1.1.2015

Helmeilevän ihanaa Kirjan vuotta 2015!

Vuosi 2015 on nimetty kirjan vuodeksi. 
Tänä vuonna kirjoja ja kirjallisuutta juhlitaan läpi vuoden koko Suomessa. 


 Lukuharrastus ja sitä kautta koko kirjallisuuskenttä on pelottavasti kaventumassa. Tässä iltana muutamana uutiset tiesivät kertoa muun muassa sen, että kirjojen kääntäminen on vähentynyt ja keskittyy entistä enemmän kaupallisesti kannattaviin 'hittituotteisiin'.  Tällainen tieto saa korkeatasoisten romaanien ystävän surulliseksi, mutta toisaalta kustannustoiminnassakin eletään (valitettavasti) reaalitalouden ehdoilla. Ja jos lukijoita riittää, voitavat kaikki, sillä kannattava kustannusbisnes mahdollistaa toivon mukaan myös hiukan marginaalisemman maailmankirjallisuuden kääntämisen ja kustantamisen. Tästäkin syystä on tärkeää, ettei lukeminen tulevaisuudessakaan jää vain harvojen elitistiseksi harrastukseksi. Maailmankirjallisuus, lukuromaanit, romantiikka, tietokirjallisuus, klassikot, runous, dekkarit, lastenkirjat, sarjakuvat, kevyt viihde... Oi, näitä kaikkia kirjallisen ilmaisun muotoja on syytä juhlia! Vanhoja kirjoja, uusia kirjoja  sähköisiä kirjoja. Sydämeen käyviä tarinoita, satuja ja ennenkokemattomia seikkailuja. Tietoa ja taitoa, uusia harrastuksia, maailman avautumista ja unelmia... Tätä kaikkea on kirjallisuus.

Tartutaan tänä vuonna kirjaan ja luetaan - vaikka sivun verran joka päivä!


Muistelin viime vuonna lukemiani kirjoja... Kirjavuoteeni mahtui jotain uutta, jotain vanhaa. Niin klassikoita kuin uusia tuttavuuksiakin. Nostan tässä esille vain muutaman:

Rakastuin viime vuonna tulisimmin Haruki Murakamin teoksiin. 1Q84 1-2 ja 1Q84 3 olivat kirjallista ilotulitusta, samoin kuin  Värittömän miehen vaellusvuodet, josta tuli pimeän ja loskaisen marraskuuni taikalyhty.

Tutustuin kahteen hienoon klassikkokirjailijaan, joita olin tähän asti vähän pelännyt ja vältellyt, ja voi, aivan turhaan: Virginia Woof ja Marcel Proust, kaksi modernin ajan airuetta, joiden tuotantoon tutustumista jatkan tänä vuonna.  Mrs. Dalloway  ja Kadonnutta aikaa etsimässä: Swannin Rakkaus kuuluvat kumpikin viime vuoden ikimuistoisimpiin lukukokemuksiin.


Ja yksi ihastuksen huokauksia aiheuttava kirjailija oli/ on tietenkin Alice Munro, jonka realistinen tyyli iskee minua suoraan sydämeen. Häneltä ehdin viime vuonna lukea kaksi kirjaa, Kalliin elämän ja KerjäläistytönMatkani Alicen kanssa jatkuu tänä vuonna.

*
Intuoin jo nyt, että lukuvuodestani 2015 tulee ikimuistoinen. Toivon tielleni osuvan vahvoja, vavahduttavia kirjoja, lukukokemuksia, jotka voin sitten ilolla ja intohimolla jakaa täällä teidän kanssanne.

Iloa uuteen vuoteen!


36 kommenttia:

 1. Lukuisaa kirjavuotta 2015 sinulle Kaisa Reetta!

  Monta loistavaa kirjaa vuoden varrelle.

  VastaaPoista
 2. Kiitos mielenkiintoisista kirjavihjeistä.
  Värittömän miehen vaellusvuodet on varauksessa, Alice Munroon voisin tutustua seuraavaksi.

