5.6.2014

Vartiovuoren syreenintuoksuinen kesäkuu

Vartiovuoren toukokuu tuoksui vaahterankukilta, kesäkuussa tuoksutellaan syreenejä...
Kesä on nyt hehkeimmillään ja Vuosi kuvina -haaste on edennyt yli puolenvälin!


Vartiovuori on yksi mielipaikoistani täällä Turussa. Asun vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella, joten minulle on erittäin tärkeää päästä aina silloin tällöin 'puiden siimekseen'. Vartiovuori tarjoaa tähän oivan ratkaisun: se on lyhyen kävelymatkan päässä kotoa, joten täällä voin halutessani käväistä vaikka päivittäin. Tilaa, maisemia  ja linnunlaulua riittää 7,1 hehtaarin verran.


Vartiovuori suunniteltiin 1800-luvulla sen aikaisen muodin mukaiseksi englantilaistyyppiseksi maisemapuistoksi.  Kukkaistutuksia täällä on täsmälleen yksi ja se sijaitsee tähtitörnin alapuolella olevalla oleskelutasanteella (Edit: on toinenkin, Kaskenkadun puolella). Tällä hetkellä kukkivat viimeiset tulppaanit, kurjenpolvet ja tulikellukat. 


Puistosta löytyy nykyisin lähes 100 erilaista puuvartista kasvilajia. Erikoisimpia ja Suomen oloissa harvinaisimpia ovat muun muassa henrinlehtikuusi, hollanninjalava, ontarionpoppeli, taiganvirpiangervo ja kiinansyreeni. 
Puistossa riittää erilaista nähtävää, on pittoreskejä puistokujanteita ja avarampia näkymiäkin... 


Mielenkiintoisia kirjoja riittää luettavaksi... tällä hetkellä yöpöydällä, laukussa ja sohvalla, keittiönpöydällä ja ja ja...lojuilee  muun muassa Haruki Murakamin mainio 'juoksukirja' Mistä puhun kun puhun juoksemisesta, Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin ja Sarah Watersin Vieras kartanossa.  Keväällä alkanut projekti Tove Janssonin elämänkerran parissa jatkuu ja sitten löytö antikasta: Marcel Proustin Swannin rakkaus ihanan kukkakuosisena. Näistä seuraavaksi, mutta kaikkea tätä ennen tuon blogiin huikean hienon romaanin, josta en ensin meinannut uskaltaa kirjoittaa sanaakaan...


17 kommenttia:

 1. Violettikukkaiset syreenit lienevät yleisimpiä. Hienoja kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, niin taitavat olla. Vartiovuoren melkein korkeimmalla kohdalla on tuo erityisen kauniin, syvän violetin värinen syreeni... Tällaista sävyä en ole usein nähnyt, niitä vaaleampia violetteja kyllä. Valkoiset ja sinertävät syreenit, joita vuorella myöskin on , ovat jo lopettelemassa kukkimistaan.

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 2. Onpa kaunista! En ole koskaan käynyt Vartiovuorelle, vaikka joidenkin työjuttujen ja nyt viime vuosina myös (ja ennen kaikkea) Turussa asuvan kummitytön vuoksi Turku on tullut vähän tutummaksi. Pitänee joskus tehdä retki tuonne!

  Ihastuin etenkin tulikellukkaan. Täytyy alkaa selvittää, miten helppo- tai vaikeahoitoinen se on.

  P.S. Olen iloinen, että aiot lukea Murakamin juoksukirjan. Myös nuo Watersin ja Hustvetdin kirjat olivat mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kannattaa ehdottomasti pistäytyä Vartiovuorella. Siellä on kesäteatterikin, jossa aletaan piakkoin esittää tämän kesän näytelmää Ella ja presidentti. Ja kannattaa piipahtaa myös mielenkiintoisessa käsityöläismuseon korttelissa, joka sijaitsee puiston yhdellä laidalla.

