansalliskirjaston Kirjojen Suomi -verkkokirjastosta, eli ne ovat luettavissa ilmaiseksi. Mukana on sellaisiakin teoksia, joita ei enää muualta löydy,  eli nyt taidetaan olla kadonneiden kansallisaarteiden jäljilläkin. Katselin listaa ja löysin tuttujen kirjojen joukosta lukuisia itselleni täysin tuntemattomiksi jääneitä teoksia, joihin aion tämän vuoden aikana perehtyä. Tiedän jo nyt, että tulen tämän vuoden aikana ravistelemaan oman 'lukumukavuusalueen' rajojakin...

Ja  ihanaa on tietenkin myös se, että me kirjabloggaajatkin olemme menossa mukana: Syksyn aikana bloggarit järjestyivät kuin pienet muurahaiset, nyt olemme valmiita tuomaan oman kortemme kekoon: mukaan lähti 81 kirjabloggaajaa, joista kukin kirjoittaa yhden tai kaksi juttua listalta löytyvistä kirjoista. Jutut ilmestyvät blogeihin samaan aikaan kun kyseessä olevaa kirjaa käsitellään Ylen tv- ja radiokanavilla. Olen itsekin tässä projektissa mukana: kirjoitan minulle arpoutuneista kirjoista helmikuun alkupuolella ja marraskuussa.

Huomionarvoinen juttu on myös se, että myös muut kuin juuri tähän projektiin  nimenomaisesti ilmoittautuneet kirjabloggaajat tulevat kirjoittamaan 101-listan kirjoista. Ja mikä estää kokoamasta ihan omaa Suomi 100 -kirjakokoelmaa. Itsekin ajattelin laatia jossakin vaiheessa pienimuotoisen, ehkäpä 10-15  kirjaa sisältävän listan. Tälle listalle mahdutan mukaan kirjoja myös itsenäisyyttämme edeltäneeltä, kansallisen identiteetin kannalta hyvin tärkeältä ajalta.

Juhlavuodesta on siis tulossa mitä mielenkiintoisin. Hyppää mukaan lukemaan, kuuntelemaan, katselemaan ja keskustelemaan kirjoista ja kirjallisuudesta, Suomesta ja suomalaisuudesta, menneisyydestä, nykyisyydestä -  ja itsenäisen Suomen tulevaisuudesta. Uskon, että saamme kokea ihania ja inspiroivia hetkiä Kirjojen Suomen parissa!

Katso myös pieni linkkiluettelo tämän bloggauksen lopusta.


Muutama linkki:
Kirjojen Suomen pääsivu
Kirjojen Suomi Facebookissa
Kirjojen Suomi Twitterissä
101 kirjaa -listalta pääset lukemaan haluamaasi kirjaa Kansalliskirjaston verkkokirjastossa kahdella klikkauksella
Etsitkö lukemista: Avaa Kirjojen Suomen Kirjakone! 
Kirjablogit ja 101 kirjaa
Seppo Puttonen ja äidinkielenopettaja, kirjablogisti Tuija Takala eilisen Kultakuumeen vieraina. Kannattaa kuunnella! :)


10 kommenttia:

 1. Ihana kuvakooste :)
  Vuosi alkoi siis vauhdikkaasti Kirjojen Suomi hankkeella, siihen Blogistania äänestys loppukuusta ja Klassikkohaaste, hui mikä vauhti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai <3

   Vuosi alkaa blogistaniassa tosi vauhdikkaasti! Paitsi että minä itse vielä uinailen, vuoden eka kirjabloggauus vasta tuloillaan... No mutta joskus näin...

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 2. Tämä on tosiaan mielenkiintoinen hanke. Ohjelmaa ja kirjoja niin paljon, että jo tammikuun alussa hengästyttää. Mahtava juttu kaikenkaikkiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minna Vuo-Cho, tämä vuosi on yhtä kirjan juhlaa! Ihanaa että näitä tällaisia projekteja järjestetään, työ on ollut varmaankin valtavan suuri.
   Mahtava satsaus Yleltä ja Kansalliskirjastolta!

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 3. Kaunis kuvakollaasi!

  Tässä projektissa on ilo olla mukana.  VastaaPoista
 4. Hieno tempaus on tämä Kirjojen Suomi ja sen 101 kirjaa! Itse en lähtenyt mukaan (vaikka ilokseni vinkin sain, kiitos vielä <3), mutta mietiskelen kyllä, että jotakin omaa pientä juhlistavaa voisin juhlavuoden kunniaksi omaan tahtiini kehitellä... Saa nähdä saanko aikaiseksi :)

  Tuo tuli muuten minullekin mieleen, että tärkeää on nostaa esiin tärkeitä kirjoja myös itsenäisyyttä edeltävältä ajalta - kansallista identiteettiä rakennettiin jo hyvän aikaa ennen itsenäistymistä, ja kirjoilla oli siinä tärkeä tehtävä.

  Antoisaa kirjavuotta sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, niin, jokainenan voi tehdä oman 'Kirjojen Suomensa' niin halutessaan. <3

   Kyllä, tuo aika on kyllä ollut ensiarvoisen tärkeä. Siihen ajattelin satsata muutaman valikoidun kirjan verran...

   Kiitos Katja, ihanaa kirjavuotta myös sinulle, ja kiitokset kommentistasi <3

   Poista
 5. Valtavan vauhdikas kirjavuosi on alkanut. Olen itse hiukan sivussa, sillä tarkoitus on juuri nyt eikä sitten joskus, joskus...tehdä muutakin kuin kirjablogia. Syyskuussa järjestämme jo pidempää matkaa ja lokakuun olemme muualla. Tänä kesänä haluan myös puutarhaa, kesävieraita, paljon uimista, tulemista ja menemistä: Otan takaisin menetettyä kesää ja syksyä 2016.

  Varmasti kuitenkin innoissani seuraan muiden juttuja, silloin kun somessa olen.

  (Eräs joka odottaa sun Kirkkautta:)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, tosi vauhdikkaasti alkanut, olen pistänyt merkille saman. Itse hidastelen, koska, kuten sinäkin sanot, muu elämä vetää nyt puoleensa :)

   Sinulla on ihanat suunnitelmat!

   Ah Kirkkaus, se tulee sittenkin vasta huomenna! Kun luovuin tämän kevään osalta a-kappaleista, tuntuu etten saa millään sellaista fiilistä päälle kirjoittamisen suhteen (viikonloppukin meni aivan muissa puuhissa ja harrastuksissa). Toisaalta olo on vapautunut, sillä a-kipaleet painaa aina vähän mielen päällä, halusinpa tai en, mun luonne on sellainen...

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!