26.4.2016

Maria Salonen: Axel Munthen jäljillä


Ruotsalaissyntyinen  lääkäri, kirjailija ja oman aikansa kosmopoliitti Axel Munthe (1857-1949) tunnetaan nykyisin erityisesti hänen vuonna 1929 ilmestyneestä romaanistaan Huvila meren rannalla, jossa Munthe kertoo mielikuvituksen rajoja hipovasta elämästään sekä Caprin saarelle nousseen  huvilansa huimapäisestä rakennusprojektista.

   Axel Munthen persoona ei jätä ketään kylmäksi. Ranskassa lääkäriksi opiskellut ja maailmalla suvereenisti liikkunut mies oli täynnä vastakohtaisuuksia: hän kuului vuosisadan vaihteen tunnetuimpiin eläinsuojelijoihin, teki väsymätöntä ja täysin palkatonta työtä köyhien parissa sekä Pariisissa että Caprilla, mutta viehättyi myös toisenlaisesta elämästä: hän tunsi Euroopan silmäätekevät, toimi heidän 'muotilääkärinään' ja solmi suhteita kuninkaallisiin: Ruotsin kuningatar Viktoria oli paitsi Munthen potilas, myös hänen läheinen ystävänsä, jopa niin läheinen, että aikalaiset uumoilivat heidän välillään olevan muutakin kuin vain ystävyyttä. Luultavasti Axel ei pannut hänen edellään kulkeneista juoruista pahakseen, sillä hän rakasti myyttejä ja tarinoita ja väritti omia kertomuksiaankin niin, että kuulija (tai lukija) oli pian ihanasti sekaisin. Hänen teoksensa Huvila meren rannalla -teos on tästä tietämäni mukaan oiva esimerkki.
Näkymä merelle Munthen  huvilalta,Villa San Micheleltä. Kuvan lähde: villaigeacapri.it
.  
   Axel Munthe ja hänen ihmeellinen elämänsä ei ole päässyt unohtumaan. Munthesta on aikojensaatossa tehty lukemattomia tutkimuksia sekä suurelle yleisölle suunnattuja kirjoja ja artikkeleita. Tietokirjailija Maria Salosen Axel Munthen jäljillä on käsittääkseni ensimmäinen suomalaisen kirjoittama Munthe-teos.

  Salosen kirjaa lukiessa huomaa sen syntyneen suuren rakkauden ja innon siivittämänä: rakkaus historiaan ja vanhoihin tarinoihin näkyy, teos on kirjoitettu Munthen muistoa ja hänen perhettään kunnioittaen - mutta ilman pokkurointia. Erityisen hienoa on, että Salonen on itse päässyt läheiseen keskusteluyhteyteen Axelin nuoremman pojan, Malcolmin ja tämän pojan - siis Axelin pojanpojan - kanssa. Henkilökohtainen kosketus on teoksesta selvästi aistittavissa. Vaikka kirjan lähtökohta on Axelissa, se valottaa myös koko hänen perheensä tarinaa; hänen toista vaimoaan, englantilaista Hilda Pennington-Melloria sekä heidän kahta lastaan Malcolmia ja Peteriä. Pojat elivät hyvin erikoislaatuisen lapsuuden, sellaisen jolla oli eittämättä vaikutusta myös heidän myöhempiin kohtaloihinsa. Malcolm Munthe, jota Maria Salonen ehti tavata useaan otteeseen 90-luvulla ja jonka haastatteluihin tämä kirja osittain perustuu, näyttäytyy kirjassa herkkänä, taiteellisena persoonana, miehenä joka oli löytänyt rauhansa ja lohtunsa lempeästä eskapismista, historiasta, myyteistä ja tarinoista - aivan kuten isänsä Axelkin.

  Salonen tutustuttaa lukijat myös Munthen suvun uskomattomiin, tarinoita pursuaviin kartanoihin, jotka ovat nykyisin avoinna myös yleisölle.
Talojen itseokeutettuna jalokivenä on Munthen suunnittelema ja rakennuttama Villa San Michele Caprilla, joka sai arkitehtuuristaan aikoinaan hyvinkin ristiritaisen vastaanoton. Tutustumme myös Ruotsin Leksandissa sijaitsevaan, Munthen poikien turvasatamana toimineeseen Hildasholmiin sekä Lontoossa ja Herefordshiressä sijaitseviin Southside Houseen ja Hellens Manoriin. Kirjasta löytyvät myös kohteiden tarkat sijainnit, aukioloajat sekä yhteystiedot.

Salosen hieno kirja innosti minua vihdoin viimein tarttumaan Axel Munthen kehuttuun pääteokseen Huvila meren rannalla.

Axel Munthen jäljillä on kulkenut myös Leena Lumi.

Arvostelukappale. Kiitokset kustantajalle.

Maria Salonen: Axel Munthen jäljillä
avain 2016

5 kommenttia:

  1. Ehdottomasti kaunis ja houkuttava avaus Axel Munthen elämään ja hänen kuuluisaan kirjaansa.

    Toivotan kiinnotavia lukuhetkiä Axelin oman kirjan parissa<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, ehdottomasti kaunis ja Munthen teokien pariin houkuttava.


      Kiitos, kesällä on tarkoitus tarttua Huvilaan <3

      Poista
  2. Rakastuin Axel Munthen kirjaan ensilukemalla, kun äitini lähetti sen minulle kolmekymppisenä. Olen lukenut sitä nautiskellen monta kertaa, viimeksi ennen Caprin-matkaa. Nousin taloon ja lumouduin sen tunnelmasta, ja koko paikan tunnelmasta korkealla meren yläpuolella. Kaikki oli juuri niin ihanaa kuin olin odottanutkin.

    En ole ihan varma, millaisin silmin lukisin kirjaa nyt. Tämä esittelemäsi kirja sn sijaan kiinnostaa kovasti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Virpi!

      Kirja valaisee myös Axelin ja hänen perheensä elämän tummia sävyjä; poikkeusyksilön ei ole aina helppoa olla tavallinen perheenisä. Hänen hyvyytensä ihmisiä ja eläimiä kohtaan ja eettiset periaatteensa läpäisevät kuitenkin hänen elämänsä ja niistä - ja unelmansa (meidän kaikkien unelma!) toteuttamisesta hänet muistetaan.

      Poista
    2. Virpi voi, sinäkö olet käynyt Caprilla ja Villa San Michelessä? Nyt olen melkein kade! Matka saarelle olisi varmasti unohtumaton...

      BFG. blogspot, kyllä, Munthen ja hänen perheensä elämässä oli tummia sävyjä, niihin viittasin käyttämällä sana 'kohtalo'. Olisin toki voinut painottaa asiaa selvemminkin mutta haluan jättää tiettyjä asioita myös 'löydettäviksi' ...

      Kiitos kommenteistanne, Virpi ja PFG <3

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!