   Tulikellukka on kaunis! Juuri tuollaisina isoina ryöppyävinä kasvustoina... Mielestäni se ei ole kovin vaatelias kasvatettavakaan, äidilläni on tulikellukkaa ja kukka on kyllä tykännyt olostaan, vaikka kasvaa happamanpuoleisessa metsämaassa (jota on tietenkin hiukan muhevoitettu ennen istutusten laittoa).

   Murakami on hieno! Hustvetdin kirjaa jo aloittelin, nyt se joutui pieneksi hetkeksi lepäilemään...

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 3. Ihania, kesää hehkuvia kuvia! Hyviä kirjoja sinulla onkin pinossasi. Tuo Waters löytyisi minultakin, mutta aika ei ole ollut vielä oikea. Jään odottamaan arviotasi huikeasta kirjasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, tuntuu, että maailmasta ei huikeat kirjat lopu! :) Minulle, jolla oli aktiivisessa lukemisessa parin kolmen vuoden katko, se tarkoittaa sitä, että hyvää luettavaa riittää runsauden pulaksi saakka (ja uutta tulee koko ajan lisää). Minäkään en ole vielä avannut Watersin kirjaa, nuo muut ohittivat sen nyt näin alkukesä-luettavana...

   Kiitos kommentistasi :)
   Poista
 4. Kivasti syreeni antaa väriä nyt niin vihreään ja vehreään Vuosi kuvina -haasteeseen.
  Tulikellukan oranssi ihastuttaa, näyttää olevan kirvojenkin mieleen:)

  Alkavana viikonloppuna aion selvittää mikä mahtaa olla Vaarallista nautittavaksi:D

  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, värejä riittää nyt! <3 Tulikellukka on ihanainen, yksi minun ehdottomista suosikkikukistani, tuo väri on mielettömän hieno! :)

   Ahaa, alat siis selvitellä murhamysteeriä ruotsalaiseen tapaan. Toivotan mielenkiintoisia lukuhetkiä! :)

   Kiitos kommentistasi ja aurinkoista viikonloppua! :)

   Poista
 5. Kylläpä vaikuttaa kivalta paikalta tuo Vartiovuori. Kaunista, kesäistä tunnelmaa kuvissasi.
  Ja mikähän mahtaa olla tuo mainitsemasi romaani. Mielenkiinnolla odotan postaustasi siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, en tulis toimeen kaupungissa ilman näitä ihania puistoja, minä, joka tunnen olevani sielultani ihan metsäläinen :)

   Tuo romaani jonka mainitsin... luin sen kahteen kertaan, toinen lukukerta vielä kirkasti sen hienoutta....

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 6. Vaikka "vieressä" puisto sijaitsee, ei ole tullut tuolla pahemmin käytyä....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, sulla on niin ihana puutarhaparatiisi siellä Ruusukummussa, etten ihmettele tuota yhtään..:)

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 7. Onpa sulla (taas kerran) upeita kuvia!

  Meillä on muuten pihallamme useammassikin paikassa jokin tuollainen oranssikukkainen kukka. Oiskohan se peräti tuo tulikellukka? Pitääkin tutkia asiaa tarkemmin. Se taisi kulkeutua meille aikoinaan yhden sukulaisen puutarhasta. Meillä sireenit/syreenit ovat vasta nupulla. Sen verran pohjoisemmassa ollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna :)

   Oi, teillä on tämä ihana syreeniaika vielä edessä! <3 Täällä meillä valkoiset syreenit ovat jo kukintansa loppupuolella, violetit ovat nyt juuri parhaimmillaan.

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 8. Luonto on nyt kauneimmillaan, kauniit kuvat, kauniit maisemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vikki, juuri nyt on SE aika! Ihana alkukesä.... Linnut laulavat, vihreät on vielä ihanan raikkaan sävyisiä, kaikki on vielä alussa...

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 9. Miten kaunista! Ihanan rehevää alkukesän vihreyttä. Tulisipa kesästä lämmin...

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!