Timanttikirjastoni elää lukukokemusten mukana. Järjestys on satunnainen siten, että ensimmäisenä listalla näkyvä kirja on aina viimeisin timanttiosumani. Valinnat ovat hyvin henkilökohtaisia ja niihin vaikuttaa varmasti myös lukutuuli, ajankohta ja oma mieliala. Näistä syistä yritän aina 'nukkua yön tai parin yli', ennen kuin lisään timanttikirjastooni uuden teoksen. Kirjasto myös elää kaiken aikaa, eli jokin kirja saattaa täältä myös poistua: silloin olen huomannut, että aika on tehnyt tehtävänsä, kirjan muisto on haalennut.Tästä syystä käyn kirjastoni läpi pari kolme kertaa vuodessa harkiten: vain kestävimmät kokemukset jäävät.
Blogiteksteihin pääset klikkaamalla kirjan nimeä.
***
Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungissa
Clarice Lispector: Lähellä villiä sydäntä
Mihail Shishkin: Neidonhius
Kirja, jonka luettuaan viimeistään tajuaa, kuinka tärkeitä kertomukset meille ovat. Neidonhius nousee luultavimmin kirjavuoteni 2015 kirkkaimmaksi tähdeksi. Hankala tapaus, johon lopulta rakastuin.
Don DeLillo: Omegapiste
Hurja matka mieleen, aikaan ja yhä monimutkaiseksi käyvään todellisuuteemme.
John Wiliams: Stoner
Jos haluat kokea tänään jotakin merkityksellistä, lue tämä kirja!
Ema Saikoo: Tunteeni eivät ole tuhkaa
Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungissa
Clarice Lispector: Lähellä villiä sydäntä
Mihail Shishkin: Neidonhius
Kirja, jonka luettuaan viimeistään tajuaa, kuinka tärkeitä kertomukset meille ovat. Neidonhius nousee luultavimmin kirjavuoteni 2015 kirkkaimmaksi tähdeksi. Hankala tapaus, johon lopulta rakastuin.
Don DeLillo: Omegapiste
Hurja matka mieleen, aikaan ja yhä monimutkaiseksi käyvään todellisuuteemme.
John Wiliams: Stoner
Jos haluat kokea tänään jotakin merkityksellistä, lue tämä kirja!
Ema Saikoo: Tunteeni eivät ole tuhkaa
Japanilaisrunoilijan kokoelma mestarillisen Kai Niemisen suomentamana ja toimittamana. Unohtumattomia tuokiorunoja kahden vuosisadan takaa.
Lumen maa edustaa minulle japanilaisuutta 'puhtaimmillaan'. On enemmän kuin todennäköistä, että mielikuvani japanilaisesta kulttuurista on vahvasti japonismin värittämä, mutta siitäkin huolimatta... En voi voi olla huokailematta syvään, kun muistelen tätä lukukokemusta, joka oli puhdas ja kirkas kuin vastasatanut lumi.
Murakamin teosten voima piilee niiden surrealistisessa ennalta-arvaamattomuudessa. Suuri rakkauteni syttyi vuosi sitten syksyllä luettuani Norwegian Woodin. Muuta ei tarvittu. Murakami on maagisen realismin mestari: hänen seurassaan et voi koskaan olla varma siitä, mitä tapahtuu, kun käännät seuraavan sivun..
Yksi tähän mennnessä suomennetuista Murakameista puuttuu blogistani vielä, mutta asia korjaantuu piakkoin.
Pelkäsin Woolfia! Kun vihdoin uskalsin tarttua Mrs. Dallowayhin, rakastuin! Tämä modernismin airueisiin kuuluva kirja on silkkaa ihanaa tajunnanvirtaa!
Miten hengästyttävällä intensiteetillä Woolf kirjoittaakaan eräästä kesäisestä päivästä Lontoossa heti ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen, aikana, jolloin kaikki muuttui. Tämä kirja on parhaimmillaan silloin kun sen lukee keskeytyksettä, ilman pienintäkään lepotaukoa.
