18.5.2015

J. Fairley & L. McKay: Parfyymien salat

Jokainen mahtava uusi löytö muistuttaa minua siitä, että hajuvesi on yksinkertainen nautinto mutta tehokas apu moneen. Hyvä tuoksu piristää, kun olen allapäin. Se saa minut tuntemaan itseni elegantiksi, keskittyneeksi, leikkisäksi ja voimakkaaksi. Se auttaa minua toteuttamaan haaveeni ja lähtemään seikkailuun. Miten voisinkaan keskittyä vain yhteen...?

Victoria Frolova, Bois De Jasmin -blogin kirjoittaja


Tunnustan olevani tuoksuihminen: tuoksut vaikuttavat minuun äärimmäisen voimallisesti. Ensimmäiset muistonikin liittyvät niihin: kodin tuoksut, äidin käyttämät parfyymit ja voiteet, kevään huumaus, sateen kastelema märkä asfaltti. Meillä jokaisella on oma tuoksukirjastomme, joka tuo hetkessä  mieleemme asioita ja ihmisiä, vahvoja tunteita iloa, surua, lempeää hyvän olon tunnetta.
Joulu, syksyinen sienimetsä, juhannusruusu, kielot,  ensimmäinen kukkakimppumme, tärkeän ihmisemme tuoksu... Voi miten ohuita muistomme olisivatkaan ilman taianomaista hajuaistiamme.

Muistatko ensimmäisen hajuvetesi? Minä muistan sen ikuisesti: pieni pullo orvokkituoksua, jonka sain joululahjaksi äidiltäni juuri kymmenennen ikävuoteni tuolla puolen. Tuoksu oli sen joulun paras lahja ja siitä lähtien hajuvedet ovat kuuluneet elämääni...

  Ihanan Parfyymien salat -kirjan englanninkielinen nimi, The Perfume Bible, sen kertoo: nyt sukelletaan tuoksujen ytimeen!  Kirja on todellinen hajuvesien ystävän raamattu, täynnä tunnetta, kauneutta ja hyödyllistä tietoa.


    Kirjassa käydään läpi tuoksujen maailmaa laajalla skaalalla aina tuoksujen historiasta ja niiden valmistuksesta yksittäisten, maailman parhainden tuoksujen esittelyyn... Lukija saa kullanarvoista tietoa tuoksuperheistä, tuoksujen luonteesta ja parfyymien valinnasta. Viehätytkö sinä eniten esimerkiksi kukkais- metsä- gurmandi- vai chypre-tuoksuista? Entä mitkä ovat sydän- ja juurituoksuja? Oikean tuoksun löytäminen on tärkeää, sillä ne vaikuttavat meihin alitajuntamme kautta ja jopa geeniemme tasolla. Hankinnoissa kannattaa siksi luottaa vain omiin mieltymyksiin, sydämen intuitioon...

   Useat parfyymialan ammattilaiset kertovat työstään innostuneesti ja inspiroituneesti. Nämä ihmiset todella rakastavat sitä, mitä tekevät! Saan seurata tuoksun matkaa niityltä pulloon ja kuin itsestään tulen oppineeksi hajuvesisanastoakin: kun seuraavan kerran menen valitsemaan itselleni uutta tuoksua, en taatusti tunne itseäni kaikkien niiden parfyymi-ihanuuksien keskellä yhtä eksyneeksi kuin tähän saakka.

  Entä miltä kuulostaisi parfymöörin vain sinulle räätälöimä tuoksu - tällainenkin ylellisyys on mahdollista sille, jolla on varaa moiseen hemmotteluun  Mutta jo pelkkänä ajatusleikkinäkin ikioman parfyymin kehittely on ihanaa: minä valitsisin omaan parfyymiini jotakin metsäisen raikasta - jos päästäisin mielikuvitukseni valloilleen, tuoksussa olisi ainakin sammalta, häivähdys vastapuhjeneita lehtiä, auringon tuoksua, narsissia, ahomansikkaa, kevätsadetta...


   Parfyymit ovat tuoksuvaa taidetta! Jo tuoksujen tekeminen ja niistä nauttiminen täyttävät minusta taiteen määritelmän - puhumattakaan kauneimmista pulloista, pakkauksista, parhaimmista parfyymimainoksista - silkkaa ihanaa, hyvää tekevää taidetta! Monet kuvataiteilijat, kuten Salvador Dali, Rene Gruau ja Andy Warhol, ovat jättäneet puumerkkinsä parfyymimaailmaan.


   Muistan ihailleeni lapsena isoäitini komuutin kätköistä kaivamiani lukuisia hajuesipakkauksia ja pulloja, joista monet olivat jo  todellista vintagea, häivähdys menneiden aikojen tuoksua sisällään. Mukana oli myös avaamattomia pakkauksia, mutta nyt ne kaikki ovat kadonneet ajan virtaan. Vanhat parfyymipullot ovat kirjan mukaan suosittuja keräilykohteita - itse olen jo pidemmän aikaa pyrkinyt säilyttämään tyhjentyneet tuoksupulloni - ainakin ne kauneimmat yksilöt.

