31.1.2015

Tammikuun blogatut ja timanttiosumia


 Vuoden eka kuukausi on pulkassa. Bloggasin kuudesta kirjasta, joista yhden, Kawabatan Lumen maan lukuhetket osuivat kokonaan viime kuun puolelle. Mutta luin kirjan vielä uudelleen uuden vuoden tällä puolen.

Romaanit

Akunin, Boris: Patasotilas
De Waal, Edmund: Jänis jolla on meripihkanväriset silmät
Kawabata Yasunari: Lumen maa
Sjón: Poika nimeltä Kuukivi

Tietokirjat: 

Bombardier Jodi: Hienoimmat metallilankakorut
Mirkka Lappalainen: Susimessu

  Tämän kuun kolme mieleenjäävintä romaaniani olivat Lumen maa, Jänis jolla on...  ja  Poika nimeltä Kuukivi. Tällaiset kirjat ovat taivaasta pudonneita tähtitimantteja. Luen juuri (pikku hiljaa kaiken muun ohella) Hannu-Pekka Björkmanin kirjoittamia esseitä. Kadonneet askeleet on teos, josta minun on ihan pakko ottaa tähän jo pieni lainaus, niin osuvasti se kuvaa hyvien kirjojen ja toki myös muiden taidemuotojen merkitystä. Tässä vaiheessa tahdon jo kiittää Saraa, ilman häntä tämä teos olisi jäänyt minulta huomaamatta.
Luulen, että jos joutuisin elämään vain tässä ajassa ja tästä ajasta, menettäisin elämänhaluni ja kykyni luoda. Jos ihmiskunnalta riistettäisiin muisti, siltä riistettäisiin samalla sen harvat hyveet: kyky tuntea empatiaa, kyky ymmärtää uhrin merkitys, sekä hengellinen luovuus ja suvaitsevaisuus...

  Helmikuu alkaa runojen merkeissä ja jatkuu Murakamilla. Tulossa on myös edellä mainitsemiani Björkmanin esseitä, yksi tietokirja, yksi dekkariuutuus sekä muita romaaneja. Yritän olla ahnehtimatta liikaa, sillä haluan keskittyä kirjoihin kunnolla, nauttia lukukokemuksesta ja sen jälkeen koittavasta kirjoitusprosessistakin. Uppoudun hyvään kirjaan -sellaiseen, joka todella kolahtaa minuun - monesti vielä uudelleen heti ensimmäisen lukukerran jälkeen.
  
   Aloin eilen miettiä ja vähän harmitellakin sitä, kuinka nopeasti monet timanttiset lukukokemukset jäävät uusien postausten alle. Siksi päätin nostaa näiden kirjojen profiilia blogissani: alan koota kirjallisia rakkauksiani erilliseen osioon, joka tulee näkymään blogin oikeassa sivussa nimellä Timanttiosumia - Kirjoja joihin rakastuin. Seula on tiukka, mutta tämän kuun luetuista mukaan pääsee jo kaksi kirjaa. *Timanttikirjasto* kasvaa ja muokkautuu lukukokemusteni mukana.

  Kohta alkava helmikuu kurkottaa jo kevättä kohti. Ainakin minä alan herätä tässä vaiheessa henkisiltä talviuniltani. Toivotaan, että tulevaan hiihtolomakauteen sattuisi monia aurinkoisia, ihania kevättalven päiviä ♥ Rentouttavaa viikonloppua!
22 kommenttia:

 1. Kawabata ja Lumen maa on vihdoin (ehkä) tulossa lukuun minullakin.

  Hyvät kirjat ja helmet ovat lukemisen ilo. Tosin luen joskus sellaista vähän huonompaakin, koska lukeminen on mulle myös rentoutumista, ja silloin haluan nauraa hyville tarinoille ja dialogeille. Yritän valikoida luettavaksi vain ne kirjat, joista ennakko-oletuksen mukaan pidän. No, aina ei onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari a, uskaltaisinpa väittää, että et pety lukukokemukseen, sitten kun Lumen maahan tartut!

   Ehdottomasti samaa mieltä sinun kanssasi sen suhteen, että lukeminen on joskus parhaimmillaan silloin, kun sitä tekee vain rentoutumismielesä. Siksi minä luen esimerkiksi dekkareita -parasta lukemistoa 'pääntyhjennykseen'!

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 2. Oi, mitä kirjoja ja kuvia! <3 Timanttikirjasto on muuten mainio idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jonna! Alan ensi viikon alussa 'hioa' timanttikirjastoani esittelykuntoon. Idea on vapaasti käytettävissä! <3

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 3. Odotan "Timanttikirjastoasi"... Kirjasittelyjesi pohjalta olen usein löytänytkin mieluista lukemista. Nyt on varauksessa Sjon: Poika nimeltä Kuukivi.

  Niin kauniita kuvia jälleen sinulla! Toivotaan, että helmikuussa olisi useampia aurinkoisia päiviä.

  Mukavaa kuunvaihdetta!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, on todella kiva rakentaa tuollainen kirjasto ja vielä mukavampaa, jos tietää sen olevan iloksi muillekin!