Ranskalaistunut venäläiskirjailija Andreï Makine on kuulunut mielikirjailijoihini aina siitä saakka, kun Ranskalainen testamentti ilmestyi suomeksi vuonna 1996. Makinen kieli on lyyrisen kaunista, ja juuri sen vuoksi rakastan Makinen tuotantoa. Palaan Makineen aina, kun mieleni tekee lukea pieni pätkä jotakin loistavaa, huippuunsa hiottua. koristeellista kerrontaa. Makinen kirjat soveltuvat tällaiseen 'kirjalliseen naposteluun' erityisen hyvin siitäkin syystä, että hänen tekstinsä tuntuu jokaisella lukukerralla kuin uudelta.
Hieno idea, näistä olen lukenut vain Pelon kirjan :)
VastaaPoistaJokke kiitos! Pelon kirja oli ja on tietenkin yhä kirjallisuuden ilotulitusta!
PoistaOnpa kiva idea! Minunkin timanttikirjastoon kuuluisi Murakamin tuotanto ehdottomasti, vaikka en kaikkea olekaan lukenut. Murakamilla on niin omanlaisensa ja taianomainen tyyli.
VastaaPoistaAnnami, kiitos :)
PoistaLuen juuri Murakamin Kafkaa, joka tuntuu ikään kuin selittävän muitakin hänen teoksiaan. Huima kirjailija hän on, oikeastaan taikuri!
Pelon romaani on hienoa tarinointia runoilijan ja hänen tyttärensä maailmasta. Murakamin Norwegian Wood on kymppiplus kirja, mutta Vaellusvuodet eivät yltäneet lähellekään. Munro jää listoiltani pois, vaikka olen muutaman lukenut. Kun ei iske niin ei iske. Nobelisti Herta Muller iski niin, että vieläkin heikottaa.
VastaaPoistaKiva tuollainen oma Timanttilista :)
Mai, Pelon kirjaan täytyy vielä palata. Uskon, että siihen jäi vielä paljon ammennettavaa.
PoistaVaellusvuodet iskivät minuun, se nousee aika ylös minun 'murakamilistallani'.
Hertta Mulleriin minun täytyy tutustua!
Kiitos kommentistasi :)
Aivan huikeaa, että pystyt tekemään tuollaisia päätöksiä, että mikä on eniten timanttiosuma. Sain sinulta innoitusta ja aloin miettiä omia huippukirjojani. Kategorioita tuli heti neljä tai oikeataan viisi. En tiedä vielä, mitä niiden kanssa teen. Se, mistä aiemmin kirjoitit, että kirjat unohtuvat blogissakin niin nopeasti. Se on todellakin sääli.
VastaaPoistaMonet listallasi olevista on minullekin rakkaita. Tosin onhan sulla mukana myös tuo Cunningham, joten suhteeni on kovin vaikea. :) Tulee olemaan kiinnostavaa seurata timanttejasi.
Omppu, itse asiassa en listaa kirjoja paremmuusjärjestykseen, en liioin sitä, mikä kirja on 'eniten jotakin'. Haluan vain tuoda esiin teoksia, jotka ovat minulle tärkeitä lukukokemuksia. En ota tätä 'liian' tosissani, enkä hakkaa mielipiteitäni kiveen, vaan tämä osio elää lukemiseni mukana.
PoistaMonet hyvät kirjat hukkuvat turhaan blogin päivittäisen arkielämän alle. Blogissa vierailevien on vaikeaa löytää niitä kirjoja, jotka mieluiten heille esittelisin. Siksi tämä kirjasto syntyi. Nimi 'timanttiosumat' on mielestäin ihan hyvä kertomaan sen, että jokin kirja on osunut ainakin tähän lukijaan.
Odotan sinun kategorioitasi mielenkiinnolla! :)
Kiitos kommentistasi :)
Mikä hurmaava kirjasto ja miten hyvin 'timanttiosumat' sinulle osuvatkaan <3
VastaaPoistaPaljon samoja taitaa nyt olla ainakin minun TOP50 listallani. Erityisesti Pelon sekä de Waalin kirjat sekä Woolfin Mrs. Dalloway taitavat kulkea vaikka millä listallani maailman tappiin.
