20.2.2016

Markku Envall: Joka tähtiä tähystää

 Kun muutama päivä sitten luin ihanan  Mummo matkalla -blogin Takkutukan arvion Markku Envallin (s.1944) uudesta aforismikokoelmasta Paperihaasniska, halusin ihan siltä istumalta tutustua Envallin tuotantoon. E-kirjapuodista löytämäni kokoelma Joka tähtiä tähystää on siis  ensimmäinen oma kosketukseni tähän hyvin monipuoliseen ja vuonna 1990 Finlandia-palkinnonkin saaneeseen kirjailijaan - ja kirjallisuudentutkijaan.  
Olen seuraillut suomalaisia aforistikkoja todella vähän, joten on aika paikata tämäkin sivistyksen aukkoa ja tutustua kotoisen kiteytyksen mestareihin.

Aforismi on jännittävä ilmaisumuoto. Se saattaa iskeytyä lukijansa tajuntaan kuin pommi tai vaatia avautuakseen pitkän kypsyttelyn. Joka tähtiä tähystää -kokoelmasta löytyy näitä molempia tyyppejä.  
Kokoelma on jaettu kymmeneen, mielenkiintoisesti nimettyyn  osioon "Rituaali riitelee turhaan", "Elämällä ei ole etuvaloja", "Syy tulee alasti",  'Avomielinen on epäsosiaalinen"...

Näin ensimmäisellä lukukerralla en vielä löytänyt kokoelmasta selvästi erottuvia teemoja. Luulen että kokonaisuus - jos sellaista on- hahmottuu vasta pidemmän kypsyttelyn myötä. On kuin kirjan nimi ennustaisi; vain kiireetön tähtien tähystäjä näkee kuviot selkeinä.

Ihastuin heti moneen aforismiin, erityisesti sellaisiin, joissa Envall puhuu ajasta ja ajattomuudesta, ajattelusta, ihmismielen arvoituksellisesta herkkyydestä:

Joutilaisuus esittelee sinut itsellesi.

Onko olemassa niin kätkettyjä totuuksia, ettei niitä tavoita vailla herkkäuskoisuutta.

Herkälle asian näkeminen merkitsee enemmän kuin karkealle sen tekeminen.

Ajatus on vikkelä: kun sen saa sanotuksi, se ei enää ole sama.

Ihmiselo ei ole aina helppoa:

Mitä vähemmän siedettävää, sitä vähemmän sietää.

Itsepetoksen tempus on futuuri.

Muiston tuhoaa yrittämällä elää sen uudelleen


Envall mietiskelee paljon myös taiteen tekemistä, olemusta ja merkityksiä, joskus kirpakastikin:

Taiteen alituinen vastaanotto ei herkistä vaan turruttaa.

Joka nauttii kirjasta, lähettäköön myötätunnon säteen niille, joiden keskellä se on kirjoitettu

Romaanin olisi jäljiteltävä elämää myös siinä, ettei voi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu

Työnjako: tutkijat etsivät totuutta, kirjailijat heittävät sen silmille.

Joka ylistää taideteosta, ylistää arvostelukykyään.

***
Vaikka olen kovasti ihastunut e-kirjoihin, kaipasin tätä teosta lukiessani paperin kosketusta ja ihkaoikeita, käsinkosketeltavia sivuja käänneltäviksi. Nyt tuntui, että osa Envallin aforismien viehätyksestä katosi lukulaitteeni näytöltä jonnekin bittiavaruuteen. Seuraava Envallini on taatusti perinteinen kirja: haluan etsiä sen oikeasta kirjahyllystäni, lehteillä sen sivuja, löytää aforismin tai pari ajattelun aiheeksi ja sen jälkeen palauttaa kirjan hyllyyn odottamaan uutta kohtaamista.

Mutta jo nyt saatoin maistaa kirpeyden:
Kiteytys maustaa proosan kuin pippuri keiton, aforismikokoelma on kourallinen pippureita paljaaltaan.


Markku Envall: Joka tähtiä tähystää
WSOY 2014

2 kommenttia:

 1. Iso kiitos Sinulle mieltälämmittävistä sanoistasi, jotka valaisevat tätä pyryistä päivää! Ja mukavaa, että tykästyit Envalliin. Innostavasti kulkee meillä tämä "vuoroin vieraissa" - malli. Itse lukeuden - kokeiluista ja käytännöllisyydestä huolimatta - vanhaan paperikirjojen nimeen vannovaan lukijakaartiin: paperin hypistely, upouuden tai ikiwanhan kirjan tuoksu ovat osa hyvää lukukokemusta. Nyt kun "Paperihaarniska" alkaa olla loppusuoralla, huomaan säästeleväni sitä ja lyhentäväni annostelua... Hyviä lukukelejä näyttää tarjottavan, joten sitten vaan kohti uusia sivuja ja ulottuvuuksia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takkutukka, ilo oli minun puolellani, kiitos vielä kerran! <3

   Paperihaarniskaan tutustun rauhassa, sen sivumääräkin lienee yli 300(?), joten sisäistettävää riittää. Uskon, että sen kanssa käy samoin kuin monien runokokoelmien kohdalla: tällä hetkellä luen juuri joulun alla ilmestynyttä teosta Anna Ahmatovan elämästä ja runoista. Nautin teoksesta hitaasti, niin että pääsen Bloggaamaankin siitä vasta kevään korvalla...

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!