  Oikein ihanaa alkanutta vuotta, Kaisa Reetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, ole hyvä ja kiitoksia toivotuksesta<3

   Alice Munroon tutustuminen kannattaisi kuulemani mukaan aloittaa vaikapa teoksella Hyvän naisen rakkaus, johon minäkin tarttunen Munrolta seuraavaksi....

   Poista
 3. Ensikisi: kimmeltävää uutta vuotta myös sinulle! <3

  Mahtava tuo kuva vanhasta kirjasta! Oih. 8) Minun kirjavuoteni kooste odottelee vielä tekijäänsä, pitää yritää viikonlopun aikana näpytellä. Ihana kuulla, että Murakami on vienyt sydämesi - enkä kyllä ihmettele yhtään. ;) Suosittelen lämmöllä ensi vuoteesi omaa lemppariani, Kafka rannalla. Alice Munro on minunkin tämän vuoden uusi tuttavuus ja ihastuin itsekin hänen tyyliinsä. Kerjäläistyttö ja Karkulainen löytyvät omasta hyllystä, niihin tartun seuraavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, kiitokset <3

   Minun koosteeni oli tällainen vatimaton... Olen ihaillen lueskellut muiden tekemiä katsauksia ja löytänyt niistä ttaas uutta luettavaa. Kirjalisstat vaan pitenee ja pitenee...

   Kafka on odotellut jo hyvän aikaa hyllyssä, sen aionkin ottaa lukuun pikapikaa, mikä määre minun kohdallani tarkoittaa sitä, että kirja ilmestyy tänne blogiin ehkä vasta helmikuun loppupuolella. Olen kilpikonna...

   Poista
  2. Hih, joo kirjalista ei pääse lyhenemään missään vaiheessa :-D

   Ihanaa, että Kafka on hyllyssäsi. Itselläni siellä odottelee Norwegian Wood ja Sputnik on myös lukematta. Ah, itsellänikin odottelee kolme kirjaa arvion tekoa.. Kenties tänään voisi yhtä alkaa näpytellä.

   Poista
  3. Kaisa, niinpä... ihan huvittaa tämä tilanne joskus, mutta oikeastaan se on vain ihanaa, että hyvää luettavaa riittää.

   Kafkaan tartun heti, kun saan pari kirjaa ensin loppuun. Olen ymmärtänyt, että se kuuluisi Murakamin parhaimpiin teoksiin, joten voit uskoa että olen odottanut oikeaa hetkeä juuri tuon kirjan aloittamiseen. Sitten on lukematta vain Suuri lammasseikkailu, jonka jälkeen siirryn suomentamattomiin Murakameihin. Onneksi niitäkin riittää.

   Pakko aloittaa näpyttely tänään. Minulla olisi ensimmäisenä vuorossa Kawabatan Lumen maa.

   Kiitokset kommentistasi <3

   Poista
 4. Sieltä se pamahti eli Kirjan vuosi 2015! Onneksi kirjan vuotta juhlitaan ja kannustetaan lukemaan. Onneksi meillä on tuo kirjasto, josta voi lainata kirjoja, sillä uusien kirjojen hinnat ovat niin hirveitä yli 30 ja 40 euroa, että ei minulla niihin ole varaa. Siksi kierrän kirppareilla ja Kontissa ym. ja lainaan kirjojani kavereille ja myyn itsekin kirppareilla.
  Kirjailija itse ei saa kirjasta juuri mitään, joten olen innoissani näistä uusista mahdollisuuksista julkaista kirjoja esim. Bodin kautta. Olenkin blogannut muutamista itsejulkaistuista kirjoista.

  Hyvää Kirjavuotta ja lukuvuotta sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, sieltä se pamahti <3

   Onneksi on kirjasot ja antikvariaatit. Minunkaan talouteni ei kestäisi uusien kirjojen hankkimista. Viime vuonna taisin hankkia pari kirjaa uutena, muut, ne vasta ilmestyneetkin,löytyivät antikvariaateista. Ja kirjat kuuluvat kiertoon ja luettaviksi, joteb kirjahyllyni eivät täyty nopeasti...

