9.4.2016

Katja Jalkanen & Aino-Maria Savolainen: Korot kopisten. Käytännön opas kulttuuriviidakkoon

Kahden kulttuurileidin, Katja Jalkasen ja Aino-Maria Savolaisen rempseästi toteuttama Korot kopisten on kulttuuriopas vailla vertaa. Helposti lähestyttävä teos sopii mielestäni niin kokeneemmalle kulttuuridiggarille kuin myös sellaiselle lukijalle, jolla syystä tai toisesta on ennakkoluuloja kaikkea 'Taiteeksi' ja 'Kulttuuriksi' mieltämiään ilmiöitä kohtaan. Hänelle teos voi toimia tiiserinä, mielenkiinnon herättelijänä ja  ennakkoasenteiden hälventäjänä. Kirjan perusilme on kevyehkö, mutta se sisältää kuitenkin suuret määrät käytännön tietoa ja houkuttelee kulttuurista jo valmiiksi kiinnostuneenkin tutustumaan aihepiiriin entistä laaja-alaisemmin.

  Jalkanen ja Savolainen käsittelevät kulttuurin kenttää ilahduttavan monipuolisesti. Huomiota saavat teatteri, musiikin eri lajit klassisesta poppiin ja räppiin, museot ja kirjallisuuden, kuvataiteiden, elokuvan ja tanssin eri suunnat...  Kulttuurin kenttä on niin laaja, että tutkittavaa ja koettavaa riittää varmasti kaikenlaiseen makuun. Kirjoittajat houkuttelevat lukijaa tutustumaan myös sellaisiin taidelajeihin, jotka jostain syystä tuntuvat itselle vierailta: juuri ne saattavat yllättäen tarjota uuden mielenkiinnon- tai jopa intohimon kohteen. Ennakkoluulottomuus kannattaa!

  Mistä aloittaa kun kulttuurinälkä yllättää? Miten käyttäytyä ja pukeutua erilaisissa kulttuuritapahtumissa? Mistä löytää kulttuuria tarkan markan budjetilla? Mistä löydän juuri minua kiinnostavia kirjoja ja elokuvia? Miten harrastaa kulttuuria lasten kanssa? Miten opin keskustelemaan kulttuurista 'itseäni mokaamatta', entä mitä teen jos taide-esitys alkaa vain tylsistyttää? Nämä ja monet muut kysymykset saavat tässä kirjassa asiantuntevat ja mukaansatempaavat vastauksensa.
Kulttuurin tutustumisen voi aloittaa vaikka ihan kotisohvalla istuskellen tai työmatkan aikana erilaisia elämyksiä bongaten, Jalkanen ja Savolainen muistuttavat: kulttuuri ja taide näkyvät arjessamme kaikkialla, kunhan vain alamme havainnoida ympäristöämme aktiivisesti. Jo tämä ajatus kuroo umpeen välimatkaa, jonka näemme arkelämän ja 'oikean kulttuurin' välillä. Kun kynnystä on tällä tavoin madallettu, on helpompi lähteä jossakin vaiheessa etsimään kulttuurielämyksiä oman arkielämänsä ulkopuoleltakin, piipahtaa taidenäyttelyissä, museossa, konserteissa kuuntelemassa jotakin itselle vierasta musiikkityyliä... Taiteen maailma on rajaton ja juuri siitä tämä kirja ihanasti muistuttaa.

  Asiapitoisen tekstin lomaan Aino-Maria ja Katja ovat sujautelleet leikkimielisiä testejä, hauskan kulttuurihoroskoopin, vuoden mittaisen kulttuurikuntokoulun sekä kasapäin muita hauskoja ja käytännöllisiä vinkkejä siihen, kuinka lähestyä taiteita aivan uusista vinkkeleistä.
Viehättäviä ovat myös pitkin teosta sirotellut ystäväkirjasivut, joilla tunnetut kulttuuripersoonat kertovat pysähdyttävimmistä kulttuurikokemuksistaan, mielikirjoistaan ja -elokuvistaan ja  heittävät lukijollekin kulttuuriaiheisia haasteita. Mukana ovat esimerkiksi kirjailija Katja Kettu, näyttelijä, kirjailija Hannu Pekka Björkman, balettitanssija Minna Tervamäki ja muotoilija Paola Suhonen.

  Korot kopisten -teos on kaunis myös esineenä. Raikassävyinen, tasapainoisesti suunniteltu ja kompakti kansi viehättää silmää ja sama tyylikkyys jatkuu sisäsivuillakin. Tätä kirjaa on ilo lukea ja pitää käsissään. Teos olisi mitä viehättävin lahja valmistuvalle - tai äidille tai tädille tai ystävälle tai ihan kenelle tahansa sellaiselle, joka arvostaa uusia kokemuksia ja elämän leikkimielisyyttä.

Muulla blogeissa: Krista/Suomi lukee, Leena Lumi ja Tuijata. Kulttuuripohdintoja.


Katja Jalkanen &  Aino-Maria Savolainen: Korot kopisten. Käytännön opas kulttuuriviidakkoon
avain 2016

4 kommenttia:

 1. Kivasti kirjoitit kirjasta. Innolla odotan omaa lukuvuoroani, hyvässä lykyssä saan kirjan jo ensi viikolla.

  Mukavaa viikonlopun jatkoa ja toivotaan huomiseksi aurinkoa!



  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, kirja on todella kiva. Toivottelen mukavia hetkiä teoksen parissa sitten kun sen käsiisi saat! <3

   Ihanaa kevätaikaa parhaimmillaan. Turussa yli +15 astetta! <3

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 2. <3 Muuta en oikein osaa kommentoida - sattuneesta syystä! ;) Mutta tulin tästä hurjan iloiseksi, ihanaa että pidit.

  Mukavaa lauantaita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, tätä kirjaa oli (ja on) niin ilo lukea! Kiitos siis ihanasta lukukokemuksesta ja innoituksesta kohti uusia kulttuurikokemuksia! <3

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!