Ihana juttu: Kiitos! <3
Leena, kiitos :) <3
PoistaJuuri huomasin saman: Mrs. Dalloway, Pelo..Waal... Tuleekohan tänne tässä kuussa vielä yksi 'sinun' kirjasi, se herra S:stä kertova, jota minä nyt innoissani odottelen. Sain nimittäin meilitse iloisia uutisia! <3
Kiitos kommentistasi :)
Ole hyvä <3
PoistaHerra S. siirtyi minulla jo TOP50 kirjoihini ja jos teen sen yhden muun listan sitten joskus, hän tulee sinnekin. Veikkaisinpa, että hän mahtuu timanttikirjastoosi...
Olihan meillä samaa myös Murakami, mutta minä olen hänessä noviisi, joten Värittömän miehen vaellusvuodet oli minulle se 'the juttu'.
<3
Leena, odotan suurella mielenkiinnolla tulevia kirjalistojasi! Niistä ei hyvää lukemista tule puuttumaan, uskon ma.
PoistaOdotan saavani herra S:n pian.
Kiitos kommentistasi :)
Ihana idea koota näitä parhaita yhdelle sivulle. Ei kai haitanne, jos nappaan idean oman blogini puolelle.
VastaaPoistaLukumato, ihanaa, ollos hyvä, nämä ideat ovat vapaasti kaikkien napattavissa. En liene edes ensimmäinen, joka tämän tekee! :)
PoistaKiitos kommentistasi ja tervetuloa lukijaksi :)
Hienoa ideaa ihastelen minäkin. <3 Ja monia timanttiosumiasi: Lumen maa on niin upea, että! Ja Murakamit, miten jonkun kirjailijan tuotanto voi olla niin rakasta ja suorastaan fanitettavaa? Makinen Ranskalaisesta testamentista pidin hurjasti, mutta muu tuotanto ei ole vakuuttanut samalla tavalla. Cunninghamin Tunnit ja Illan tullen ovat minulle rakkaita. Ja Mrs. Dalloway, se on <3
VastaaPoistaOdotan jo hiihtolomaa ja Jänistä, jolla on meripihkanvärisiä silmiä.
Mukavaa iltaa täältä takkatulen lämmöstä!
Katja kiitos :)
PoistaMinä unelmoin Kawabatan muistakin teoksista, kioto, tuhat kurkea jne... Tässä kuussa en niihin ehdi vielä tarttua, mutta keväämmällä...
Murakami on käsittämättömän ihana, hän on eka kirjailija, jota voin sanoa fanittavani suorastaan teinimäisellä innolla! :D Sinultahan minä hänet alunperin bongasin, lämmin kiitos! <3
Oi, takkatuli...Ihanaa iltaa sinne lämpöön! <3
kiitos kommentistasi :)
Oi ensimmäisiä timanttikirjojasi - täällähän näitä ihanuuksia on, näitä joita kohti minuakin niin houkuttelet, Lumen maa ja Jänis...
VastaaPoistaJokapäiväinen elämämme on hienon hieno, luin sen noin vuosi sitten ja melkein olen jo siihen palannutkin, mutta en vielä sittenkään... Jonakin päivänä kyllä, se ansaitsee uuden kohtaamisen ehdottomasti. Ja tuo Mrs. Dalloway, olen lukenut sen kauan kauan sitten, ehkä paluun ansaitsisi myös se... Makinen muistan sinun maininneen aiemminkin, hänkin jäi mieltäni kiehtomaan...
Hieman tekisi minunkin nyt mieleni keräillä omia timanttejani - tai hmm, vaikka helmiäni :) - mutta tuntuu, että teen asiasta helposti itselleni liian vaikean. Ja jos valitsen mukaan kaikki kirjat, ei koko puuhassa taida olla enää mitään mieltä. Vaan kenpä tietää, ehkä inspiroit tähän vielä minuakin... Jospa minäkin keräilisin vain ne, jotka todella, todella ravistelevat ja syleilevät... Jääköön ajatus kypsymään. Taidat hengetär innoittaa monia <3
Mielenkiinnolla tulevia timanttejasi odottelen <3
Katja, tärkeintä tässä minusta on sisäistää se (tällä tavoin minä tämän nyt vähän hullunrohkealtakin tuntuvan päähänpistoni nyt selitän), että en missään tapauksessa pyri laittamaan kirjoja 'paremmuusjärjestykseen', vaan haluan tällä tavoin esitellä kirjoja, jotka eri syistä johtuen osuvat minuun enemmän kuin jotkut toiset kirjat. Se ei tarkoita sitä, että kirja, joka ei osu, olisi millään tavalla huonompi kuin se joka osuu. Osuma voi tapahtua sydämen tai mielen tasolla tai kummallakin yhtä aikaa.