   Tuohon Bodin kautta julkaisuun täytyykin tutustua... Kiitos vinkkistä <3

   Poista
 5. Kiitokset kaikille kommentoijille...

  Minun piti tänään aloitttaa pitkä blogikierros, mutta makaankin tässä lattialla näpyttelemässä läppäriä: noidannuoli iski vuoden aluksi täydellä voimalla... Selkä vihoitteli pitkin syksyä, mutta tänä aamuna herätessä kipu oli niin kova, että jos tilanne ei olisi naurattanut, olisin itkenyt... Istumaan en kykene, vain kovalla alustalla maatessa selkä tuntuu edes vähän rauhoittuvan.
  Kovasti tekee mieli käväistä blogeissa pitkästä aikaa, ehkä muutamassa jo tänään.

  Kirjajututkin odottaisivat kirjoittajaansa, ei auta muu kuin ottaa paperi ja kynä tähän lattialle ja aloitella...

  VastaaPoista
 6. Oi, olkoon Kirja vuosi joka vuosi ja Kirjan päivä joka päivä! Kuten sanot, koko kirjallisuuden kiehtova runsaus ansaitsee juhlansa - on hienoa, että jokaiselle lukijalle ja jokaisen lukijan jokaiselle hetkelle löytyy kirja <3 Pois pois elitismi ja tilalle iloa, iloa, iloa! Ja sydämen sykähtelyä!

  Ja oi, muistan tuon kirjoituksesi Swannin rakkaudesta - kuinka se alkoi puhaltaa ihanaa Proust-tuulta... Vielä en ole ehtinyt hänen äärelleen mutta joskus kyllä... Ah, aikaa on!

  Ihanasti värisytteleviä lukuhetkiä tällekin vuodelle! Ja voi, lämpöisiä paranemishalauksia - menkööt katala noidannuoli kiireesti menojaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, ihanaa on juhlia kirjaa joka vuosi, mutta tällaiset erityiset teemavuodet ovat hyviä nekin. Niin saadaan kirjoille normaalia enemmän yleistä näkyvyyttä ja keskustelunavauksiakin.

   Toivotaan, että Proust-tuuli saapuu tänä vuonna luoksesi.... Kokemus oli unohtumaton, ei vähiten siksi, että se vaati aluksi uudenlaista orientoitumista luettuun. Haastavaa - mutta lopulta ihanaa ja palkitsevaa.

   Kiitos, selkä tuntuu jo nyt ihan pikkuisen paremmalta <3 ... Mutta tässä lattialla olen yhä....

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista
  2. Oi, ovat toki - teemavuodet kohottelevat kohteitaan ihanasti korokkeelle! Kirjaa ei voi koskaan juhlia liikaa!

   Ja voi, hyvä että selkäsi on jo vähän parempi... Toivottavasti se toipuu pian kokonaan! Lämmin ajatus sinulle <3

   Poista
  3. Katja, sydämellinen kiitos <3 Toivon parasta...

   Löytyi yllättävä asento läppärille ... se on ikään kuin sivuttain lappeellaan tässä vieressä lattialla ja itse saan olla normaalissa kylkiasennossa ilman, että täytyisi kurotella mihinkään. Näpyttely sujuu yllättävän supsikkaasti näinkin...

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 7. Kaisa Reetta, sinulla Munro, minulla Phillips, jolta luin heti kolme kirjaa putkeensa. Rakkauden Woolfin tuotantoon jaan kanssasi.

  Tästä kirjavuodesta tulee upea: Olen lukenut kaksi vanhempaa, joista kummatkin nyt soutelevat veressäni.

