24.2.2016

Ajatusten kauneutta...

Luen Jukka Viikilän romaania, arkkitehti Carl Johan Ludvig Engelin fiktiivistä päiväkirjaa Akvarelleja Engelin kaupungista. Tämä hätkähdyttävän kaunis, runollinen romaani tekee juuri nyt pesäänsä sydämeni sopukoihin...
Intuoin, että tulemme näkemään teoksen Finlandia-finalistien joukossa. Alla pieniä maistiaisia. 

Toisinaan kun kirjoitan, sanat tuntuvat kuolleilta, mutta ne kirjoittautuvat tulevaisuuteen, jossa ne ovat täynnä elämää. Emme omista hetkiä, jolloin sanat näyttävät huoneensa, kirjastonsa, piilotetut palatsit. Ne hetket eivät ole sanoissa. Ne ovat jossakin sanojen lähellä. Aina siinä lähellä.
Tässä iässä kaikki toistuvat asiat kantavat mukanaan miltei liiaksi elämää. Neljän vuodenajan maassa saa olla koko ajan pakahtumaisillaan, ja vuodenaika kestää juuri sen ajan, mikä siltä kuluu muistojen kiinnittämiseen.
En saanut unta ja avasin hetkeksi ikkunan. Kaupunki ei ole äänetön, vaikka niin ensin kuvittelee. Aina on jokin toista vähäisempi hiljaisuus, joka liittyy seuraavaan, ehkäpä jo korvin kuultavaan. Äänten ketju jatkuu, se on ollut täällä vuosisatoja. Tällä tavalla, ikkunan sulkemisen äänellä, minä olen yhteydessä paitsi menneeseen myös tulevaan elämään.
Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista (Gummerus 2016)

***


15 kommenttia:

 1. Nautin tästä juuri, vähän kerrallaan - ei raaski ahmia, niin kaunis kirja on, sekä ulkoa että sisältä. Ja kaunis on myös postauksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, minäkin yritän säästellä tätä, luen kirjaa noin kymmenen sivun päivävauhtia - ja nautin.

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 2. Aah! Rakastin Viikilän romaania, ja nyt olen aivan lumoutunut postauksestasi - nuo kuvat ja sitaatit ja niiden täydellinen liitto. <3 Ja kyllä, minäkin näen Viikilän teoksen F-ryhmässä, helposti! <3

  Luemme nyt tosi samoja kirjoja: Viikilä, Morrisonin luin ja siitä postaan parin seuraavan joukossa, ja Haapalankin luin juuri. Ja yöpöydälläni odottelevat lukemasi Hertta ja Naparetki. :) Niin paljon hyvää kirjallisuutta, ah! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, rakastan tätä kirjaa! Arvaa kuka etsii tällä hetkellä Viikilän runoteoksia luettavakseen ? ;)

   Haapalan aloitin eilen. Saa nähdä, millainen lukukoemus oon tulossa. Sanos muuta, kirjarunsautta on niin, että meinaa hukkua, mutta miten ihanaa tämä onkaan!! <3

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 3. Ihanat kuvat, kakkoskuvassa olet houkutellut linnun kurkkimaan pesästään:)!
  Postauksesi houkuttaa tutustumaan kirjaan.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, kiitos :)

   Aivan, minäkin näin tuon linnun. Tein kuvan picmonkey.comin uudella mirror-toiminnolla.

   Viikilän kirjaan kannattaa ehdotomasti tutustua.

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 4. Minäkin luen tätä juuri, olen lukenut jo parin viikon ajan, hiljalleen ja nautiskellen. Nyt sivuja jäljellä enää parikymmentä ja surettaa jo luopua :) F-ryhmään pääsyä ounastellaan täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisku, sama systeemi minullakin, eli pikku hiljaa nautiskellen. Tätä kirjaa olisi suorastaan häpeälistä ahmaista kerralla.

   Varmaa f-ryhmää!

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Krista, tämä kirja on pakahduttavan hieno; niin totta!

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 6. Ihanan runollinen kirja todellakin, vaikka on vielä kolmasosan verran kesken. Osittain aihepiiri liippaa läheltä työtäni, mikä sen kuin lisää kiinnostustani kaunista kirjaa kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivi, oi, ihana ajatus! Nyt tiedän, kenelle annan tämän kirjan lahjaksi.

   Minullakin kirjaa riittää vielä, sillä luen Viikilää todella hitaasti. Joskus pysähdyn yhteen lauseeseen ja jään sitten sitä ihailemaan :)

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 7. Mulla odottaa tämä kirja yöpöydällä, ett ehtisin sen pariin. Kuvittelin tästä kirjasta jotain ihan muuta ja Saran arvion myötä heräsin siihen, että Viikilän teos on satavarmasti minun makuuni. Odotan sen lukemista innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, ihanat hetket odottavat sinua, tiedän sen! <3

   Kiitos kommentistasi :) <3

   Poista
 8. Ensin kiinnittyy huomio sanoihin, sitten häikäiseviin kuviin. Pakahduttavan vaikuttavia molemmat!

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!