  Teos sisältää kaiken muun ihanuuden lisäksi tuhdin tietopaketin yli sadasta tuoksusta. Kirjan Top 100 hajuvettä- kokoelma on valittu kolmen eri kriteerin perusteella: valitut  ovat joko hajuvesimaailman virstanpylväitä tai muutoin todella kuuluisia hajuvesiä ja loppujen kohdalla on vaikuttanut silkka rakkaus - Olemme korviamme myöten ihastuneita niihin, sanovat kirjan tekijät. Vaikka on hyvä muistaa, että listan valinnoissa ovat saattaneet painaa sellaisetkin seikat kuin 'tuotesijoittelu', ja mainonta,  se  antaa kuitenkin varsin laajan kuvan markkinoilla olevista hajuvesistä. Jokainen parfyymi esitellään perusteellisesti ja  kauniit, huolella suunnitellut ja toteutetut kuvat antavat kirjan lukijalle /selailijalle todellista silmäniloa.


  Kirjassa on oma lukunsa miesten tuoksuille.  Tuoksujen erottelu sukupuolen mukaan onkin kuulema melko tuore ilmiö. Entisaikaan myös miehet tuoksuivat kukille jos halusivat! Tuon pienen detaljin luettuani mieleeni tulvahtivat Mirkka Lappalaisen kertomukset 1600-luvun hovielämästä, eikä ajatus lukemaani vasten tarkasteltuna tuntunut lainkaan kummalliselta. Saattaa olla niinkin, että miehet alkavat pienen takapakin  jälleen käyttää tuoksuja, joista he itse pitävät eniten: tutkimusten mukaan kukkien tuoksu viehättää myös kaksilahkeisia. Hmm, mutta haluaisinko minä suloisilta kukkasilta tuoksuvan miehen... Tätä jään miettimään!

  Parfyymien salat on täynnä pieniä, viehättäviä huomioita tuoksujen maailmasta. Ja tietenkin - vietettyäni aikaa kirjan parissa - minuun iski halu suunnistaa mitä pikimmiten  hajuvesiosastolle -  sillä kyllähän nainen tarvitsee enemmän kuin pari tuoksua. Saman tuoksun käyttäminen saattaa tehdä meistä tuolle tuoksulle immuuneita ja alamme pirskottaa sitä ympärillemme ylenmäärin - jopa kanssaihmistemme kiusaksi. Tuoksujen vaihteleminen siis kannattaa.
Tällä hetkellä käytössäni on Dolce & Gabbanan The one ja arkikäytössä Kenzon Flower, joka on päässyt myös tähän kirjaan. Tuoksun sanotaan  kuuluvan pehmoisiin kukkaistuoksuihin: sen sydäntuoksussa on ruusu- ja orvokki(!)nuotteja, juurituoksussa soivat myski, opopanax, hedioni, orapihlaja, mustaherukka...

  Parfyymien salat -kirja on ihanainen luku- ja katselukokemus. Se tulee tästedes kuulumaan 'käyttökirjastooni', johon säännöllisin väliajoin palaan hakemaan inspiraatiota ja/tai tietoa.

* Kiitän kustantajaa arvostelukappaleesta.


Parfyymi herättää mielen. 

Viktor Hugo 


J. Fairley, L. Mckay: Parfyymien salat (The Perfume Bible, 2014)
Minerva Kustannus, 2015, 192 s.
Suomentanut Nelli Iivanainen
Alkuperäiskieli: englanti

4 kommenttia:

  1. Mikä suloinen ja houkuttava kirja<3 Ihana kuva myös Marilynistä...

    Toisin kuin sinä, en ole kovastikaan parfyymien tuoksuihin ihastunut. Tai olen sitten kai kranttu tms. Olen käyttänyt yhtä ja samaa tuoksua kymmeniä vuosia ja siitä on tullut kuin ominaisutuksuni ja sen tähden sen on oltava mieto, sopiva sekä arkeen että juhlaan, riittävä säväyttämään, mutta ei liian hurja karkoittamaan allergisia etc. En vaatimustenkaan edessä paljasta tuoksuani ja pullonkin pidän visusti piilossa. Kuka vielä voikaan tämän jälkeen väittää, että tuoksut eivät merkitse;)

    Kenzon Flowerissa on kiinnostava tuoksuosa: orapihlaja.

    Arvaa mitä, tuo yksi kuva, Joy, tuo mieleen muistoja edellisestä elämästäni ja eräistä matkoista. Pidän Joyn toksusta vieläkin, mutta eräs lähelläni ei pidä noin voimakkaista...Yksi Joy on vielä jossakin. Apua!, tämä olisi niin ihana kirja tyttärelle, joka on parfyymihullu!

    Kiitos hurmaavan naisellisesta tekstistä<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, kirja on ihanan naisellinen... Sopisi aivan varmasti parfyymihullulle tyttärellesi!

      Niin se taitaa olla, jos yksi tuoksu kolahtaa niin se on sitten siinä, vähän niin kuin hyvien, sopivien ihmistenkin kanssa käy. Minä en ole vielä sitä omaani löytänyt, mutta tämä kirja antoi uutta puhtia etsintään!

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  2. Astman takia tulee enää harvemmin käytettyä hajusteita. Etenkin Salvador Dalin pulloista tykkäsin :)
    Nyt, jos haluan jotain tuoksua, niin se on Escadan kukkaistuoksua, kevyesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, Escadan kukkaistuoksu on ihanaa, muistaan tuoksutelleni sitä joskus...

      Voi uskoa, että astma asettaa tuoksulle kovat vaatimukset... Itse migreeniin taipuvaisena joudun joskus tilanteisiin, joissa - migreenikohtauksen ensioireiden jo ilmaannuttua - voimakkaat tuoksut saattavat laukaista päänsäryn täyteen mittaansa. Mutta astmaan tuota haittaa ei tietenkään voi lainkaan verrata....

      Kiitos kommentistasi :)

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!