  Innoittavaa lukuvuotta 2015 sinulle, Kaisa Reetta!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, Phillipsin Kiuru ja termiitti on tuolla odottamassa jo lukijaansa... Ihan hurjaksi on venynyt tuo ehdottomasti luettavien kirjojen lista ja yhä se vain pitenee, kun muutamaan kevään uutuuteenkin täytyy tutustua. Mutta eipähän tule tilannetta, jossa miettisi, mitä lukisi...

   Suosittelemasi de Waal on muuten ihana. Luin siitä jo suurimman osan, kunnes yhtäkkiä palasin taas alkuun... Kirjahan on nimittäin kaiken muun antinsa lisäksi mitä ihastuttavin matka taideaarteiden pariin. Nyt, tällä toisella lukukerralla käväisen katsomassa jokaisen siinä mainitun taideteoksen netistä ja oi, onpa ollut matka! Tämmöinen hullu lukutapa ottaa tietty aikaa, mutta.. haluan nautiskella <3 Kiitos siis ihanasta lukuvihjeestä Leena, ilman sinua en ikinä olisi jänistä löytänyt.

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista
  2. Kaisa Reetta, ole hyvä ja kiva kuulla, että de Waal on innoittanut <3 Minä putosin tuohon googlailuun ja putoan aina kun luen Woolfia ja jäljet näkyvät sitten Pinterestissä;) Ahmatovakin kyllä aiheuttaa minulle aika paljon ylimääräistä kiinnostusta, joten pakko etsiä tietoa ja kuviakin lisää.

   Olen myös varsin kiinnostunut kuvataiteista, joten koska 'jänis' suorastaan vietiin minulta, ostin sen itselleni ja aion lukea uudelleen keskittyen sen taidehelmiin. Kirja muuten vaikutti myös Lumimieheen, joka piti sitä itsellään ykkösenä lukuvuodestaan - myös.

   Ole hyvä <3 (tässä de Waalia odotellessa;)

   Poista
  3. Leena, kirja on varsinainen runsaudensarvi!

   Minä putosin tänään vähäksi aikaa Facebokiin. Yritin ottaa selvää, miksi en saa näkyviin eri sivujen tykkää- enkä kommentoi-nappeja. Sinunkin sivuillasi kävin monta kertaa, mutta ei vaan näy.. Onkohan mun asetukset jotenkin väärin.

   Ei ihme, että Lumimies vaikuttui Jäniksestä! Kirja on pieni aarre!

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
  4. Piti sanoa tykkää- TAI kommentoi-nappeja :)

   Poista
 8. Loistokasta ja täydellistä Uutta Vuotta 2015 sekä hyviä lukuhetkiä K! :)
  Täytyypä ottaa itteä niskasta kiinni tänä vuonna, kirja kätöseen ja lukemaan ajatuksen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset M <3

   Suosittelen kovasti! Lukeminen kannattaa aina <3

   Poista
 9. Blogissasi on aina ilo vierailla. Minulle Murakami on vielä tuntematon luettava, mutta sinun - ja muiden - suositusten perusteella ehkä tänä vuonna tutustun häneen.

  Voimia ja paranemista selkäsi kanssa! Toivottavasti pystyt nauttimaan kuitenkin kirjasta, vaikka podetkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Paula <3 Murakami jakaa mielipiteet. On jännittävää nähdä, mit sinä hänestä pidät. Jään odottelemaan!

   Kiitos, toivottavasti tämä alkaa pian helpottaa. Tänään jo vähän jo kirjottelinkin ja lukemisesta nauttii aina :)

   <3

   Poista
 10. Aivan loistavia kirjailijoita olet nostanut esille lukuvuodestasi. Murakami ja Woolf ovat minulle hyvin rakkaita, Proust on vaikuttava ja Munroa haluan lukea enemmän. Olen lukenut Munrolta vasta yhden novellikokoelman, mutta ainakin Kerjäläistytön olen suunnitellut lukevani aivan lähiaikoina.

  Antoisaa Kirjan vuotta ja ihanaa kirjavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, Munroa olisin halunut lukea minäkin viime vuonna enemmän, hänelttä hankin syksyn aleista kirjojakin, mutta en vielä niihin tarttunut.