   Kiitos kommentistasi! Toivotaan, että sääkeijut ovat ensi kuussa hyvällä tuulella ;)

   Poista
 4. Hyvä idea tuo timanttiosasto. Ehkä voisin tehdä samoin "aivokirjallisuuteni" kanssa. Ne ovat teoksia, jotka ovat erityisesti aiheuttaneet vipinää aivoissa ja samalla teoksia, jotka voisi (suorastaan pitäisi) lukea uudestaan. Hmm. mietin asiaa. Voisin ottaa oppia sinusta myös siinä, että keskittyisin enemmän. Haluan kuitenkin (ainakin toistaiseksi) kirjoittaa kaikista lukemistani kirjoista. Tätäkin pitää miettiä. Kiitos inspiroinnista!

  Hirmuisen hieno muuten tuo toiseksi alimmainen valokuva. Siinä on minulle enemmän lumikuningatarta kuin koko Cunninghamin teoksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, ollos hyvä, ota idea messiin :)

   Aivokirjasto olisikin tosi ihana! Tulen vakikävijäksi sinne ;)

   Tuossa kuvassa olevan männyn ympäristö on yksi mielipaikoistani. Puu taitaa olla metsän suurimpia. Kesällä tuossa kukkivat ruusut ja ketokukat! <3

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 5. Lumen maa ja Jänis jolla on meripihkanväriset silmät ovat lumoavien kirjoitustesi myötä päätyneet minunkin lukulistalleni, kiitos sinulle <3 Niiden vuoro koittaa aikanaan. Ja oi, minäkin luen juuri Björkmania, kiitos Saran - kirja vain on eri kuin sinulla.

  Ihana ajatus tuo timanttiosumat! Minullakin on kamarini reunalla muutamia ihania lukuelämyksiä ja olen tuuminut, että listaa pitäisi taas hieman päivittää...

  Suloisia helmituulia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, voi, minä niin toivoisin, että lukisit nuo irjat... löytäisit niistä varmasti sellaisiakin kerroksia, joita minä en ikinä! Björkman -tuuli iski siis sinuunkin -hienoa! <3 Mukavaa tämä tämmöinen tuulien tuiverrus ...

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 6. Timanttikrijasto kuulostaa niin sinulta: Hieno idea <3 Minä aion tehdä, tai olen aikonut tehdä jonkin aikaa blogiaikanni 20 parhaan listan, mutta katsotaan, mikä nimi minun kijastolleni sopisi;)

  Upeat, herkät kuvat <3

  (Joko sinulle on Peter James tullut? Kaiipaan nyt dekkaria!)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, miän ajattelin, että uskaltaudun tekemään tuon jo tässä vaiheessa, 'kirjabloggaajauntuvikkona'... Aika uskaliasta. Timanttiosumiin ei pääse viela monikaan, hyväksyttyjen määrä taitaa jäädä alle kymmeneen. Jjatkossa määrä kasvaa. Ajattelin, että kun 50 on täynnä, se alkaa elää niin, että jotkut joutuvat 'varjolistalle'.

   Peter ei ole vielä minullekkaan saapunut. Muistaakseni ilmestymispäivä on 15... Ehkä ensi viikolla saamme hänet? Hyvä dekkari tekis nyt Edvardia!

   Kiitos kommentistasi ;)

   Poista
 7. Hyvä idea nostaa lempikirjoja ja -bloggauksia nippuun. Blogimaailman tahti on aika nopea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, eikö olisikin ihan järkevääkin! Ensi viikolla ilmetyy oma nippuni, jota alan pikkuhiljaa koota isommaksi.

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 8. Timanttiosumat on hyvä juttu, sieltä voi sitten tällainen vähemmän lukeva poimia itselleen laatulukemista ja laittaa tilaukseen kirjastosta. Talvi oli ennen hyvää lukuaikaa, mutta nyt teen iltakaudet sudokuja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virpi, ajattelin juuri lukijoita tässä. Monet kirjabloggarit tekevät listoja: enimmäkseen genren mukaan jaoteltuja, jotka nekin helpottavat blogin tarjonnan seuraamista.

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 9. Hyvää settiä pukkaa tulemaan ja hienoja kuvatuksia! :)

  VastaaPoista
 10. Minulla on kirjoissa tähdet, eli periaatteessa ne parhaat löytyy kun katsoo blogini viiden tähden kirjat. Mutta silti olen miettinyt, pitäisikö niitä omia lempikirjoja nostaa muutoinkin esille... olisi ihanaa, jos niistä innostuisi joku muukin. :) Joten hyvä idea tuo timanttikirjajuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MarikaOksa, aivan, tuo sinun systeemisi on oikein toimiva! niinpä juuri, kaikkensa täytyy yrittää, että kirjat saisivat ilmaa siipiensä alle!

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 11. Aivan ihana ja mainio idea tuo Timanttikirjasto. Odottelen mielenkiinnolla, sillä olet blogannut koskettavasti monista hienoista kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, ensi viikon alussa alan luoda timanttikirjastoa. olen jo vähän mietiskellyt mitä kirjoja siihen poimin...

   Kiitos kauniista kommentistasi <3

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!