PoistaJa saattaa käydä niinkin, että kirja, mutta ei kosketa minua nyt, onkin sydämeni valittu jo ensi vuonna! :)
Katja, innostu ihmeessä sinäkin perustamaan helmikirjastosi! Tämä on ensinnäkin todella hauskaa ja toiseksi tämä auttaa ainakin minua rentoutumaan suhteessani kirjoihin!
Kiitos ihanasta kommentistasi :) <3
Tiedätkö Kaisa Reetta, tämä ihanan inspiroiva ajatus kutittelee ajatuksiani ja pohdiskelin ja pyörittelin asiaa vielä myöhään illalla... Päädyin mietinnöissäni juuri tuohon samaan ajatukseen - siihen että kirjat olisi valittava nimenomaan sydämellä. Näin siksi, että juuri järkeily tekee asiasta turhan vaikean. Ja toinen juttu olisi juuri tuo mielikuvituksen ja ajattelun ihana heiluttelu, jonkin aidosti uuden kohtaaminen. Muistelin ja muistelen niitä Björkmanin viisaita sanoja ”vain muutaman todella puhuttelevan taideteoksen” kohtaamisesta, ajatusta jonka kuitenkin niin jaan...
PoistaPäähänpistosi on ihastuttavan innosteleva ja kas kuinka ihanan hersyvää ja pohtivaa ajattelua ja keskustelua se luokaan <3 Ja saammepa nähdä, montako hienoa kirjastoa innoittamanasi vielä syntyy!
Katja, ihanaa, että inspiroi... Tämä on niin parasta tässä bloggaamisessa <3
PoistaJärkeily on joissain tilantessa paikallaan, mutta joskus on luotettava intuitioon, sydämen ääneen!
Minulla on syntymässä yksi uusi idea, joka liittyy kirjoihin, intuitioon ja lukuhaasteisiin... Mutta en avaa sitä tässä nyt enempää, sillä ajatus on vielä ihan nuppuasteella. Nyt vielä täytyy mietiskellä, miten idean saisi parhaiten toteutettua...
Björkman avaa uusia ajatuksia... Hänen teostensa löytyminenkin oli jollakin tavalla kuin johdatusta, eikö? :)
Kiitos kommentistasi :)
Hieno lista ja kiva idea! Olen myös ajatellut että jotenkin pitäisi saada sieltä blogin kirjapaljoudesta nostettua esiin niitä vuosien mittaan luettuja helmiä. Päädyin nyt ainakin aluksi lihavoimaan linkkejä tällä sivulla, jolle olen kaikki blogissa olevat kirjat kerännyt. Jotain näkyvämpääkin voisi kyllä kehitellä.
VastaaPoistaSatu, alkoi niin surettaa se monesti 'pitkäänkin mietittyjen' tekstien hukkuminen muiden postausten alle, jotakin oli tehtävä.
PoistaKäyn tuota pikaa katsomassa, miten sinä olet asian ratkaissut.
Kiitos kommentistasi :)
Tämä on hieno idea sinulta.
VastaaPoistaSainkin tänään kirjastosta Alicu Munron: Kallis elämä. Siihen paneudun ehtoolla.
Jänios jolla on meripihkanväriset silmät kiinnostaisi, mutta ei ainakaan vielä ole meidän kirjastossa.
Täytyykin seuraavalla kerralla kysellä...
Sirpa, kiitokset :)
PoistaOi, hyviä lukuhetkiä Alice Munron seurassa!
Hain äsken K:n kirjaston sivulta De Waalia. Pääkirjastosta kirja löytyi, oli vielä lainattavissakin!
Kiitos kommentistasi :)
Kiitos Kaisa Reetta, kirjoitusvirhepaholainen, nyt kirja varattu :))
PoistaSirpa, ole hyvä :)
PoistaHyvä että kirja löytyi! <3