   Toivotaan tästä ihanaista, hyvien kirjojen rikastamaa vuotta. Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 11. Ei voisi kyllä olla hienompaa teemaa vuodelle kuin KIRJAN VUOSI! Toivottavasti viisaat päät keksivät jotain erityistä lukemisen arvon nostamiseksi.
  Alice Munro on minulle vielä aivan tuntematon, mutta muilta mainitsemiltasi kirjailijoilta olen lukenut aika paljon - tasokkaita tekijöitä kaikki.
  Hyvää Kirjan vuotta 2015, Kaisa Reetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, Kirjan vuoden idea on todella fantastinen. Toivottavasti Saksan messuista alkanut hyvä noste jatkuu! Nyt pitää keksiä oikesti jotakin, jonka ansiosta kirjat alkaisivat vetää uusia harrastajia ja satunnaisia lukijoitakin puoleensa. Miettiä, miten sitä kynnystä kirjojen luo saisi madalletuksi entisestään. Minä uskon tässä positiiviseen porttiteoriaan: kun lukemisesta kerran innostuu, se imaisee mukaansa.

   Lapset pitäisi ohjata kirjoitettujen, pitkien tarinoiden ääreen vaikka tablettien tai älypuhelimien avulla. Entä miltä kuulostaisi vaikkapa tietokonepeli, jossa olisi mukana pieniä tekstipätkiä kirjoista ja eteenpäin päästäkseen tulisi tarttua ihan oikeaan kirjaan ja etsiä ongelmanratkaisuja sieltä... Tästähän voisi vaikka innostua, harmi, ettei ole tullut hankkineeksi koodaustaitoa :D

   Sydämellinen kiitos kommentistasi ja toivotuksista, Marjatta <3

   Poista
  2. Apua, minun pitää korjata: Murakami on minulle vielä tuntematon, Munro vanha tuttu.

   Sarjakuva- ja päiväkirjamuotoiset vähätekstiset kirjat ovat houkutelleet lapsenlapsia lukemaan pitempää proosaa. Uusissa välineissä on paljon mahdollisuuksia, kun saisi pelien keksijät syttymään noihin mainitsemiisi ideoihin.

   Poista
  3. Marjatta, Munro on minulle sitten oikeastaan se suuri tuntematon, vasta kaksi luettua kokoelmaa plakkarissa :)

   Minä ostin tänä jouluna kaikille sukulaislapsille ja nuorille kirjat, siitäkin huolimatta että minua vähän varoiteltiin, ettei sielläpäin eletä 'suurinta kirjainnostuksen kautta'. Olen jääräpäinen, hankin kirjoja, koska milloinkaan ei etukäteen voi tietää, mikä on se hetki, jona lukuinnostus syttyy!

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 12. Ihanan innoittunut vuosikooste ja hienoja kirjoja! Murakamista minäkin olen pääsemättömissä, Munroon en ole päässyt sisään, ainakaan vielä. Hyvää Kirjan vuotta sinulle, toivottavasti terveemmin lukulihaksin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, kiitos kovasti! <3 Murakami on vain niin ihana... Häntä pitäisi saada lisää suomeksi, siellä olisi vielä monia kirjoja kääntämättä, joku novellikokoelmakin tietääkseni, niitä taitaa itse asiassa olla useampiakin.

   Kiitos, kyllä tämä nyt alkaa jo helpottaa, 'istumalakko' on vielä päällä, mutta muuten on jo parempi :)

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 13. Tämä kirjablogisi on minutkin innostanut lukemaan entistä enemmän, välillä oli aika tyventä... No, IQ84-järkäle odottaa pöydällä muun muassa :-) Kiitos sulle ja lukemisen iloa tähänkin vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, Mags ja kiitos mieltälämmittävistä sanoistasi! :)

   1Q84-sarja onkin aika järkäle, mutta ihana sellainen! Toki sillä varauksella, että makuja on monia...

   <3

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!